Zwangerschap na je dertigste

30+ en zwanger
Tegenwoordig stellen vrouwen hun kinderwens uit. Als reden voor uitstel geeft 20% van de vrouwen aan dat carrière en kinderen niet te combineren zijn. Veel vrouwen krijgen hierdoor na hun dertigste pas hun eerste kind. Het uitstellen van kinderen heeft zowel voor- als nadelen.

De voordelen:
Vrouwen willen tegenwoordig carrière maken en beginnen daarom later aan kinderen. Over het algemeen verbeterd het inkomen en hebben ze meestal meer spaargeld dan toen ze in de twintig waren.

De nadelen:
Een groot nadeel van het uitstellen van kinderen is dat de vruchtbaarheid van de vrouw met de jaren minder wordt en dit kan uiteindelijk tot kinderloze vrouwen leiden. Een deel van de vrouwen hebben hier bewust voor gekozen, maar een deel ook niet. Volgens het CBS neemt het aantal kinderloze vrouwen toe. Zo blijft 8% van de vrouwen boven de dertig ongewenst kinderloos en bij vrouwen onder de dertig is dit maar 3%. Zonder medische hulp zouden 13% van de vrouwen ongewenst kinderloos blijven.

Zwangerschap na je veertigste
Sommige vrouwen willen na hun veertigste verjaardag nog een kind krijgen. De kans om na je veertigste nog zwanger te raken ligt veel lager dan wanneer je op een eerdere leeftijd aan een zwangerschap begint. De vruchtbaarheid van de vrouw neemt na haar 35e levensjaar sterk af. Zo heeft een vrouw van twintig jaar elke maand tussen de twintig en de 25% kans om zwanger te worden, terwijl een vrouw van veertig iedere maand nog slechts 3 tot 6 % kans heeft om zwanger te worden. Volgens de experts is het zelfs vrijwel onmogelijk om zonder medische hulp na je 45e nog zwanger te worden. Uit een recent onderzoek is gebleken dat er ook voordelen zijn aan het krijgen van kinderen op een later leeftijd.

De voordelen:
Het grootste voordeel van het uitstellen van het krijgen van kinderen is dat je nu precies weet wat je wilt. Je maakt een bewuste keuze om zwanger te worden.

Uit onderzoek is gebleken dat oudere moeders beter zijn opgeleid en een bredere algemene ontwikkeling hebben. Hierdoor zijn ze verstandiger in het opvoeden van kinderen. Ze kiezen steeds vaker voor het geven van borstvoeding en houden er tijdens de zwangerschap een gezondere levensstijl op na. Daarnaast hebben ze een grotere kans om snel in het arbeidsproces terug te keren. Als het op gezondheid aankomt is het verstandiger om op jongere leeftijd aan kinderen te beginnen. Oudere moeders bieden vaak meer stabiliteit en zijn zij door hun levenservaring vaak sterker en stressbestendiger.

De nadelen:
Het krijgen van een kind op oudere leeftijd brengt naast een afgenomen vruchtbaarheid ook risico’s voor zowel moeder als kind met zich mee. Het aantal miskramen en doodgeboren kinderen neemt toe. Vrouwen tussen de 40 en de 45 jaar hebben 33% kans op een miskraam en bij vrouwen boven de 45 jaar is dit tussen de 50 en de 75%. De kwaliteit van de eicellen neemt af, en de kans op een kind met het syndroom van Down neemt toe. Daarom krijgen vrouwen boven de 37 jaar standaard een vruchtwaterpunctie. Zo kan er ontdekt worden of het kind een afwijking heeft. Daarnaast hebben oudere vrouwen meer kans op zwangerschapsdiabetes en een verhoogde bloeddruk.

Kans op een kind met het syndroom van Down:

 • 40 jaar: 1 op 78 zwangerschappen
 • 42 jaar: 1 op 45 zwangerschappen
 • 44 jaar: 1 op 26 zwangerschappen
 • 46 jaar: 1 op 14 zwangerschappen
 • 48 jaar: 1 op 8 zwangerschappen
 • 50 jaar: 1 op 4 zwangerschappen
Bij zwangere vrouwen boven de veertig is de kans op een doodgeboren kind groter dan bij vrouwen van tussen de twintig en de dertig jaar. Bovendien neemt de kans om te bevallen via een keizersnede toe.

