Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Kwart kolvende vrouwen voelt zich melkkoe

Na dertien weken borstvoeding geven beginnen de meeste vrouwen met het geven van flesvoeding. Bijna een kwart van de kolvende vrouwen voelt zich ‘net een melkkoe’. Dit blijkt uit onderzoek van Blauw Research.

Vermoedelijk stoppen de meeste vrouwen na dertien weken met het geven van borstvoeding omdat zij weer aan het werk gaan na afloop van hun zwangerschapsverlof. Onderzoeksbureau Blauw research ondervroeg in opdracht van babyproductenmerk Difrax twee groepen vrouwen: kolvende moeders en niet-kolvende moeders. In totaal hebben 323 vrouwen meegedaan aan dit onderzoek, waarvan 51 procent kolvende moeders en 49 procent niet-kolvende moeders.

Geen kolfplek
Een derde van de kolvende moeders met een baan vindt het gênant om op het werk te gaan kolven. 32 procent van de kolvende moeders met een baan heeft zelfs geen goede plek op het werk om te gaan kolven, terwijl ze daar toch echt recht op hebben.

Dit zal ook de reden zijn dat 45 procent van de vrouwen het kolven niet zo lang vol houdt als voorgenomen, gemiddeld ongeveer anderhalve maand korter (gemiddeld 3,8 maanden in plaats van de voorgenomen 5,5 maanden).

Dit terwijl 53 procent van de kolvende moeders aangeeft dat kolven ideaal is, omdat je op deze manier meer vrijheid hebt.

Buitengesloten
Het gebruik van een kolfapparaat valt voor een hoop vrouwen tegen. Doordat vrouwen zichzelf altijd moeten afzonderen om te gaan kolven, voelt 31 procent van de kolvende vrouwen zich buitengesloten van de omgeving. Daarnaast worden kolfapparaten door kolvers vooral duur (29 procent) en lawaaierig (24 procent) gevonden.

Overstappen
Toch zijn er voor veel moeders genoeg redenen om op een gegeven moment te gaan kolven. om voeding voor de baby te hebben als zij er zelf niet is bijvoorbeeld (39 procent). Ook het stimuleren van de melkproductie (32 procent) en de wens om borstvoeding te blijven geven, ook als de moeder weer aan het werk moet (31 procent) wordt als reden gegeven
 

Reageer op artikel:
Kwart kolvende vrouwen voelt zich melkkoe
Sluiten