Waarom je juist wél moet nadenken over een uitvaartverzekering voor je kind

Onlangs maakten wij iets verdrietigs mee in onze vriendenkring. Het dochtertje van een van onze vrienden overleed. Ze was nog maar acht jaar oud. Dat was natuurlijk vreselijk nieuws. Je kind verliezen is toch een van de ergste dingen die je je als ouder kunnen overkomen? Je moet er niet aan denken! Toch merkten mijn man en ik dat het goed was om hier stil bij te staan. Opeens vroeg ik me af of wij iets hadden geregeld voor als dat vreselijke ons toch zou overkomen. Ik vroeg aan mijn man: ‘Bestaat er een uitvaartverzekering voor kinderen?’ Maar hij had geen idee. Daarom besloot ik op onderzoek uit te gaan.

Niet automatisch verzekerd!

Tussen onze eigen papieren vond ik na lang zoeken een uitvaartverzekering voor mijn man en mij. Zouden onze kinderen daar automatisch op mee verzekerd zijn? Een telefoontje richting de verzekeraar bracht duidelijkheid. En het was een duidelijkheid waar ik best van schrok, want stiekem was ik er vanuit gegaan dat onze kinderen wel meeverzekerd zouden zijn op onze polis. Dit bleek alleen helemaal niet het geval! Bij de meeste uitvaartverzekeringen is je kind niet automatisch verzekerd. Het was in ons geval wel mogelijk om de kinderen mee te verzekeren – gratis zelfs! – maar dan moesten we ze wél eerst aanmelden bij de verzekering. Dat wilde ik eigenlijk meteen doen, maar toen vertelde de medewerker van de zorgverzekeraar dat er nóg een optie was.

Waarom je juist wél moet nadenken over een uitvaartverzekering voor je kind

Uitvaartverzekering voor kinderen

Je kunt er namelijk voor kiezen om je kind tot zijn of haar 21e verjaardag gratis mee te verzekeren op jouw eigen polis. Maar de andere optie is dat je voor je kind een eigen uitvaartverzekering afsluit. Hierover betaal je dan wel premie, maar het gaat dan om een relatief laag bedrag. Groot voordeel van deze optie is dat je kind ervoor kan kiezen om op z’n 21e de verzekering over te nemen op basis van dezelfde voorwaarden. Wanneer je nu dus een uitvaartverzekering vindt met gunstige voorwaarden, is het het overwegen waard om deze aan te vragen!

Verzekerd in de buik

Nog een bijzonderheid waar ik toevallig achter kwam: kinderen zijn dus niet automatisch meeverzekerd, maar vaak geldt er een uitzondering op die regel. Je ongeboren kind kan bijvoorbeeld vanaf week 20 van de zwangerschap namelijk wél automatisch verzekerd zijn. Deze termijn loopt dan af op het moment dat je kindje zes maanden oud is. Ik vond dit een geruststellende gedachte. Wanneer je zwanger bent wil je toch niet denken aan een de mogelijkheid van een slechte afloop? Op deze manier is er toch wat geregeld, zonder dat je daar bij stil hebt hoeven staan. Let op: het is wel belangrijk om de voorwaarden van je uitvaartverzekering goed te checken, want de voorwaarden verschillen per verzekering!

Mijn keuze

Overigens heb ik uiteindelijk besloten om voor onze kinderen een eigen uitvaartverzekering af te sluiten. Ik hoop deze verzekeringen nooit te hoeven gebruiken, maar het is fijn om te weten dat het, mocht het toch nodig zijn, in ieder geval goed geregeld is!

Reageer op artikel:
Waarom je juist wél moet nadenken over een uitvaartverzekering voor je kind
Sluiten