Petra
Petra Gezondheid baby 22 Sep 2011

Mijn baby bij 26 weken

Deze maand gaat je kindje zijn handjes beter te gebruiken. Hij zal al vrij snel allerlei speeltjes en andere zaken die binnen zijn bereik liggen naar zich toe gaan “grabbelen”. Waarschijnlijk gaat hij ook leren om dingen van de ene hand in de andere over te geven. En maak je borst maar vast nat want… niet lang nadat hij begrijpt dat hij in elke hand iets kan vasthouden zal hij merken dat het heel leuk is omdat ze dan weer heel hard tegen elkaar aan te te slaan! Uiteraard wil hij deze nieuw ontdekte vaardigheid gaan uitproberen, dus als je wat oude pannetjes hebt en je denkt dat je oren er tegen kunnen…

Wat gebeurt er nog meer deze maand
Met ongeveer 6 maanden zullen de meeste baby’s zich inmiddels kunnen omdraaien. Heel leuk voor de kleine, een mogelijke stressfactor voor mama en papa. Je moet hem nu nog veel meer in de gaten houden. Dit is pas een van de eerste mijlpalen die je de komende maanden te wachten staan.

Rollebollen
De nek- en armspieren van je kindje zijn inmiddels zo sterk geworden dat hij zich kan omrollen. Een schitterend iets om naar te kijken. Hou er rekening mee dat je kindje zich door dit rollen door de hele huiskamer heen kan bewegen. Uiteraard zijn er ook kindjes die zich niet voorbewegen door omrollen, maar die meteen gaan zitten, hupsen en of kruipen. Het belangrijkste is dat de kleine nieuwe vaardigheden ontdekt en verder ontwikkelt. Zo lang hij hiermee door gaat is alles in orde.

Je zult op korte termijn over flink wat nieuwe vaardigheden kunnen gaan opscheppen. Kijk eens rond en koop eventueel een loopstoeltje. Hiermee verbruikt de kleine zijn energie en het geeft jou even wat “rust”. Uiteraard mag je je kindje er niet al te lang in laten zitten. Zorg voor voldoende geheugenkaartjes voor je digitale camera. De hoeveelheid fotomomenten stijgt met de dag!

Sociale vaardigheden
Op deze leeftijd gaat de kleine niet alleen aandacht van anderen accepteren, hij gaat het zelfs uitlokken. Het zal in deze fase niet zo vreselijk veel uitmaken wie er in het gezichtsveld van de kleine komt. Iedereen wordt verwelkomd met gekraai en of een brede lach! Vrienden voor het leven bij wijze van spreke. Maak je geen zorgen, hij wordt straks wel weer kritischer en jou aandacht en liefde blijft hij altijd nodig hebben.

Ook leert hij nu dat zijn actie een reactie oplevert. Dit kan dus zowel positief als negatief zijn. Dus vanaf nu maakt het hem niet veel uit, aandacht is aandacht! Nu lijkt alles nog vertederend en zit er geen “kwaad” achter, maar let op, naarmate de kleine ouder wordt neemt de ondeugd toe. Belangrijk is dus nu al om hem positief te stimuleren wanneer hij lief is en gehoorzaamt. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het onderscheid maken tussen goed en fout.

Denk je ook aan het “Rapley window”?

Eén ding is zeker; Je baby gaat zijn repertoire uitbreiden van alleen huilen naar giechelen, “murmelen”, geluidjes maken, “bellen blazen” enzovoorts. Binnen nu en drie maanden zal hij een unieke manier van communiceren met jou ontwikkelen. Je zult zien hij kan je laten weten wat hij:

  • denkt
  • voelt
  • nodig heeft

Garderobe keuze
Nu je baby begint te kruipen, schuifelen en of rollen moet je daar natuurlijk met zijn kledingkeuze rekening mee houden. Los, meerekkend en zachte stofjes is het devies. Zorg ervoor dat er geen schaafwondjes kunnen ontstaan terwijl hij door het huis rommelt. Zorg voor ademende kleding, want door alle beweging zal hij het ook warmer gaan krijgen natuurlijk. Gebruik geen kleding met harde items, lange touwtjes en/of knopen. Deze kunnen mogelijk verstikkingsgevaar opleveren.

In de luiers
Wees niet verbaasd als de ontlasting van de kleine opeens een heel andere kleur en geur krijgt. Hij krijgt waarschijnlijk al kleine hoeveelheden vast voedsel. Het is dus gebruikelijk dat zijn ontlasting ook verandert.

Vergeet niet, elke baby is anders
Elk mens, hoe klein ook, is een eigen individu. Alle baby’s ontwikkelen zich in hun eigen tempo. De ontwikkeling zoals wij deze hier omschrijven, is niets anders dan een richtlijn. Ontwikkelingsrichtlijnen geven slechts aan waar je baby toe in staat kan zijn. Dit is geen verplichting. Is je kindje met een ontwikkeling iets later? Maak je niet direct zorgen, in de volgende fase is hij misschien wel weer sneller. We spreken hier over gemiddelden en niet over vaste waarden. Wat je tevens in gedachten mag houden is, dat als je kindje te vroeg geboren is, hij dan meestal ook ietsje langzamer zal ontwikkelen. Heb je twijfels over de ontwikkeling van de kleine? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de kinderarts.

 

Reageer op artikel:
Mijn baby bij 26 weken
Sluiten