5 cadeautips voor een 3-jarige

Hoera, je kind wordt 3 jaar! Ontdek wat de leukste cadeautjes zijn voor kinderen van deze leeftijd.

Belangrijke leeftijd

Wat worden kleine kindjes snel groot! Je kind gaat misschien al wel naar de peuterspeelzaal en je zal in het komende jaar gaan merken dat hij of toegroeit naar de kleuterklas. Inmiddels kan je kindje zelf eten, ontzettend veel kletsen en naar de wc gaan. Dit is het eerste jaar waarin hij zijn verjaardag voor het eerst echt meekrijgt. Speelgoed kopen verandert sterk als je kindje 3 jaar wordt. Alle speeltjes waarop staat ‘niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar’, mag je kindje nu zomaar in handen hebben. Hierdoor komt opeens wel heel veel speelgoed binnen handbereik! Je zal merken dat je kind de peuterfase ontgroeid is. Die fase waarin nieuwe dingen ontdekt worden door er op te kauwen of aan te likken. Je kindje ontdekt nu met behulp van zijn handjes. Dat wil niet zeggen dat kleine onderdelen helemaal niet meer gevaarlijk zijn, maar de kans dat je kindje wat inslikt is gelukkig een stuk kleiner. Als er naast je 3-jarige nog andere, jongere kindjes in huis zijn, blijft het natuurlijk belangrijk om op die waarschuwing te letten. Daarbij geldt dat er gelukkig genoeg speelgoed voor leeftijd 3+ is, waarbij geen kleine onderdelen zitten. Zo houd je het veilig voor alle kinderen.

Cadeautip 1: Lezen en herkennen

Als je kindje 3 jaar wordt, zijn die simpele boekjes met kartonnen of stoffen pagina’s niet zo interessant meer. Je kind is toe aan meer uitdaging. Zoek boekjes met simpele verhaallijnen en gedetailleerd, kleurrijke illustraties. Dit is een goede leeftijd om de eerste woordjes te leren herkennen en er zijn veel boeken te vinden met grote, simpele woorden. Volg, wanneer je leest, de tekst met je vinger, om je kind te helpen patronen te ontdekken. Kinderen houden van lachen, dus zoek grappige boekjes, eventueel met rijm. Omdat de taalontwikkeling snel gaat, kan je kind rond z’n derde verjaardag langere verhalen volgen, bedenken hoe een verhaaltje afloopt en keer op keer vragen om hetzelfde boek. Maak je geen zorgen: dat laatste is slechts een fase. Je kind vindt het op deze leeftijd simpelweg fijn om te kunnen voorspellen wat er gebeuren gaat. Waar wij ons gaan vervelen na herhaling op herhaling, vindt je kind het juist heerlijk. Jonge kinderen groeien en ontwikkelen zich razendsnel. Dat zorgt ervoor dat ze iedere keer dat het verhaal herhaald wordt, toch weer nieuwe dingen ontdekken. Een boek cadeau krijgen is dus niet saai, maar juist een uitdaging voor deze jarige!

Cadeautip 2: Leren en oplossen

Veel speelgoed wordt gepromoot met de term ‘leren’, maar de meeste waardevolle educatieve speelgoed is het speelgoed wat tegelijkertijd leuk en stiekem ook nog leerzaam is. Zo kan een speelgoedkassa een fantastisch ding zijn om kinderen een eerste inzicht in cijfers te verschaffen, terwijl het daarnaast veel ruimte geeft voor fantasiespelletjes (winkeltje spelen bijvoorbeeld). Speelgoedcomputers helpen je kind om vast gewend te raken aan zaken als toetsenbord en muis. Maar educatief speelgoed hoeft niet duur te zijn: met magneetletters en -cijfers die je op de koelkast kunt plakken kun je ook allerlei leuke en leerzame spelletjes doen! Ook houten puzzels met letters, cijfers, vormen of dieren hebben ook een educatieve component. Je kind leert door te puzzelen om problemen op te lossen en niet te snel op te geven. Ook zijn puzzels ideaal voor het ontwikkelen van de fijne motoriek.

