Veilig in de auto tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent kun je natuurlijk gewoon autorijden. Er zijn altijd een paar aspecten waar je op kunt letten wanneer je met een kindje in je buik de auto in stapt. Tot wanneer is het bijvoorbeeld aan te raden om achter het stuur te kruipen? En in welke houding zit je het lekkerst in de autostoel? We hebben een paar tips voor je verzameld die je kunt gebruiken wanneer jij tijdens je zwangerschap veilig in de auto wilt zitten.

Comfortabel autorijden

Je zult merken dat hoe dikker je wordt, hoeveel meer je erop moet letten welke houding je aanneemt in de auto. Zorg er altijd voor dat je de autostoel waar je op zit in slaapstand kunt zetten. Krijg je bijvoorbeeld ineens kramp of heb je de behoefte om te gaan liggen, dan kan dat altijd tijdens een stop. Let er sowieso op dat je vaak genoeg stopt; wanneer je zwanger bent is het aan te raden om geen lange stukken achter elkaar te rijden. Strek je benen zo vaak mogelijk om op die manier trombose tegen te gaan.

Tot wanneer rijden in je auto?

Eigenlijk kun je bijna je hele zwangerschap zelf de auto besturen. Het wordt alleen de laatst maand afgeraden om auto te rijden. Waarom dit zo is? Heel simpel: vanaf het begin van je zwangerschap wordt de baby beschermd door het vruchtwater, dat als een soort stootkussen dient. In de laatste maand neemt het vruchtwater af waardoor de kans groter is dat er iets met de baby gebeurt wanneer je bijvoorbeeld een aanrijding hebt. Het is altijd aan te raden om hierop te letten tijdens je zwangerschap want safety first!

Gordel dragen in de auto

Tot slot nog een belangrijke tip voor het dragen van de gordel wanneer je zwanger bent. Hoewel dit bijna dezelfde manier is als normaal moet je net wat extra aandacht eraan besteden. Zorg er altijd voor dat het schuine gedeelte van de riem tussen je borsten en langs je buik voelt. De onderste band van de riem moet zo laag mogelijk onder je buik zitten, zeer zeker niet óp je buik. Mocht er plotseling iets gebeuren dan ben jij en je baby op deze manier het beste beschermd.

 

 

Reageer op artikel:
Veilig in de auto tijdens je zwangerschap
Sluiten