Moet je extra vitamines voor je kind kopen?

Voor veel volwassenen is het nemen van een extra supplement heel gewoon. Maar hoe zit dat bij kinderen? Moet je bijvoorbeeld extra vitaminen geven aan je kindje? Het korte antwoord is: ja, alleen voor kinderen tot 4 jaar zijn er speciale adviezen.

Hoeveel vitamines kind tot 4 jaar en baby’s?

Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram vitamine D voor kinderen tot 4 jaar en 150 microgram voor baby’s in de eerste 12 a

Geen extra vitamines ‘voor de zekerheid’ geven!

Het Voedingscentrum geeft verder aan dat het geven van extra vitaminen niet nodig is, ook niet ‘voor de zekerheid’. De andere vitaminen en mineralen krijgen kinderen namelijk al genoeg binnen.

Kun je een kind teveel vitaminen geven?

In veel vitamines voor kinderen zit een bepaalde dosis, en die is al meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Er zijn zelfs bepaalde vitamine pillen verkrijgbaar die echt op de gestelde bovengrens zitten wat men als veilig beschouwd.

Als een kind ook nog extra vitamine pillen toegediend krijgt, dan bestaat de kans dat het kindje teveel vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Voor vitamine A en foliumzuur kan een dergelijke situatie zelfs schadelijk zijn.

Tip: kijk goed naar de verpakking van vitamines

Nog iets belangrijks om rekening mee te houden: op de verpakking van vitamines voor kinderen staat vaak de aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen. Kinderen hebben natuurlijk minder vitaminen en mineralen dan volwassenen nodig.

Hoeveel vitamine D voor kinderen tot 4 jaar?

Hoeveel vitamine D voor kinderen tot 4 jaar?

Een kindje tot 4 jaar heeft elke dag 10 microgram extra vitamine D nodig voor sterkere botten en tandjes. Deze druppels zijn alom bekend en verkrijgbaar bij iedere apotheek en drogist. Vitamine D krijgen mensen binnen via zonlicht, maar voor jonge kindjes kan dit soms onvoldoende zijn.

Hoeveel vitamine K hebben baby’s nodig?

Wanneer de baby borstvoeding krijgt heeft deze de eerste 12 weken iedere dag 150 microgram extra van vitamine K nodig. Dat helpt voor een goede bloedstolling bij baby’s en het vermindert tevens de kans op interne bloedingen.

Vitamine K kopen

Ook vitamine K is goed verkrijgbaar bij de apotheek of drogist, en het zit in een flesje. Overigens zit in flesvoeding al genoeg vitamine K, maar het Voedingscentrum heeft aan dat het wel is aan te raden om extra vitamine K te geven wanneer er minder dan 500 milliliter kunstmatige (zuigelingen) flesvoeding gegeven wordt.

Moet ik nog andere vitamines kopen voor mijn kind?

Nee, verder dan de bovengenoemde adviezen van het Voedingscentrum is andere vitamines kopen niet nodig voor je kindje. Als je jouw kind voldoende gezond en gevarieerd eten voorgeschoteld krijgt je kind meer dan genoeg vitaminen en mineralen binnen.

Reageer op artikel:
Moet je extra vitamines voor je kind kopen?
Sluiten