Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Vrouwen moeilijker aan het werk na bevalling

Vrouwen die een tijdje stoppen met werken wegens het krijgen van kinderen, komen minder makkelijk weer aan de slag naarmate de inactieve periode langer duurt.

 

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
Mensen die het arbeidsproces tijdelijk verlaten, lopen snel een achterstand op in kennis en vaardigheden. Wie daarna weer een baan vindt, moet meestal genoeg nemen met een lager beroepsniveau.

Deeltijd
Ook mensen met een kleine deeltijdbaan van minder dan 28 uur per week blijven achter in kennisontwikkeling, constateert het ROA. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken om vast te stellen hoe het menselijk kapitaal zich ontwikkelt tijdens de levensloop.
Menselijk kapitaal is de waarde van iemands kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt, aldus de onderzoekers. Het ministerie wilde onder meer weten wat er gebeurt als iemand tijdelijk niet werkt.

Scholing
Het ROA vond geen verschil in kennisontwikkeling tussen mensen met een grote deeltijdbaan (van 28 tot 32 uur) en voltijdswerkers. De onderzoekers adviseren mensen met een kleine deeltijdbaan om veel aan scholing te doen. Ook deelnemen aan cursussen vanuit het werk remt de afname van kennis en vaardigheden flink af.

Reageer op artikel:
Vrouwen moeilijker aan het werk na bevalling
Sluiten