Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Noorwegen moedervriendelijkste land

Noorwegen blijkt voor moeders het meest aangename land om te wonen. Nederland staat op de negende plaats als meest moedervriendelijke land.

Non-profit organisatie Save the Children onderzocht 164 landen, waarvan 43 ontwikkelde landen en 121 ontwikkelingslanden, die verder zijn onderverdeeld in 79 minder ontwikkelde landen en de 42 minst ontwikkelde landen.
Hieruit blijkt dat Noorwegen het beste land is om te wonen als moeder, gevolgd door Australië, IJsland, Zweden, Denemarken, Nieuw Zeeland, Finland, België, Nederland en tot slot Frankrijk.

Afghanistan heeft de hoogste moedersterfte en de laagste levensverwachting in de wereld. Dit is dan ook het meest onaangename land om als moeder te wonen, zo meldt The Sydney Morning Herald.

Verschillen
Vooral het grote verschil in gezondheidszorg scheidt de toplanden van de minder ontwikkelde landen. Door het goed geschoolde personeel in Noorwegen sterven er veel minder moeders en baby’s, terwijl in Afrika slechts bij 14 procent van de geboortes personeel aanwezig is. De levensverwachting in Noorwegen ligt met 83 jaar een stuk hoger dan de 45 jaar in Afghanistan.

In Noorwegen gebruiken meer dan acht op tien vrouwen een vorm van anticonceptie en verliezen ‘slechts’ 175 vrouwen hun kind voor zijn of haar vijfde verjaardag. In Afghanistan gebruikt slechts een op zes vrouwen anticonceptie en sterft 20 procent van de kinderen voor het vijfde levensjaar.

Zwakste landen

Acht van de tien minst aangename landen om te wonen liggen in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Afghanistan wordt gevolgd door Niger, Guinea-Bissau, Jemen, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, Eritrea, Mali, Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

© Gezondheidsnet 

Reageer op artikel:
Noorwegen moedervriendelijkste land
Sluiten