Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Vroeggeboorte vergroot kans ADHD

Baby’s die heel vroeg geboren worden hebben een twee keer zo grote kans op het ontwikkelen van ADHD. Elke week dat de zwangerschap ingekort wordt neemt de kans een klein beetje toe. Meer dan een miljoen kinderen in Zweden zijn bestudeerd door onderzoekers van het Karolinska Instituut en de Uppsala University.

ADHD kwam aanzienlijk meer voor bij kinderen die na een zwangerschap van 23 tot 28 weken geboren zijn. Maar ook een geboorte na 35 of 36 weken vergroot de kans op ADHD met 30 procent in vergelijking met een zwangerschap van 39 tot 41 weken.

Broers en zussen
Deze bevinding op zichzelf is niet nieuw, maar de onderzoekers hebben voor het eerst omgevings- en genetische factoren uitgesloten. Er is tijdens het onderzoek gecorrigeerd voor de leeftijd, het opleidingsniveau en het rookgedrag van de moeder, maar ook alleenstaand ouderschap en een geschiedenis van psychische aandoeningen bij de ouders.

Het sterkste punt van het onderzoek is echter dat er ook gekeken is naar de verschillen tussen broertjes en zusjes. Te vroeg geboren kinderen zijn vergeleken met hun broers of zussen, die wel na een volledige zwangerschap ter wereld kwamen. Ook hieruit bleek dat vroeggeboorte een belangrijke voorspeller is voor het ontwikkelen van ADHD.

Niet altijd ADHD
Hoewel de kans door vroeggeboorte dus toeneemt is het absolute risico nog steeds laag. De meeste baby’s die te vroeg geboren worden, hebben geen problemen met concentratie of hyperactiviteit.

Bron: Gezondheidsnet 

Reageer op artikel:
Vroeggeboorte vergroot kans ADHD
Sluiten