Geld voor zwangeren die roken?

Dat roken slecht voor je is weet iedereen. Dat het als je zwanger bent ook een slechte invloed kan hebben op de ontwikkeling van je kindje weet ook eigenlijk iedereen wel. Toch blijkt het voor sommige vrouwen in de praktijk niet voldoende om echt te stoppen met roken. Hiervoor zijn verschillende redenen. Sommige vrouwen zeggen bijvoorbeeld last te krijgen van extreme stress wanneer ze stoppen met roken. Aangezien extreme stress ook niet goed is voor het ongeboren kind is het kiezen tussen twee kwaden. Andere vrouwen lukt het simpelweg niet om de sigaretten definitief te laten liggen. Afkickverschijnselen kunnen heftig zijn en niet iedere vrouw blijkt hier tegen bestand.

roken stoppen zwanger

Stoppen voor geld

Franse wetenschappers hebben een onderzoek te starten naar hulpmiddelen bij stoppen met roken. Ze vragen zich af of het voor zwangere vrouwen makkelijker zou worden om te stoppen, als zij daarvoor in ruil geld zouden krijgen. Het onderzoek is vrij simpel van opzet: 200 Franse zwangere vrouwen wordt 300 euro aan tegoedbonnen beloofd wanneer zij tijdens de onderzoeken negatief testen op nicotine. De controlegroep bestaat uit 200 Franse zwangere vrouwen die geen beloning krijgen, maar die wel gevraagd worden te stoppen met roken. De onderzoekers vragen zich af of de vrouwen in de eerste groep succesvoller zouden zijn bij het stoppen van hun rookverslaving.

Stoppen met roken loont

Helaas is het nog wachten op de onderzoeksresultaten. Toch zijn er ook in Nederland nu al positieve geluiden over de intentie van het onderzoek. Ruim 8 procent van de Nederlandse vrouwen blijft namelijk tijdens hun zwangerschap roken. Bij lageropgeleide vrouwen ligt dit percentage zelfs nog hoger, op maar liefst 22 procent. Blijkbaar is de sociale druk die op hen wordt uitgeoefend niet voldoende om te stoppen met roken. Het zou natuurlijk geweldig zijn als een extra beloning net de hulp biedt om toch echt af te kicken van de sigaretten. Alle ongeboren baby’tjes zullen daar zeker erg gelukkig mee zijn! Laten we daarom hopen dat het Franse onderzoek positieve resultaten geeft.

Ben jij zwanger en wil je stoppen met roken? Bedenk dat iedere rookvrije dag is meegenomen voor je kindje. Zelfs stoppen als je al 32 of zelfs 36 weken zwanger bent is beter dan helemaal niet stoppen.

Bron: Metro

 

 

Reageer op artikel:
Geld voor zwangeren die roken?
Sluiten