Leren eten met de Rapley-methode

Het is eindelijk zo ver: je baby is oud genoeg om te beginnen met het eten van vaste voeding. Jullie kunnen samen op ontdekkingsreis in de wondere wereld van al die verschillende smaken en texturen. De meeste ouders laten hun kindje daarmee kennismaken met behulp van babyhapjes: gepureerde groente of fruit. Prima, maar het kan avontuurlijker: met de Rapley-methode geef je je kind geen gepureerd eten, maar eten in stukjes. Zo kan je kleine lekker eten uit het vuistje!

Wat is Rapley?

Stel je voor: geen gedoe met het pureren van voedsel. In plaats daarvan geef je je kleine groente en fruit in stukjes, zodat hij of zij die zelf in de mond kan doen. Het gaat hier dus echt om zelfstandig leren eten. Dat klinkt natuurlijk makkelijker dan het in de praktijk vaak is. Het kan namelijk best even duren voordat je kind echt gaat eten. In eerste instantie zal je kleine waarschijnlijk meer spelen dan eten. Dit is niet voor niets: door het te onderzoeken, raakt je kind eraan gewend. Het kan best zijn dat hij opeens ontzettend geïnteresseerd raakt in hoe jij eet. Baby’s leren veel door imitatie. Wanneer je baby jou ziet genieten van eten, is de kans groot dat je kleine er ook positief in staat. Dat geeft zelfvertrouwen om de voeding te onderzoeken, te voelen, te ruiken, te proeven en uiteindelijk te leren eten.

Wanneer starten?

Is je kindje toe aan vaste voeding? Dan kun je in principe direct starten met de Rapley-methode. Meestal ligt dat moment ergens wanneer je kindje tussen de 4 en 6 maanden oud is. Om vaste voeding te kunnen eten is het belangrijk dat je kindje zelfstandig het hoofd goed overeind houden. De spieren in nek en hoofd moeten sterk genoeg zijn, omdat er anders problemen kunnen ontstaan bij het slikken. Het consultatiebureau geeft doorgaans aan om pas met 6 maanden te beginnen met vast voedsel, maar het juiste moment verschilt ook per kind. Sommige kindjes kijken met vier maanden al het eten uit je mond, terwijl andere kindjes ook met 6 maanden nog niet lijken te talen naar vaste voeding. Om de Rapley-methode succesvol te laten zijn is het belangrijk dat je kindje in ieder geval geïnteresseerd is in voedsel. Dan zal je kind zelf aangeven wanneer het vaste voeding wil. Geef je kind dan bijvoorbeeld stukjes zacht gekookte groente, zoals wortel.

Voordelen Rapley

Er zitten nogal wat voordelen aan de methode van Rapley. Geef je borstvoeding op verzoek? Dan is de methode helemaal een logische overstap, omdat je ook hierbij uitgaat van voeden op verzoek. Het fijne is dat je kind dan alleen eet als hij of zij trek heeft en niet omdat het toevallig etenstijd is. Ook handig; doordat je eten aanbiedt in stukjes, worden de kaakspieren van je kind direct aan het werk gezet. Grappig detail is dat je kindje daarvoor echt nog geen tanden en kiezen nodig heeft. Die zachte groente- en fruitstukjes bijt je kleine gewoon kapot op het tandvlees! Misschien nog wel het belangrijkste voordeel is dat je kind direct het eten leert te herkennen. Bij gepureerde voeding is er altijd sprake van hetzelfde prakje, alleen de kleur verschilt misschien. Het is dus volslagen onduidelijk wat voor eten je kind precies voorgeschoteld krijgt. Bij de Rapley-methode heb je hier geen last van. Je hoeft het eten alleen in kleine stukjes te snijden en eventueel te koken. Daarna is je kind aan zet!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

eten methode Rapley

Nadelen van deze methode

Houd je van een net en opgeruimd huis? Dan zal het even slikken zijn: reken op een grote knoeiboel als je kind gaat eten. In de regel is het zo dat je gepureerd voedsel in een bakje doet en je de boel daarna bij je kind naar binnen lepelt. Dat levert misschien wat geknoei op, maar omdat je zelf de lepel vasthoudt is de kans op een smeerboel niet groot. Dat is bij de Rapley-methode heel anders! Daarbij mag je kind zelf het eten pakken en opeten. Waarschuwing vooraf: het blijft niet bij eten alleen. De kans is groot dat de bloemkoolroosjes op de grond vallen, in het haar gesmeerd worden, vlekken veroorzaken of aan het behang blijven plakken. Het is dus goed om je dit van tevoren te realiseren, zodat je alvast aan het idee kunt wennen. Vindt je het heel vervelend? Houd er dan rekening mee dat dat spelen en experimenteren juist een belangrijk onderdeel is van het leerproces. Wanneer jij steeds boos wordt wanneer je kind wat op de grond laat vallen, zal de lol er snel vanaf zijn.

Stik er niet in

Sommige ouders durven deze methode niet aan, omdat ze bang zijn voor verstikkingsgevaar. Bij het eten van kleine stukjes loopt je kind inderdaad meer risico dat er wat in het verkeerde keelgat terecht komt. Meestal is dat gelukkig geen groot probleem. Je zoon of dochter zal door te kokhalzen de boel wel weer in orde krijgen. Natuurlijk is het wel heel belangrijk dat je erbij blijft wanneer je kind aan het eten is. Zo kun je direct actie ondernemen als dat nodig is en houd je het zo veilig mogelijk. Maar deze voorzorgsmaatregel geldt ook wanneer je gewoon gepureerd voedsel geeft, dus wat dat betreft verandert er niets. Let wel extra op bij ronde, zachte fruitsoorten zoals druiven. Als dergelijke soorten in de keel komen kunnen ze de luchtpijp afsluiten. Dit kun je voorkomen door deze voeding in vier stukjes te snijden. Weet je trouwens dat verstikking het vaakst voorkomt bij het eten van die ongevaarlijk ogende knakworstjes? Door de grootte en textuur kunnen ze makkelijk de keel afsluiten. Om dit te voorkomen snijd je knakworsten overdwars doormidden en in stukjes van ongeveer een centimeter.

Starten met Rapley

Overtuigd van deze methode? Probeer het dan zeker eens uit! Ideale groentes om mee te beginnen zijn onder andere bloemkool, broccoli, doperwtjes, komkommer, pompoen, aardappel, snijbonen en wortel. Wat betreft fruit kun je beginnen met bijvoorbeeld appel, abrikoos, banaan, mango, meloen, perzik en peer. Het mooie is dat al die groente- en fruitsoorten een eigen textuur en eigen smaak hebben. Zo valt er voor je kind ontzettend veel te ontdekken. Dus; kook de groenten (kort) en snijd de boel in stukjes: eet smakelijk!

Reageer op artikel:
Leren eten met de Rapley-methode
Sluiten