Petra
Petra Gezondheid baby 22 Sep 2011

Mijn baby bij 39 weken

Jouw baby is waarschijnlijk de meest sociale baby ter wereld. Tot het moment dat er een vreemde in de buurt komt. Veel baby’s van deze leeftijd komen in de eenkennige fase. Ze worden verlegen en bang voor vreemden. Soms worden ze zelfs verlegen ten op zichte van overige familieleden en huisvrienden. In deze fase accepteren ze alleen mama.

Sommige baby’s doorlopen deze fase zo snel dat u het zelf niet eens merkt. Bij andere baby’s kan het evengoed ook maanden duren, dit hangt sterk af van het karakter van de baby.

Help je baby zich op zijn gemak te voelen bij vreemden en in vreemde omgevingen door hem hiermee in aanraking te brengen. Laat vreemden zich niet te veel opdringen, maar heb een beetje geduld en laat de kleine geleidelijk wennen. Laat de “nieuwkomers” vanaf een afstandje lachen naar de kleine en een poosje bijvoorbeeld een leuk speeltje aangeven terwijl hij bij mama op schoot zit. Na verloop van tijd zal de kleine zich meer op zijn gemak voelen en zich weer als vanouds gaan gedragen.

In deze periode zal je kindje zich nog niet realiseren dat hij aan het “reizen” is, maar wel beseffen dat hij uit zijn vertrouwde omgeving is weggehaald. Kleine baby’s houden van voorspelbaarheid. Dus zal “het onderweg zijn” sterke invloed uitoefenen op zijn gevoel van geborgenheid. Zeker als hij in geheel nieuwe omgevingen terecht komt. Wees in deze periode dus voorbereid op een humeurig, huilerig kindje. Zorg voor lekker veel afleiding in de vorm van boekjes, (vertrouwd klinkende) geluidmakende speeltjes en vergeet zeer zeker zijn vertrouwde knuffel niet. Zorg regelmatig voor tijd zonder vreemde mensen, om hem even de indrukken te laten verwerken.

Verkoudheid
Wat moet je doen als je baby verkouden is? Een verkoudheid kan bij een “oudere” baby niet zo heel veel kwaad. Het is meer vervelend dan echt ernstig. Het belangrijkste is ervoor zorg te dragen dat de kleine zich op zijn gemak voelt, zodat zijn lichaam het virus kan bevechten en overwinnen.

  • Zorg voor veel rust. De kleine zal in deze periode meer slaap nodig hebben, dus zal hij langer en vaker slapen.
  • Leg eventueel een paar handdoeken onder het matrasje, zodat zijn hoofdje iets hoger ligt dan zijn longen. Hierdoor zal hij makkelijker ademhalen.
  • Geef hem eens een warm bad.
  • Of zet de warme kraan lekker open, zodat er veel vochtige lucht is. Dit vereenvoudigt het ademhalen.
  • Zorg ervoor dat de baby niet uitdroogt, geef extra (borst)voeding, water, etc.
  • Overleg met je huisarts of kinderarts of het mogelijk nodig is om medicijnen te geven.

Wanneer moet je de huisarts bellen?
Als de symptomen erger blijven worden na 5 dagen of als de verkoudheid langer dan 2 weken aanhoudt. Als je baby begint te “piepen”, naar lucht hapt, huilt tijdens voedingen, regelmatig naar zijn oortjes grijpt of als zijn temperatuur boven de 38,3 graden Celsius komt.

Hoe voorkom je verkoudheid?
Was je handen en die van je kindje regelmatig en vraag ook anderen hun handen te wassen voordat ze je kindje vasthouden. Hou de kleine uit de buurt van zieke mensen en rokers.
 

Reageer op artikel:
Mijn baby bij 39 weken
Sluiten