Cadeautip 3: Duwen of trappen

De meeste 3-jarigen kunnen al prima uit de voeten op een driewieler, maar leren fietsen op twee wielen is een heel ander verhaal. Loopfietsen kunnen je kind helpen om te wennen aan twee wielen, zonder afgeleid te worden door de trappers. Op een loopfiets kan je kind zichzelf simpelweg met de voeten vooruit duwen. Wanneer de balans wordt verloren, staat hij of zij ook zo weer met beide voeten op de grond. Dit geeft veel kinderen een veilig gevoel. Als ze zich eenmaal op hun gemak voelen op de loopfiets, is de overstap naar een gewone fiets (zelfs zonder zijwieltjes!) vaak snel gemaakt. Welk type fiets juist is voor je kind, hangt af van de fysieke vaardigheden die al zijn opgebouwd. Loopfietsen met brede wielen bieden meer stabiliteit dan loopfietsen met smalle wielen. Een metalen frame is sterker dan een frame van plastic of hout, al kunnen houten exemplaren vaak ook wel tegen een stootje. Er zijn loopfietsen die afgesteld kunnen worden op de lengte van je kind, andere fietsen zijn er in slechts één maat. Ben je bang dat je kind zichzelf bezeerd? Zorg dan voor een goede fietshelm.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kind speelt met verf

 

Cadeautip 4: Fantasiespel

Het ontwikkelen van de fantasie is net zo belangrijk als andere ontwikkelingsgebieden. De beste manier om dat te doen, is door open spel. Verkleedpartijtjes zijn favoriet, dus zorg voor een flinke collectie verkleedkleren. Dit kunnen professionele kostuums zijn, van bijvoorbeeld een politieagent, brandweerman, astronaut of kok. Ook fantasiekostuums zijn leuk, zoals van een fee, prinses, ridder of piraat. Zorg ook voor accessoires zoals brillen, hoeden, schoenen en een nepzwaard. Geen kostuums bij de hand? Geen zorgen; kinderen kunnen al helemaal opgaan in hun spel wanneer ze oude kleren van papa of mama mogen gebruiken. Vind je kind het leuk om ‘vadertje en moedertje’ te spelen? Zorg dan ook voor bijvoorbeeld nepvoedsel, zoals houten of plastic fruit en groente. Een passend speelgoedserviesje en speelgoedfornuisje maken het natuurlijk helemaal af. Door de fantasie van je kind te prikkelen zullen de leukste dingen bedacht worden. En speel vooral zelf eens mee: drink gezellig een kopje thee tussen de poppen en knuffels, in het speelgoedkeukentje van je kind!

Cadeautip 5: maken en ontwerpen

Kunst draait om denkwerk, motorische vaardigheden. Om het ontdekken, het leren focussen, te werken met aandacht en het zelfvertrouwen te vergroten. Bedenk dat jonge kinderen vaak nog niet weten hoe ze over hun emoties kunnen communiceren. Knutselen of tekenen helpt hen om zich uit te drukken en om te gaan met frustratie. Daarnaast zorgt het maken van iets moois ook nog eens voor een gevoel echt iets zelf bereikt te hebben. Wil je iets creatiefs cadeau doen? Zoek dan naar simpele cadeaus met een grote verscheidenheid in materialen en texturen. Denk bijvoorbeeld aan mozaïek, klei en origami. Knippen en plakken is op deze leeftijd vaak favoriet, maar beperk je daarbij niet tot alleen papier. Je kan bijvoorbeeld schilderen op aluminiumfolie of schuurpapier, voor een bijzonder resultaat. Een paar grote flessen plakkaatverf en een stapel kwasten kunnen zorgen voor een creatieve uitbarsting. Ook een schildersezel op kinderformaat kan een leuk cadeau zijn. Kinderen van deze leeftijd kunnen namelijk nog wel eens moeite hebben om de aandacht er lang bij te houden. Staand gaat dat vaak makkelijker dan zittend. Vergeet het knutselschort niet!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
5 cadeautips voor een 3-jarige
Sluiten