Petra
Petra Wonen 15 Nov 2021

Welke dakbedekking past bij jouw gezinswoning?

Normaal gesproken besteed je niet veel aandacht aan de dakbedekking van jouw huis. De meeste woningen zijn voorzien van dakpannen en dat is vaak helemaal prima. Maar wat als je een nieuwe gezinswoning laat bouwen? Of als het dak van jouw woning aan vervanging toe is? Dan is het toch handig om je eens te verdiepen in alle mogelijkheden. Ook bij het plaatsen van een schuur of aanbouw heb je de keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Voor het gemak zetten wij de mogelijkheden op een rijtje.

1. Dakpannen

Zoals je waarschijnlijk wel verwacht, zijn dakpannen nog steeds de populairste vorm van dakbedekking voor hellende daken. Het is relatief goedkoop, functioneel en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Betonnen dakpannen zijn de goedkoopste variant en heel gemakkelijk te leggen. Daarnaast zijn er nog keramische dakpannen met een authentieke uitstraling.

2. Dakplaten

Ben je op zoek naar een goedkope en hele snelle manier om het dak te bedekken? Kijk dan zeker naar de mogelijkheden van dakplaten. Dakplaten zijn verkrijgbaar in de vorm van golfplaten, maar ook als prefab platen met dezelfde uitstraling als traditionele dakpannen. Je hebt de keuze uit materialen als metaal, aluminium en kunststof. Het aanbod is dus erg ruim.

3. Leien dakbedekking

Een dak van leistenen heeft een hele karakteristieke uitstraling. Het wordt daarnaast ook nog gebruikt als gevelbekleding. Leien zijn iets duurder dan gewone dakpannen en wat lastiger te plaatsen. Je hebt de keuze uit duurzame, authentieke natuurleien en budgetvriendelijke kunstleien uit vezelcement.

4. Rieten dak

Rieten dak

Niets oogt zo landelijk als rieten dakbedekking. Een rieten dak geeft iedere woning een warme en sfeervolle uitstraling. Voor de brandveiligheid wordt er tegenwoordig vaker gekozen voor een gesloten rieten dak in plaats van een open dak. Dit houdt in dat het riet op een gesloten ondergrond ligt. Bij een open rieten dak ligt het riet op de panlatten en zal er dus meer lucht bij komen.

5. Groendak

Zowel platte daken als (licht) hellende daken kun je veranderen in een duurzaam groendak. Hierbij worden er verschillende soorten mossen en planten op het dak geplaats. Het groene dak ondersteunt de biodiversiteit en breng direct meer groen in de stad of het dorp.

6. EPDM dakbedekking

Bij platte daken wordt vaak EPDM toegepast. Dit is een waterdicht en elastisch rubbersoort. Door middel van een speciale lijm is het gemakkelijk aan te brengen.

7. Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is vergelijkbaar met EPDM, maar heeft een kortere levensduur. De goedkope dakbedekking wordt ook wel dakleer genoemd en wordt in stroken vastgelijmd of vast gebrand.

Reageer op artikel:
Welke dakbedekking past bij jouw gezinswoning?
Sluiten