Misselijk en braken

Ongeveer 70 procent van alle zwangere vrouwen heeft in de eerste drie maanden van de zwangerschap last van misselijkheid. Bij sommige vrouwen duurt die misselijkheid langer. Bij de meeste vrouwen is de misselijkheid ’s ochtends het hevigst, waarschijnlijk als gevolg van lichamelijke en hormonale veranderingen. Bepaalde geuren kunnen dit ook nog verergeren. Misschien heb je geen trek in iets te eten als je zo misselijk bent maar toch is het het beste om dat wel te doen. Je hebt er hoogstwaarschijnlijk minder last van als je geen lege maag hebt.

Wat kun je doen om de misselijkheid te voorkomen of te verminderen? Als het eten een probleem begint te worden, kun je proberen om wat vaker iets lichts te eten in plaats van de normale maaltijden aan te houden. De misselijkheid kan echt over gaan als je iets eet. Een andere goede tip is om ’s ochtends voor het opstaan iets droogs te eten zoals een cracker. Volkorencrackers, cornflakes of muesli kunnen de maag op gang helpen en de misselijkheid verminderen.

Zorg dat je koelkast goed is gevuld met yoghurt, tofu, broodjes, perziken, sinaasappels en andere hapjes die je kunt nemen als je misselijk begint te worden. Gember kan de misselijkheid verminderen omdat dit de darmwerking bevordert. Gember is ook een zeer effectieve remedie tegen brandend maagzuur. Verse gemberwortel kun je in de meeste supermarkten, groentewinkels en toko’s kopen. Maak er gemberthee van en drink daar dagelijks een kopje van. Maak de gemberthee als volgt: schil de gemberwortel, doe een theelepeltje geraspte gember in een steelpannetje, voeg een kopje water toe en laat alles 5 minuten trekken. Haal de pan van het vuur, leg er een deksel op en laat de thee nog 5 minuten staan voor je hem opdrinkt.

Let op:
Als je last hebt van extreme misselijkheid, steeds moet overgeven en geen voedsel kunt binnenhouden, raadpleeg dan een arts.

Reageer op artikel:
Misselijk en braken
Sluiten