10 REACTIES

 1. Op mijn mijn veertigste en mijn één-en-veertigste gewoon zonder medische hulp vrij gemakkelijk zwanger geraakt en ik ben lang niet de enige in mijn omgeving. Er zijn uitstekende testen waarmee je erachter kunt komen of je verhoogde kans hebt op een kind met een afwijking. Hoe ouder je bent, hoe betrouwbaarder daarvan de uitslagen zijn. Hou toch op met iets oudere moeders in een kwaad daglicht te stellen. Voor de pil was het heel normaal dat vrouwen in hun veertiger jaren nog kinderen kregen. De verhoging van de kans op afwijkingen komt vooral door ivf. Hoewel ik ook alle mensen die ivf aandurven het grootste geluk wens.

 2. ik vind het ook dat ze moeten ophouden met oudere moeders in een kwaad daglicht te stellen. Iedere vrouw heeft recht om moeder te worden, beter een oudere moeder die weet wat ze wil. dan een moeder die haar kind te vondeling legt.
  want een kind is een geschenk, en geen pakketje die je weggooit.
  ik ben 48 jaar, en zou blij zijn met een zwangerschap. 🙂

 3. helemaal mee eens J.

  ze moeten er nu echt mee stoppen
  maar ze moeten ook stoppen om jonge meiden onder de 25 jaar te stimuleren om moeder te worden, terwijl ze nog bezig zijn met school,wilde plannen hebben, en nog de dingen kunnen doen die je veel lastiger kan doen met kinderen!. Soms wordt ik zo moe bij het cb.. elke keer dat in de verdediging schieten van de jonge moeders onder en rond de 25.. van dit en dat!!! en dat kliekjes gedoe tussen de jongedames op het schoolplein bah!! En dat gezeur over aandoeningen bij kindjes! Die kunnen op elke leeftijd voor komen!!!

 4. Heb vandaag een zwangerschapstest gedaan die positief lijkt uit te vallen. Lichte streep.
  Ik ben 45, heb altijd gedacht dat ik geen kinderen hoefde. Maar nu ik kortgeleden in therapie ben gegaan, is er een wereld voor me opengegaan en mijn kinderwens dubbel en dwars naar boven gekomen. Altijd ontkend vanwege een blokkade vanwege een trauma. En ineens…pats…boem…lijkt het alsof ik spontaan zwanger ben geworden. Ik kan het nog niet geloven. Morgen huisarts.

 5. genecologen,zeggen altijdt,je ben er te oud voor…grote onzin,kijk naar de jongeren die bv nog op school zitten,,is dat normaal :baby3: en dan zeggen ze hoe later op de leeftijdt nog een kind heeft kans op een afwijking,,,,sorry hoor 😉 tegen woordig zijn er meiden die op zeer jonge leeftijdt zwanger zijn, is dat normaal? zelfs op jonge leeftijdt kan je als nog kans hebben op afwijkig.dit noem ik discreminatie naar de leeftijdt van vrouwen die op latere leeftijdt een kind wil.en wat de artsen of genecologen er van denken, :baby3:

 6. Hoi iedereen ik ben nog geen 40 maar nu nog 38 jr en heb al 5 kinderen nu net zwanger van de 6 de .. Heb wel 2 x een mk gehad en 1x een bmz. Ik ben dol blij en tot nu toe alle kindjes gezond.

 7. Niet alle vrouwen die na hun dertigste moeder worden, wilden dit pas na hun dertigste. Ook niet al die vrouwen hebben bewust gewacht omdat ze carrière wilden maken.
  Ik denk dat er nu genoeg vrouwen van 30+ zijn, die net als ik het geluk in de liefde pas later vonden. En daarom ‘ouder’ moeder worden. Na 1e mk hoop ik snel weer zwanger te zijn!
  Ik gun ieder van jullie een prachtige zoon of dochter!

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.