Zwangerschap na je dertigste

Tegenwoordig stellen vrouwen hun kinderwens uit. Als reden voor uitstel geeft 20% van de vrouwen aan dat carrière en kinderen niet te combineren zijn. Veel vrouwen krijgen hierdoor na hun dertigste pas hun eerste kind. Het uitstellen van kinderen heeft zowel voor- als nadelen.

De voordelen:
Vrouwen willen tegenwoordig carrière maken en beginnen daarom later aan kinderen. Over het algemeen verbeterd het inkomen en hebben ze meestal meer spaargeld dan toen ze in de twintig waren.

De nadelen:
Een groot nadeel van het uitstellen van kinderen is dat de vruchtbaarheid van de vrouw met de jaren minder wordt en dit kan uiteindelijk tot kinderloze vrouwen leiden. Een deel van de vrouwen hebben hier bewust voor gekozen, maar een deel ook niet. Volgens het CBS neemt het aantal kinderloze vrouwen toe. Zo blijft 8% van de vrouwen boven de dertig ongewenst kinderloos en bij vrouwen onder de dertig is dit maar 3%. Zonder medische hulp zouden 13% van de vrouwen ongewenst kinderloos blijven.

Zwangerschap na je veertigste
Sommige vrouwen willen na hun veertigste verjaardag nog een kind krijgen. De kans om na je veertigste nog zwanger te raken ligt veel lager dan wanneer je op een eerdere leeftijd aan een zwangerschap begint. De vruchtbaarheid van de vrouw neemt na haar 35e levensjaar sterk af. Zo heeft een vrouw van twintig jaar elke maand tussen de twintig en de 25% kans om zwanger te worden, terwijl een vrouw van veertig iedere maand nog slechts 3 tot 6 % kans heeft om zwanger te worden. Volgens de experts is het zelfs vrijwel onmogelijk om zonder medische hulp na je 45e nog zwanger te worden. Uit een recent onderzoek is gebleken dat er ook voordelen zijn aan het krijgen van kinderen op een later leeftijd.

De voordelen:
Het grootste voordeel van het uitstellen van het krijgen van kinderen is dat je nu precies weet wat je wilt. Je maakt een bewuste keuze om zwanger te worden.

Uit onderzoek is gebleken dat oudere moeders beter zijn opgeleid en een bredere algemene ontwikkeling hebben. Hierdoor zijn ze verstandiger in het opvoeden van kinderen. Ze kiezen steeds vaker voor het geven van borstvoeding en houden er tijdens de zwangerschap een gezondere levensstijl op na. Daarnaast hebben ze een grotere kans om snel in het arbeidsproces terug te keren. Als het op gezondheid aankomt is het verstandiger om op jongere leeftijd aan kinderen te beginnen. Oudere moeders bieden vaak meer stabiliteit en zijn zij door hun levenservaring vaak sterker en stressbestendiger.

De nadelen:
Het krijgen van een kind op oudere leeftijd brengt naast een afgenomen vruchtbaarheid ook risico’s voor zowel moeder als kind met zich mee. Het aantal miskramen en doodgeboren kinderen neemt toe. Vrouwen tussen de 40 en de 45 jaar hebben 33% kans op een miskraam en bij vrouwen boven de 45 jaar is dit tussen de 50 en de 75%. De kwaliteit van de eicellen neemt af, en de kans op een kind met het syndroom van Down neemt toe. Daarom krijgen vrouwen boven de 37 jaar standaard een vruchtwaterpunctie. Zo kan er ontdekt worden of het kind een afwijking heeft. Daarnaast hebben oudere vrouwen meer kans op zwangerschapsdiabetes en een verhoogde bloeddruk.

Kans op een kind met het syndroom van Down:

  • 40 jaar: 1 op 78 zwangerschappen
  • 42 jaar: 1 op 45 zwangerschappen
  • 44 jaar: 1 op 26 zwangerschappen
  • 46 jaar: 1 op 14 zwangerschappen
  • 48 jaar: 1 op 8 zwangerschappen
  • 50 jaar: 1 op 4 zwangerschappen

Bij zwangere vrouwen boven de veertig is de kans op een doodgeboren kind groter dan bij vrouwen van tussen de twintig en de dertig jaar. Bovendien neemt de kans om te bevallen via een keizersnede toe.

Reageer op artikel:
Zwangerschap na je dertigste
Sluiten