Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Pijnstillers verhogen kans miskraam

Bepaalde pijnstillers, waaronder ibuprofen kunnen de kans op een miskraam meer dan verdubbelen. Onderzoekers waarschuwen dat veel aanstaande moeders de pillen slikken, zonder zich bewust te zijn van de gevaren.

Het onderzoek, uitgevoerd aan de University of Montreal, betrof meer dan 52000 zwangere vrouwen in Canada. Van deze vrouwen kregen er 4705 te maken met een miskraam.
Uit het onderzoek bleek dat 7,5 procent van deze vrouwen NSAID’s geslikt heeft. Bij de vrouwen die hun zwangerschap goed volbrachten bleek 2,6 procent van de vrouwen blootgesteld aan deze geneesmiddelensoort.

Ontstekingsremmend
NSAID’s zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen. Voorbeelden van NSAID’s zijn naxoproxen, ibuprofen en diclofenac. Deze geneesmiddelen worden veel gebruikt tijdens de zwangerschap, maar er wordt getwijfeld aan de veiligheid. Uitkomsten van onderzoeken naar het risico van NSAID’s bij zwangerschappen waren echter inconsistent.
“Het gebruiken van non-aspirin NSAID’s in het begin van de zwangerschap staat in verband met een significant hoger risico (2,4 keer) op het hebben van een spontane abortus. Het hoogste risico zagen we bij diclofenac.”, schrijft onderzoeker Anick Bérard. “We konden geen dosisgerelateerd verband vinden.”
In Nederland worden NSAID’s incidenteel voorgeschreven tijdens de eerste helft van de zwangerschap. Helaas zijn veel NSAID’s ook ‘over the counter’ te verkrijgen. 

Reageer op artikel:
Pijnstillers verhogen kans miskraam
Sluiten