Petra
Petra Wonen 9 Jul 2020

Je lampen vervangen voor LED: 5 praktische tips

LED lampen in huis kunnen je op lange termijn veel geld besparen. Toch kost het ook best wat geld om al je lampen te vervangen. Het kan ook best een grote klus zijn, zeker als je ook buitenverlichting hebt. Wil jij je lampen vervangen voor LED? Dit zijn 5 praktische tips!

1. Bekijk de fittingen die je nodig hebt

Er zijn best veel verschillende soorten fittingen die lampen kunnen hebben. Toch zijn ze vrij eenvoudig op te delen. ‘Klassieke’ lampen, zoals gloeilampen, hebben meestal een grote E27 fitting of een kleine E14 fitting. Naast deze twee standaard fittingen zijn er nog heel wat afwijkende fittingen, bijvoorbeeld voor spotjes en halogeenlampen. Door vooraf de fittingen te inventariseren weet je precies hoeveel LED lampen van welke soort je nodig hebt.

2. Houd rekening met lichtopbrengst

De lichtopbrengst van lampen werd vroeger min of meer betrouwbaar aangegeven door het wattage. Een lamp van 60 watt was natuurlijk veel feller dan een lamp van 30 watt. Maar bij LED lampen kun je niet aan het wattage zien hoeveel licht de lamp geeft. Dus let je op het aantal lumen. Er zijn handige tabellen om te zien hoeveel lumen de oude gloeilampen opbrachten. Weet je niet zeker welke lichtsterkte je moet hebben? Zoek dan een overzicht van de ruimten van de woning met daarbij hoeveel lumen er gemiddeld gebruikt wordt. In de slaapkamer gebruik je bijvoorbeeld minder felle lampen dan in de woonkamer.

3. Vervang in de goede volgorde

Het vervangen van je lampen voor LED kun je op verschillende manieren doen. Doe je alle lampen in je woning in één keer? Dan begin je boven en werk je daarna systematisch per ruimte. Vervang je niet alle lampen in één keer? Dan begin je met de lampen die het vaakst aan staan. En natuurlijk vervang je ook lampen die kapot gaan meteen voor LED lampen. Schrijf op welke lampen je al vervangen hebt, zodat je weet waar je gebleven bent.

LED vervangen

4. Lampen met vaste LEDs

Er zijn lampen die vaste LEDs hebben. De lampen zijn dan verwerkt in het vaste design van de lamp. Je kunt ze niet losmaken of vervangen. Gelukkig gaan LED lampen gemakkelijk meer dan 10 jaar mee, dus dat is geen enkel probleem. Kies je voor lampen met vaste LEDs? Controleer dan wel of de lamp voldoet aan al je eisen, want je kunt dus niet zomaar het losse lampje vervangen.

5. Dimbare LEDs

Onze laatste tips gaat over de dimbaarheid van LEDs. De meeste goedkope dimmers werken volgens een simpel principe. Ze beperken de hoeveelheid stroom die naar de lamp gaat en daardoor gaat de lamp minder fel branden. Dit werkt goed bij lampen die relatief veel stroom gebruiken, zoals gloeilampen. Maar bij LED lampen werkt dit principe niet goed, omdat ze maar zo weinig energie gebruiken. Je hebt dus een ander type dimmer nodig, die veel gevoeliger is. Speciale LED dimmers zijn best prijzig. Toch is het je enige optie als je bijvoorbeeld gedimd licht in de kinderkamer wilt, want andere dimmers werken niet goed voor LED lampen. Kies je voor slimme verlichting, dan is er geen externe dimmer meer nodig. Je kunt de lamp dan op afstand dimmen, bijvoorbeeld via je telefoon.

Je lampen vervangen voor LED lampen is een goede keuze. Je bespaart al snel tientallen euro’s per jaar. Niet alleen aan een vermindering van de stroomkosten, maar vooral doordat je veel minder aanschafkosten hebt. Gloeilampen waren goedkoop, maar ze moesten wel gemiddeld elk jaar vervangen worden. Dat probleem heb je bij LED lampen niet meer. Ze gaan gemakkelijk 10 jaar of langer mee, waardoor je uiteindelijk veel geld bespaart.

Reageer op artikel:
Je lampen vervangen voor LED: 5 praktische tips
Sluiten