Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Walnoten verlagen borstkankerrisico

Het lijkt erop dat we weer iets toe kunnen voegen aan het lijstje voedingsmiddelen die beschermt tegen kanker. Een dagelijkse bescheiden hoeveelheid walnoten zou de kans op borstkanker verlagen.

Dat schrijven onderzoekers van de Amerikaanse Marshall University in het tijdschrift Nutrition and Cancer naar aanleiding van een onderzoek bij muizen. Voor het onderzoek vergeleken zij een leefstijl met en zonder walnoten gedurende de levensloop. De dagelijkse portie walnoten zou bij mensen overeenkomen met ongeveer 50 gram. 

Minder kanker
Volgens hoofdonderzoeker Elaine Hardman ontwikkelde de muizengroep op het walnotendieet de helft minder borstkanker, dan de muizen op het gewone dieet. Daarbij waren het aantal tumoren en de grootte van de tumoren significant kleiner dankzij de walnoten.

“Deze resultaten zijn vooral van belang, als je je bedenkt dat de muizen genetisch geprogrammeerd waren om kanker te ontwikkelen.”, aldus Hardman. “Zelfs met de aanwezigheid van deze genetische mutatie konden we het risico op borstkanker dus verminderen.”

Vetten
De onderzoekers geven wel aan dat het onduidelijk blijft wat de risicovermindering heeft veroorzaakt. Om de hoeveelheid vet in het dieet van de muizen in balans te houden, kregen de muizen op het walnootdieet minder van andere (wellicht schadelijke) vetten.

De afwezigheid van deze vetten kan ook de oorzaak zijn. Eerdere onderzoeken toonden echter ook al het positieve effect van verschillende voedingsstoffen in walnoten op het kankerrisico.

“Voeding is een belangrijk geneesmiddel”, stelt Hardman. “Wat we in ons lichaam stoppen maakt een groot verschil. Walnoten lijken een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon.”

 

Reageer op artikel:
Walnoten verlagen borstkankerrisico
Sluiten