Petra
Petra Zwangerschap 19 Jul 2023

Zwanger? Deze praktische zaken moet je allemaal regelen

Je menstruatie blijft uit en je hebt ook nog allerlei gekke kwalen die je doen vermoeden dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest kopen en doen kan dan uitsluitsel geven of je echt zwanger bent of dat je lichaam je voor de gek houdt. Ben je inderdaad zwanger, gefeliciteerd! Dit is een heel bijzonder moment en periode en tevens een tijd dat er een aantal praktische zaken geregeld moet worden. Welke praktische zaken moet je allemaal regelen bij de komst van een kindje, hieronder lees je de belangrijkste.

Vitamines slikken

Het is verstandig om Foliumzuur te gaan slikken, mocht je dit nog niet doen. Foliumzuur is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind en het is een voedingsstof die je niet voldoende uit voeding kan halen. Er bestaan ook multivitamines speciaal voor zwangere vrouwen, hierin zitten allerlei belangrijke vitamines die goed zijn voor zwangeren.

Moeders voor Moeders

Niet voor elke vrouw is het vanzelfsprekend om zwanger te worden. Daarom bestaat Moeders voor Moeders, zij zamelen namelijk urine in van zwangere vrouwen. In de urine van zwangere vrouwen zit het HCG hormoon en dit hormoon wordt gebruikt door farmaceutische bedrijven om geneesmiddelen te maken die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Als zwangere kun jij je urine van de 6e tot en met de 16e week van je zwangerschap opvangen, in deze periode is je HCG-waarde namelijk het hoogst. Door mee te doen aan Moeders voor Moeders kun je met je eigen zwangerschap andere vrouwen helpen.

Op zoek naar een verloskundige

Wanneer je ongeveer 8 weken zwanger bent is het verstandig om een verloskundige te contacteren, hiervoor heb je geen doorverwijzing nodig van je huisarts. Een verloskundige begeleidt je tijdens de zwangerschap, is aanwezig tijdens de bevalling en is er voor je in de kraamtijd.

Het regelen van kraamzorg

Na de geboorte van je kindje is het fijn om kraamzorg te krijgen. Het is niet verplicht om kraamzorg te krijgen maar het is wel een aanrader. Om zeker te zijn van kraamzorg na de geboorte is het verstandig om vóór week 16 van je zwangerschap een kraamzorg bureau te contacteren.

Breng je zorgverzekeraar op de hoogte

Wanneer je zwanger bent is het belangrijk dat je ergens halverwege je zwangerschap je zorgverzekeraar op de hoogte brengt. Zo kun je checken of bepaalde dingen worden vergoedt, zoals je verloskundige. Soms kun je ook via je zorgverzekeraar een kraampakket ontvangen, hierin zitten allerlei belangrijke benodigdheden voor een (thuis)bevalling. Kun je dit niet via je zorgverzekering krijgen, zorg dan dat je ruim voor de uitgerekende datum dit pakket in huis hebt.

Een zwangerschapsverklaring

Via de verloskundige of wanneer je in behandeling bent bij een gynaecoloog krijg je een zwangerschapsverklaring. Deze verklaring heeft je werkgever nodig om zaken zoals zwangerschapsverlof te regelen.

Regel kinderopvang

Ga je weer werken na je zwangerschapsverlof, regel dan op tijd kinderopvang. Veel kinderopvang plaatsen zitten erg vol en het is daarom raadzaam om dit zo snel mogelijk te doen zodat je zeker bent van een plekje voor je kindje. Ook kun je alvast uitzoeken of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag en wat de hoogte van het bedrag gaat zijn.

Een zwangerschapscursus

Zit je erover na te denken om een zwangerschapscursus te doen, bijvoorbeeld zwangerschapsgymnastiek of hypnobirthing, regel ook dit op tijd. Vaak begint een zwangerschapscursus rond de 20 weken van een zwangerschap.

Het erkennen van het ongeboren kind

Ben je niet getrouwd dan heeft je partner de mogelijkheid om het ongeboren kind te erkennen. Door deze erkenning wordt je juridisch ouder en krijg je verschillende rechten en plichten. Het erkennen kun je regelen bij de gemeente. Een zwagerschap is voor de meeste vrouwen een prachtige periode. Naast al deze praktische zaken die geregeld moeten worden moet je ook vooral niet vergeten te genieten van je zwangerschap, ook shoppen voor je baby en het inrichten van een babykamer horen hier uiteraard bij.

Reageer op artikel:
Zwanger? Deze praktische zaken moet je allemaal regelen
Sluiten