Top-10 baby- en kinderboeken voor deze zomer
Dat lezen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind, wist ik wel. Toch schrok ik laatst toen ik hoorde dat het AVI-leesniveau van een basisschoolleerling wel 2 niveaus kan dalen tijdens de zomervakantie. Dit komt doordat veel kinderen tijdens de zomervakantie minder lezen. Mijn kids willen best lezen of voorgelezen worden, maar dan moeten de boeken wel leuk zijn. Genoeg reden voor mij om de leukste boeken voor deze zomer op een rij te zetten in deze top-10. Leuk voor thuis én in de koffer mee op vakantie!
1. Mijn eerste blokjesboek – Madeleine Deny (3+)
Is het een boek? Is het speelgoed? Wat het ook is, mijn jongste is er al een paar weken helemaal weg van. ‘Mijn eerste blokjesboek’ is niet alleen een leesboek, maar ook een echt doe-boek met blokjes die je op allerlei manieren kunt combineren. De maakster van het boek liet zich onder meer inspireren door de ideeën van Maria Montessori. Hierdoor is er alle ruimte voor je kind om de eigen creativiteit en vindingrijkheid aan te boren. Niet alleen ontzettend leuk, maar ook nog eens heel educatief!
2. De Gorgels kleurboek – Jochem Meijer
Is jouw kind ook zo’n grote fan van de Gorgels? Dan is dit Gorgels kleurboek een heel leuke aanvulling op het leesboek. Het staat vol met tekeningen uit het originele verhaal, waardoor de kans groot is dat je kind het leesboek er ook nog weer eens bij pakt. Hebben jullie het leesboek nog niet in huis? Het leesboek in combinatie met dit kleurboek is een geweldige combi om cadeau te doen en de zomer mee door te komen.
3. Zomerverhalen – Astrid Lindgren (5+)
Wat heb ik vroeger genoten van de verhalen van Pippi Langkous! Voor mij is deze bundel Zomerverhalen van Astrid Lindgren daarom stiekem een beetje jeugdsentiment. Toch verwacht ik dat mijn kinderen haar verhalen net zo leuk zullen vinden als ik vroeger. Super om ze zelf te laten lezen, nog leuker om voor te lezen!
4. Woezel en Pip. Kom je spelen? – Guusje Nederhorst
Woezel en Pip, creatie van de veel te jong overleden Guusje Nederhorst, blijven voor de allerkleinsten een populair duo. ‘Woezel en Pip. Kom je spelen?’ is een van die boekjes die bij ons thuis is stukgelezen. Hoewel de verhaaltjes niet altijd even spannend zijn (zeker niet voor degene die voorleest…), blijven de tekeningen schattig en aansprekend.
5. Kleur- en speurboek – Juliette de Wit (8+)
Mijn oudste zoon houdt ervan om nieuwe dingen te leren. Hij houdt dan ook erg van non-fictie boeken, maar dan het liefst niet van die hele dikke. De kleur- en speurboeken van Juliette de Wit passen helemaal in zijn straatje. Haar boeken over Nederland en Amsterdam staan boordevol geschiedenis en aardrijkskunde, maar dan niet alleen in tekst maar ook in beeld. Dat maakt het ook interessant voor kinderen die niet echte lezers zijn, maar wel nieuwsgierig van aard.
6. Een boek vol spelletjes – Mary Fordacq
Tja, het blijft natuurlijk vakantie, dus wat mij betreft hoeven ze echt geen stapels boeken door te lezen als ze daar geen zin in hebben. Een beetje afwisseling kan geen kwaad, en dit boek vol spelletjes (wat, lekker makkelijk, ook direct de titel is ;)) is dan ook erg welkom. Het boek bevat onder andere breinkrakers, mens-erger-je-niet en een molenspel. En, heel ingenieus: in de rug van het boek zitten twee dobbelstenen verstopt. Dit boek geeft gegarandeerd uren speelplezier!
7. Wereldmuziek – Marion Billet (1,5+)
Voel- en luisterboeken doen het goed bij baby’s en peuters. Het boekje ‘Wereldmuziek’ van Marion Billet speelt daar perfect op in. Aan de hand van plaatjes wordt verteld over muziekinstrumenten van over de hele wereld. Het allermooiste: je kunt de instrumenten ook direct beluisteren. Dit maakt het al vanaf zeer jonge leeftijd voor kinderen een interessant object.
8. Dolfje Weerwolfje – Paul van Loon (6+)
Paul van Loon heeft in een paar decennia een omvangrijk oeuvre kinderboeken opgebouwd, voor kinderen vanaf een jaar of zes tot young adults. ‘Dolfje Weerwolfje’ blijft een leuk boek om je kind te laten kennismaken met deze schrijver. Houdt er trouwens wel rekening mee dat zijn boeken vaak spannend zijn. Het ene kind kan daar beter tegen dan het andere.
9. Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle (1+)
Ook ‘Rupsje Nooitgenoeg’ is een boek dat veel ouders zelf nog zullen herkennen vanuit hun jeugd. Deze versie is extra leuk, omdat er een knuffelrupsje bij zit. Zo wordt het verhaaltje over de rups die altijd honger heeft en alles opeet extra leuk voor de allerkleinsten.
10. Gevaarlijk! – Tim Warnes (4+)
Het boek ‘Gevaarlijk!’ van Tim Warnes is een hilarisch boek over een mol die overal briefjes met woorden opplakt om de betekenis vast te leggen. Op een dag gaat dat mis, wanneer een grote krokodil alle briefjes er weer van af haalt. Natuurlijk is Mol hier niet blij mee, maar langzamerhand ontstaat er toch een vriendschap tussen deze twee totaal verschillende dieren. Grappig om te lezen, niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. En dat is altijd prettig wanneer je het boek tientallen keren moet voorlezen 😉