Je kind leren fietsen; hoe doe je dat?

De meeste kinderen leren fietsen als ze ongeveer 4 jaar oud zijn. Sommigen zijn er een stuk vroeger mee, bij andere moet je langer wachten. Toch kun je er als ouders veel aan doen om je kind goed te leren fietsen. Sleutelwoorden zijn vertrouwen, zelfvertrouwen en de juiste motoriek. Wil jij je kind leren fietsen? Zó doe je dat!

De juiste fiets kopen

Naast eerdere ervaring is natuurlijk ook de fiets van belang. Je kiest een fiets die goed past bij de lengte van je kind. De meeste kinderen die leren fietsen, beginnen met 12” wielen, maar als jouw kind lang is kun je al een 14” of zelfs een 16” fiets nodig hebben. Dit moet je goed opmeten, want een te hoge fiets is oncomfortabel en onveilig. Natuurlijk kijk je naar het leuke uiterlijk van de fiets, maar het is beter om te letten op kwalitatief goede kinderfietsen. Die overigens ook heel mooi kunnen zijn!

Oefenen op een loopfiets

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die een loopfiets hebben gehad sneller leren fietsen. Dat komt omdat ze eigenlijk alleen het trappen nog maar hoeven te oefenen. Het evenwicht hebben ze al ontwikkeld op de loopfiets. Kinderen die vooral reden op een driewieler moeten langer oefenen op de fiets omdat ze niet gewend zijn de fiets in evenwicht te houden. Je ontdekt al snel of je kind er echt aan toe is om los te fietsen. In het begin zal het trappen waarschijnlijk wel wennen zijn. Merk je dat jouw kind moeite heeft om het trappen en het evenwicht tegelijk in de gaten te houden? Dan zet je alsnog zijwieltjes aan de fiets, zodat het evenwicht geen probleem is.

Tip: kinderen die een loopfiets hebben gehad, leren vaak meteen fietsen op een fietsje zonder zijwieltjes!

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

jongen op blauwe fiets

Oefenen met hulp

Het oefenen begint terwijl jij je kind helpt. Jij loopt ernaast en zorgt dat je kind niet omvalt, terwijl het kind aan het trappen is. Na een tijdje merk je vanzelf dat je kind de slag te pakken krijgt. Dan kun je voorzichtig eens loslaten, terwijl je mee blijft lopen. Je kind krijgt zo zelfvertrouwen en leert dat het ook zelfstandig kan fietsen.

Tip: Hoe hoger de snelheid, hoe stabieler de fiets. Je gaat natuurlijk niet meteen heel hard, maar zorg dat je ook niet te langzaam gaat want dan raak je sneller het evenwicht kwijt.

Los fietsen

Na een tijdje zal je kind vanzelf los gaan fietsen. Enkele dingen die je je kind nu leert:
– Kijk altijd naar voren, niet opzij of naar achteren;
– Blijf aan de kant van de weg / op de stoep;
– Pas goed op bij auto’s en ander verkeer;
– Als je iets beschadigt, bijvoorbeeld een auto, vertel je dat meteen.
Kinderen die los fietsen, zullen af en toe vallen of tegen iets op botsen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Op zich is dat geen probleem, zolang je de bovenstaande regels maar goed hebt aangeleerd.

Wist jij dat steeds minder kinderen leren fietsen? Dat is niet alleen erg jammer omdat ze veel beweging missen, maar ook omdat het gewoon zo leuk is om te fietsen. Kinderen houden van nature van bewegen, waardoor fietsen echt handig is. Bovendien worden ze er zelfstandiger van en hoef jij niet telkens voor taxi te spelen. Ga jij jouw kind leren fietsen? Dan weet je nu hoe je dat handig aanpakt.

Reageer op artikel:
Je kind leren fietsen; hoe doe je dat?
Sluiten