Waarom het slim is om nu al te sparen voor het rijbewijs van je kind

Heb je er al eens bij stil gestaan welke kosten het halen van een rijbewijs met zich meebrengt? Als je zelf nog niet zo lang geleden bent afgereden zit het vast nog vers in je geheugen. Maar wanneer dat al wat langer geleden is, is het niet iets waar je snel bij stilstaat. Want ach, de kinderen zijn nog klein, die rijlessen zijn nog ver weg. Een reden om er toch vast even bij stil te staan: het halen van een rijbewijs kost momenteel gemiddeld € 2.500! Dus, misschien toch maar vast gaan sparen? We zetten een aantal spaar- en bespaaropties voor het rijbewijs op een rij!

Ondersteun je kind bij de theorie

Kun jij je de verkeerslessen op de basisschool nog herinneren? Zelf herinner ik me alleen maar de meester die altijd riep: ‘Rechts heeft altijd voorrang!’ Dat heeft me op het theorie-examen in groep 8 nog flink wat punten gekocht, want ik snapte niet dat die haaientanden wel degelijk iets betekenden… Als je aan de basisschoolvakken denkt, denk je vast niet meteen aan verkeer. Maar wanneer je kind al op jonge leeftijd de basis leert van de verkeersregels, is dat echt wel handig. Niet alleen is het veiliger, maar je kind kan er ook bij het leren voor het theorie-examen van de autorijles baat bij hebben. Ondersteun je kind dus in het leren van die verkeersregels! Is je kind eenmaal toe aan rijlessen? Weet dan dat hij of zij ook online de theorie kan oefenen, bijvoorbeeld via TheorieExamenOefenen.nl.

Extra kosten voor kind met AD(H)D

Heeft jouw kind AD(H)D? Houd er dan rekening mee dat het behalen van het rijbewijs dan meer kan gaan kosten. Voor het doen van het eerste rijexamen moet er namelijk een gezondheidsverklaring ingevuld worden. Als je kind ADHD of ADD of een stoornis in het autistisch spectrum heeft moet hij of zij dat daarop aangeven. Via het CBR wordt dan een verwijzing naar een onafhankelijk psychiater geregeld. Die psychiater schrijft op basis van een onderzoek een rapport. Vervolgens beoordeelt een arts van het CBR op basis van dat rapport of je kind mag autorijden. Na akkoord van die arts moet je kind vervolgens ook nog een extra rijtest doen bij het CBR. Pas daarna mag er gestart worden met rijlessen. Houd er rekening mee dat dit proces honderden euro’s kan kosten. Zo wordt het behalen van het rijbewijs dus nóg duurder! Je kunt er daarnaast voor kiezen om een rijschool te zoeken die ervaring heeft met lesgeven aan mensen met AD(H)D of autisme. Die lessen kunnen duurder zijn dan reguliere lessen. Groot voordeel is dat die gespecialiseerde rijscholen vaak beter weten hoe ze de juiste begeleiding kunnen geven en bijvoorbeeld ook extra ondersteunen in het leren voor het theorie-examen. De kans dat je kind hierdoor sneller het rijbewijs haalt dan bij reguliere rijscholen is groot.

Sparen voor rijlessen

Sparen voor rijlessen

Er zijn heel wat ouders die de rijlessen van hun kind betalen. Dat wil je zelf vast ook graag, om je kind een steuntje in de rug te geven. Maar dan moet dat natuurlijk wel financieel kunnen! Heb je een krap budget? Dat is een extra reden om op tijd te beginnen met sparen. Stel dat je kind nu 9 jaar oud is en dat je graag zou willen dat hij of zij met 17 jaar begint met rijlessen. Dat betekent dat je nog 8 jaar de tijd hebt om €2.500 of meer bij elkaar te sparen. Dat zou dan ongeveer €300 per jaar betekenen en ongeveer €26 per maand. Dat klinkt een stuk makkelijker dan het ophoesten van €2.500 in één keer! Geen wonder dat ook het advies van het Nibud is om op tijd te beginnen met sparen. Overigens adviseert het Nibud ook om ook je kind wat te laten sparen voor de rijles, zodat hij of zij een idee krijgt van de kosten. Een pasfoto laten maken en een rijbewijs aanvragen bij de gemeente kosten ook allemaal geld. Maak hier goede afspraken over met je kind.

Maak een apart potje aan

Heb je besloten om te beginnen met sparen voor het rijbewijs van je kind? Zorg dan dat je de geldzaken goed regelt. Het is slim om het geld dat voor de rijlessen bestemd is echt apart te zetten. Zet het geld bijvoorbeeld op een aparte spaarrekening, op naam van jezelf of op naam van je kind. En zorg ervoor dat die spaarrekening niet direct zichtbaar is in je rekeningoverzicht, want dan wordt het in tijden van geldnood wel heel makkelijk om dat geld toch aan te spreken. Daarnaast is het handig om een automatische betaling in te stellen, zodat je niet steeds handmatig hoeft over te boeken. Stel een vast maandbedrag in en laat dat afschrijven net nadat je salaris gestort is. Dan weet je zeker dat het goed gaat en dat je bijna ongemerkt fijn kunt sparen voor je kind. Zo hoeven de kosten geen struikelblok te zijn! 

Reageer op artikel:
Waarom het slim is om nu al te sparen voor het rijbewijs van je kind
Sluiten