Petra
Petra Bevalling 1 Jan 2010

Wat kost een baby?

Een kindje op komst is een grote verandering in iemands leven, zeker als het om je eerste kindje gaat. Je gezin wordt groter, uiteraard ook leuker, maar het leven wordt ook duurder.

Het geld vliegt je portomonnee uit…
Vooral jonge ouders blijken dikwijls meer geld kwijt te zijn voor de bevalling dan zij dachten. Meer dan 80% van de tweeverdieners geeft aan een koopkrachtdaling te hebben bemerkt na het krijgen van het eerste kind. Niet alleen vanwege de kosten van het kindje, maar ook omdat mama of papa na de geboorte korter zijn gaan werken. Daar waar je eerst de luxe had van 2 volledige salarissen moet je nu opeens op je uitgavenpatroon letten. Mede hierdoor is het van belang om je goed te verdiepen in de mogelijke kosten die het krijgen van een kindje met zich meebrengen.

Wat kost een kindje eigenlijk?
Een kindje heeft niet alleen luiers en kleding nodig, maar er moet uiteraard ook gegeten worden. Vanzelfsprekend moet de kinderkamer ingericht worden, er moet voldoende (educatief) speelgoed zijn en ook de vakanties dienen te worden aangepast. Wist je dat een kindje ongeveer 18% van je netto inkomen kost? Dit betekent dat van elke 1000 euro die je verdient, je er circa 180 euro voor je kindje nodig hebt. Dit is geen vast gegeven maar een statistisch gemiddelde.

Aan wat voor kosten mag je denken?
Niet alle uitgaven worden gedaan na de geboorte. Je moet natuurlijk al een heleboel zaken voor de geboorte aanschaffen. Wij geven je enkele voorbeelden.

Babykamer
Wieg of ledikant, beddengoed, aankleedkussen: € 300,00
Kleding
Luierpakjes, truitjes, broekjes, boxpakjes, jasje, badcape, sokjes: € 125,00
Verzorging basispakket
Badje, luieremmer, luiers, washandjes, flessenwarmer, verzorgingsartikelen: € 125,00
Overige zaken
Box, buggy, kinderstoel: € 275,00
Autozitje, combiwagen: € 470,00
In totaal zit je dan al bijna op €1.300,00.

Wie betaalt de bevalling?
Als je thuis bevalt valt dit binnen het basispakket van je zorgverzekeraar. Als je een medische indicatie hebt wordt ook een poliklinische bevalling in het ziekenhuis vergoed. Zonder medische indicatie worden de reguliere verloskundigekosten vergoed. Alle andere kosten dien je zelf te betalen. Uiteraard kun je de basisverzekering wel uitbreiden.
 

Reageer op artikel:
Wat kost een baby?
Sluiten