Zwanger in 2017? Check je zorgverzekering!

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat de zorgverzekeraars hun premie voor komend jaar weer bekend gaan maken. Ben jij zwanger of ben je van plan om in 2017 zwanger te worden? Dan is het verstandig hiermee rekening te houden bij je keuze voor zorgverzekering. De premie en dekkingen kunnen namelijk onderling flink verschillen!

Vergoeding kosten zwangerschap via basisverzekering

Gelukkig vallen veel kosten die je maakt in verband met een zwangerschap gewoon onder de basisverzekering. Denk dan aan bijvoorbeeld:

· Hulp van verloskundige of gynaecoloog;

· Echo’s die worden gemaakt op advies van verloskundige/gynaecoloog of huisarts;

· NIPT-test, vlokkentest en vruchtwaterpunctie, maar alleen op medische indicatie;

· Ziekenhuisopname als er sprake is van complicaties;

· Bevalling in het ziekenhuis (maar alleen als dit medisch noodzakelijk is!)

· Medicijnen die worden voorgeschreven in verband met je zwangerschap;

· Kraamzorg (Let op: bij alleen basisverzekering betaal je nog wel eigen bijdrage!)

2015-2016 - Independer Zorg 500x500

Eigen risico bij zwangerschap in 2017

Overigens krijg je bij sommige situaties uit bovenstaand rijtje te maken met je eigen risico. Dit geldt bijvoorbeeld voor medicijnen en hulp van een gynaecoloog. Wordt er een ambulance ingeschakeld om je naar het ziekenhuis te brengen? Dan valt ook dit onder het eigen risico. Houd hiermee rekening wanneer je overweegt om je eigen risico te verhogen. Zo voorkom je dat je onverwacht voor hoge kosten komt te staan. Het standaard eigen risico blijft in 2017 net als in 2016 €385.

Vergoeding kosten zwangerschap via aanvullende verzekering

Bij de basisverzekering geldt in 2017 voor kraamzorg een eigen bijdrage van €4,15. Met het standaard aantal kraamzorguren van 49, heb je dus een extra kostenpost van ruim €200! Dit kan nog verder oplopen, wanneer je recht hebt op extra kraamzorguren. Het is daarom aan te raden om het afsluiten van een aanvullende verzekering te overwegen. Deze verzekering zal ook van pas komen als je:

· In het ziekenhuis wilt bevallen, zonder dat het medisch noodzakelijk is. Een aanvullende verzekering kan in 2017 de eigen bijdrage van €316,87 vergoeden;

· Een zwangerschapscursus of cursus babymassage wilt volgen; deze kosten vallen vaak onder een aanvullende verzekering.

· Een kraampakket nodig hebt. Deze krijg je als je aanvullend verzekerd bent vaak gratis toegestuurd;

· Na de bevalling hulp wilt bij het geven van borstvoeding.

zwanger zorgverzekering 2017

Tip: check je zorgpolis voor 2017!

De kans is groot dat je eind november of begin december van je huidige zorgverzekeraar de polis voor 2017 krijgt toegestuurd. Het is aan te raden om deze goed door te lezen. Let bijvoorbeeld goed op de hoeveelheid keuzevrijheid die je hebt. Kun je bevallen in het ziekenhuis van jouw voorkeur, of heeft je zorgverzekeraar net geen contract met dat ziekenhuis? Het voordeel van minder keuzevrijheid is dat de premie van de zorgverzekering dan vaak wat lager is. Weeg goed de voordelen en nadelen af. Check ook of je voldoende aanvullend verzekerd bent. Sommige verzekeraars bieden verschillende pakketten (vaak met ‘sterren’ aangeduid), met meer of juist minder dekking. De dekking van de aanvullende verzekering verschilt ook per verzekeraar. Lees dus goed de voorwaarden van jouw verzekering door, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

2015-2016 - Independer Zorg 500x500

Overstappen zorgverzekeraar voor 2017?

Vind je jouw huidige verzekering niet toereikend voor de verwachte situatie in 2017? Dan kun je kijken of je je huidige verzekering kunt uitbreiden of bij een andere verzekeraar kunt onderbrengen. Je hebt tot 31 december 2016 de tijd om je huidige verzekering op te zeggen of uit te breiden. Na een opzegging heb je tot 1 februari 2017 de tijd om een nieuwe verzekering te zoeken en af te sluiten. Het is aan te raden om dit op tijd te regelen, zodat je zeker weet dat je tijdens je zwangerschap goed verzekerd bent.

​Voor een overzicht van alle interessante aanvullende verzekeringen en de kosten van de basisverzekering kun je de zorgverzekering zwanger pagina op vergelijkdezorgverzekeringen.nl bekijken.

Reageer op artikel:
Zwanger in 2017? Check je zorgverzekering!
Sluiten