Petra
Petra Opvoeding 31 Oct 2011

Homosexuele ouders

Onze samenleving is vooral gericht op heteroseksuele ouders. Dat komt het meeste voor en wordt door de meeste mensen als ‘normaal' beschouwd. De biologische ouder wordt vaak als de echte ouder gezien. Maar ook adoptieouders, pleegouders, stiefouders en homoseksuele en lesbische ouders zijn echte ouders.
In elk gezin gaat het erom dat je de zorg en opvoeding van je kinderen voorop stelt. Ook al gaat het om een bijzondere gezinssituatie.

Kinderen en hun omgeving
Jonge kinderen ervaren de situatie dat ze twee vaders of twee moeders hebben meestal als normaal. Ze zijn niet anders gewend. Maar als je kind ouder wordt, kan hij vragen gaan stellen of krijgt hij misschien vragen van nieuwsgierige vriendjes en vriendinnetjes. Jongeren vinden het vaak lastig om op school te vertellen dat ze twee vaders of twee moeders hebben. Ze zijn misschien bang dat ze door de groep uitgelachen, buitengesloten, of gepest zullen worden.

Openheid en uitleg
Het is raadzaam dat je je niet afsluit voor je omgeving, maar dat je open bent en ook bereid bent om uitleg te geven. Als je bijvoorbeeld merkt dat vriendjes en vriendinnetjes van je kind vragen beginnen te stellen, kun je aan de meester of juf van je kind voorstellen om in de klas uitleg over jullie gezinssituatie te geven.

Bron: Centrum jeugd en gezin

 

Reageer op artikel:
Homosexuele ouders
Sluiten