Petra
Petra Lifestyle 4 Sep 2023

Tips om vaker je rust te pakken als moeder van kleine kinderen

Het worden ook wel de tropenjaren genoemd. De eerste levensjaren van je kind(eren). Je kind is op dat moment nog enorm afhankelijk van je. Hoe groot hij of zij al mag lijken. Dat is mooi, maar ook ongelooflijk pittig. Zeker wanneer je meerdere jonge kinderen hebt. Om over de slapeloze nachten nog maar te zwijgen. Het is dan ook niet vreemd als je je op een gegeven moment niet meer de uitgeruste en relaxte moeder voelt die je zo graag zou willen zijn. Je merkt dat je sneller uit je slof schiet en steeds minder kan hebben. Signalen dat je lichaam en geest op zijn. 

Herken je dit? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk stappen te ondernemen. De zogenaamde mommy burn-out is niet voor niets een steeds bekender gegeven in de medische wereld. Moeders vragen tegenwoordig steeds meer van zichzelf en dat kan funest zijn voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Rustmomenten zijn dan ook essentieel om deze jaren door te komen. Maar hoe creëer je meer rust als je eigenlijk altijd druk bent? Hieronder geven we enkele tips. 

Stel geen al te hoge eisen 

Stel geen al te hoge eisen 

Een grote fout die veel moeders maken is dat ze niet alleen alle ballen in de lucht willen houden, maar hierbij ook nog eens streven naar perfectie. Dit is een vrijwel onmogelijke combinatie en hou je gewoon niet vol. Probeer jezelf wat meer rust te gunnen door niet altijd alles perfect te willen doen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. In het begin zal het lastig zijn om het door te zetten, maar je zult merken dat het steeds makkelijker wordt. Zeker zodra je merkt dat het voor meer rust zorgt. 

Zat vandaag bijvoorbeeld alles tegen? Waren de kinderen ongelooflijk dwars en ben je moe van het werk? Besef dan dat je niet altijd ook nog eens zelf uren in de keuken hoeft te staan. Een keer kiezen voor een maaltijd aan huis is echt geen schande. Bovendien kan dit ook heel gezond en voedzaam zijn. Het is geen schande om toe te geven dat het je even niet lukt om alle ballen in de lucht te houden en dat je hierbij wel wat hulp kunt gebruiken. 

Probeer te relativeren: zolang alle kinderen in de avond gevoed, schoon en gelukkig in hun bedje liggen te slapen, dan heb je een goede dag gehad. Dan heb je het goed gedaan en mag je jezelf een schouderklopje geven. Het hoeft niet perfect. 

Middagslaapjes to the rescue 

Een van de voordelen van jonge kinderen is dat ze vaak in de middag ook nog even slapen. Helemaal mooi als de slaapjes van je kinderen ook nog eens synchroon lopen. Dat betekent dat je minstens 1,5 uur vrije tijd hebt. Helaas betekent dit voor veel moeders ook dat ze op dat moment als een razende door het huis gaan om schoon te maken en op te ruimen of nog een laatste hand aan het werk te leggen. 

Ons advies: niet doen! Gebruik dit slaapje echt om zelf even te ontspannen of misschien zelfs nog wel wat bij te slapen. Huishoudelijke klusjes kun je veel beter doen op de momenten dat je kinderen wakker zijn. Ook direct een leuke activiteit om ze bij te betrekken. 

Een dagje helemaal niets 

Een dagje helemaal niets 

Gaan je kinderen naar de opvang? Plan ze dan eens een dag extra in of neem op een opvangdag een dag vrij. En nee, dat is niet egoïstisch. Kiezen voor jezelf, maakt je soms gewoon een betere moeder. Een dag helemaal niets en bijvoorbeeld lekker een dagje uit naar Amsterdam, theeleuten met vriendinnen of gewoon relaxen op de bank is precies wat je nodig hebt om weer op te laden en straks weer een leukere vrouw en moeder te zijn. 

Reageer op artikel:
Tips om vaker je rust te pakken als moeder van kleine kinderen
Sluiten