Petra
Petra Lifestyle 26 Jul 2021

Zwanger? Let hier op tijdens het barbecueën!

Wanneer je zwanger bent moet je extra goed letten op wat je eet en hoe het bereid is. Met een barbecue kan dat nog wel eens extra spannend zijn. We zetten op een rijtje waar je op moet letten bij verschillende soorten vlees op de barbecue.

Vanaf het moment dat je zwanger bent verandert er niet alleen een hoop in je lichaam, maar moet je je eetpatroon ook nog eens aanpassen. Zo mag je niet alleen geen alcohol meer, maar moet je ook goed opletten bij het eten van bepaalde soorten vlees, vis en bepaalde kazen. En vooral wat vlees betreft kan dat misschien nog wel een dingetje zijn wanneer je gaat barbecueën.

Vers en gaar

Maar voordat we naar de verschillende soorten vlees gaan is het allerbelangrijkste dat het eten altijd vers én gaar is. Uiteraard is dit altijd belangrijk, wie het ook eet, maar zeker wanneer je zwanger bent is het belangrijk hier extra goed op te letten. Hoewel ‘well done’ niet iedereen z’n favoriete bereiding is, is dit in dit geval toch echt even nodig.

1. Rundvlees en lamsvlees

Normaal gesproken kan een goede, malse bavette écht niet ontbreken op een barbecue. Maar zorg er bij rundvlees en lamsvlees wel voor dat het echt goed gaar is, want het gaat hier om rood vlees. Het beste kun je hiervoor een kerntemperatuur van 70 graden aanhouden. Dat kan helaas wel ten koste gaan van de malsheid. Vind je dat zonde? Dan kun je de bavette misschien beter afstaan aan je andere tafelgasten of aan de man (of dame) achter het vuur. Wil je echt goed gegaard rundvlees, dan kun je voor de zekerheid beter gaan voor een hamburger of gehaktballetjes. Die zijn immers altijd goed en smaken er niet minder om wanneer ze goed gaar zijn.

Vind je dat net iets te saai? Dan kun je ook runder brisket op de barbecue bereiden. Hoewel dit door de pezen van nature vrij taai is, kun je dit mooie stuk vlees evengoed heerlijk mals maken door middel van slow cooking. Oftewel: lange tijd garen op een lage temperatuur.

2. Varkensvlees

Hetzelfde geldt eigenlijk voor varkensvlees: dit kun je als zwangere prima eten, zolang het maar niet rauw is. Zorg bij de bereiding dan ook dat de kerntemperatuur 72 graden is.

3. Kip

Bij kip is het misschien nog wel het állerbelangrijkste dat het door en door gaar is, maar eigenlijk geldt dat voor iedereen. Zwanger of niet, niemand wil salmonella binnen krijgen. Een ander ‘gevaar’ bij kip is trouwens dat het droog wordt, wanneer je de kip te lang gaart op te hoge temperaturen. Maar wanneer je een kerntemperatuur van 72 graden aanhoudt weet je zeker dat ‘ie gaar én mals zal zijn.

4. Vis

Vis

Wat ons betref is barbecueën echt niet alleen bedoeld voor vlees, want ook vis is heerlijk te bereiden op de gril. Daarnaast is vis ook nog eens extra goed om te eten als je zwanger bent. Wel moet je goed opletten wat voor soort vis je eet. Zo mag je geen rauwe vissen en roofvissen eten en zijn er diverse (vette) vissoorten die je maar een paar keer per week mag eten, zoals zalm en makreel. Tot slot is het, zoals bij eigenlijk alle voedingsproducten, natuurlijk belangrijk dat de vis gaar en vers is. Voor de perfecte garing kun je het beste een kerntemperatuur van 70 graden aanhouden. Gooi je kabeljauw op de grill? Die is al gaar op 60 graden!

5. Groente

Wat groenten betreft zijn er maar weinig beperkingen. Je kunt namelijk gewoon alle soorten eten, rauw of gegaard, maar was het wel even goed van tevoren. Alleen één kleine uitzondering wanneer je kiemgroenten eet – zoals alfalfa en taugé –, die mag je niet rauw eten, maar dus wel als je ze gaart! 

Verder is het bij twijfel altijd het beste de website van het Voedingscentrum te checken.

Reageer op artikel:
Zwanger? Let hier op tijdens het barbecueën!
Sluiten