Waar moet je op letten bij het verzekeren van je kids?
Je kinderen mag je tot hun 18de gratis bijschrijven op de polis van je zorgverzekering. Naarmate je kindje ouder wordt, kan het zijn dat hij of zij extra zorg nodig heeft. Misschien is je kind dyslectisch of is er ADHD-medicatie nodig? Wij leggen je uit waar je op moet letten als je je kids gaat verzekeren.
Kind bijschrijven zorgverzekering
Veel ouders schrijven hun kind bij op de polis van de moeder. Maar of dat het slimst is, hangt af van de zorg die jullie nodig hebben. Het is slim om je baby bij te schrijven bij de ouder met de meest uitgebreide zorgpolis. Zo zorg je ervoor dat eventuele extra zorgkosten die buiten de basisverzekering vallen, ook gedekt zijn. Vergeet niet om je kindje na de geboorte binnen 4 maanden bij te schrijven. Dan gaat de zorgverzekering in vanaf de geboortedatum. Doe je dit niet, dan moet je de zorgkosten van je kind zelf betalen. Goed om te weten: je baby is pas 100% verzekerd als je het polisblad en het verzekeringspasje hebt ontvangen.
Zorgkosten buiten de basisverzekering
De meeste zorgkosten van je kind zijn gedekt met de basisverzekering. Toch zijn er een aantal kosten waar dit niet voor geldt. Denk aan zorgkosten voor brillen, orthodontie, steunzolen, ADHD-medicijnen of een flapoorcorrectie. Verwacht je dat je voor je kind volgend jaar zulk soort kosten gaat maken? Dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren. Als jij of je partner al een uitgebreide dekking hebben, kun je je kind het best op die polis laten bijschrijven.
Je kind verzekeren bij een scheiding
Hoe zit het met de zorgverzekering van gescheiden ouders? Als je gaat scheiden, wordt je kind meestal bijgeschreven op de polis van de verzorgende ouder. Het kan ook zijn jullie allebei evenveel zorg dragen. Dan kun je er het best voor kiezen om je kind bij te schrijven op de polis van degene met de zorgverzekering die het best aansluit. Is je kind in volle gezond en heeft hij of zij geen extra zorg nodig? Verzeker je kindje dan alsnog mee op de meest uitgebreide polis, dan weet je sowieso dat het goed geregeld is, mocht het wel nodig zijn.
Vergoedingen zorgverzekering voor je kind
Er zijn verschillende soorten zorg die sinds 2015 niet meer binnen de basisverzekering vallen. Dit geldt voor dyslexiezorg, maar ook voor psychische zorg. Dit valt nu onder de Jeugdwet. Hiermee wil de overheid het jeugdstelsel makkelijker en toegankelijker te maken. Daarnaast hebben sommige kinderen een beugel nodig. Hiervoor moet een van de ouders een aanvullende orthodontie verzekering afsluiten. Soms is hier een wachttijd voor: je moet dan eerst wachten tot je in aanmerking komt voor een vergoeding. Heeft je kind een bril nodig? Ook dat wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Kinderbrillen vallen onder de aanvullende verzekering van de vader of moeder.