Cadeautips voor een 4-jarige
Wordt je kind 4 jaar? Vind hier de leukste en best passende cadeau ideeën voor een kind van deze leeftijd!
Wat een 4-jarige allemaal al kan!
Wanneer ze een jaar of 4 zijn, kunnen kleuters kleuren en vormen herkennen. Ook het herkennen van letters en cijfers gaat steeds beter. Een 4-jarige kan tekenen en kleuren, en kan misschien zelf al zijn naam schrijven. De aandacht vasthouden gaat steeds makkelijker, waardoor het ook makkelijker wordt om langer bezig te zijn met activiteiten. Ook de eigen persoonlijkheid van je kleuter wordt steeds duidelijker zichtbaar. Het wordt steeds duidelijker wat jouw kind uitdagend vindt. Zoek voor die 4e verjaardag naar cadeautjes waar je kind enthousiast en geïnteresseerd van raakt, maar die ook goed zijn voor de ontwikkeling.
Cadeautip 1: Voelen en communiceren
Op de kleuterschool gaat je kind veel leren op sociaal vlak. Het aangaan van vriendschappen wordt steeds makkelijker. Samen een puzzel maken kan een mooie manier zijn om kinderen communicatieve vaardigheden bij te brengen. Daarnaast kunnen spelletjes zoals ‘Wie ben ik?’ helpen om emoties beter te leren herkennen, omdat je kind bij dit spelletje onder meer de gezichtsuitdrukkingen moet kunnen omschrijven. Bekijk of je een mooi grote, kleurrijke vloerpuzzel kan vinden. Ook kleine, handzame en zachte speelballen zijn superleuk speelgoed op deze leeftijd. Samen balspelletjes doen stimuleert de communicatie, het teamwerk, maar het leert ook om andermans emoties te begrijpen en om te gaan met winnen en verliezen. En dan is het ook nog eens supergoed voor de motorische ontwikkeling!
Cadeautip 2: Lachen en lezen
Op deze leeftijd heeft je kind al flinke sprongen gemaakt op het gebied van taal en woordenschat. Het taalbegrip neemt iedere dag toe en kinderen zijn op deze leeftijd altijd klaar voor een uitdaging. Ze horen de kleinste details in een verhaal, kunnen vaak heel goed voorspellen hoe een verhaal verdergaat en kunnen na het horen van een verhaaltje met mooie conclusies komen. Dit is een goed moment om klassiekers te introduceren, waarin taal een steeds grotere rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan de boeken over Jip en Janneke, of de verhalen over Winnie de Poeh. Er zijn ook hele leuke boeken met kindergedichten. Daarnaast doen sprookjes het ook vaak goed. De interesse voor prentenboeken zal er overigens ook nog wel zijn op deze leeftijd. Plaatjes kijken blijft toch een favoriete bezigheid. Sommige 4-jarigen hebben nog niet het geduld om lang stil te zitten en te luisteren naar een verhaal met weinig plaatjes. Het is daarom goed om veel te variëren in boeken. Wissel een grappig zoekboek af met een spannend verhalenboek met minder plaatjes. Het belangrijkste is dat het samen lezen leuk blijft, want dan zal er niet alleen veel gelezen, maar ook veel gelachen worden!
Cadeautip 3: Balanceren en trappen
De overstap van met naar zonder zijwieltjes is niet altijd even makkelijk, maar de meeste 4-jarigen kunnen inmiddels een redelijk eindje trappen zonder uit balans te raken. Toch zijn er ook nog best wat kleuters die een loopfiets kunnen gebruiken om balans te leren bewaren. Op een loopfiets lukt dit vaak makkelijker, omdat je kind dan niet wordt afgeleid door dat ingewikkelde trappen en remmen. Vaak kan je kind, wanneer het goed in balans is op een loopfiets, zonder zijwieltjes de overstap maken naar een gewone fiets. Loopfietsen zijn er in allerlei materialen, waaronder plastic, aluminium en hout. Sommige zijn verstelbaar, andere hebben één maat. En let bij aanschaf van zo’n fiets natuurlijk ook even op het design. Je kind vindt leren fietsen vast veel leuker om een mooie fiets!
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Cadeautip 4: Samenwerken of strijden
Wanneer je kind 4 jaar wordt, is het oud genoeg om spelletjes te spelen waarbij je moet blijven zitten. Dat wil dus zeggen: aan tafel blijven zitten van begin tot eind, de spelregels volgen en op je beurt wachten. Zoek spelletjes met naast dobbelstenen en pionnen ook interessante onderdelen, zoals houten muizen of plastic hamburgers. Dit maakt het voor jonge kinderen extra leuk. Vierjarigen moeten nog oefenen met het omgaan met regels. Op je beurt wachten is best ingewikkeld. Verliezen ook. Een spelletje doen is een prima manier om dit te oefenen. Ook leuk; spellen waarbij je moet samenwerken. Zo leert je kind ook nog eens te werken in een team. Daarnaast blijven gouwe ouwes zoals ‘Wie ben ik?’ en Dokter Bibber natuurlijk ook nog leuk.
Cadeautip 5: Bouwen en maken
Kleuters hebben al een redelijk goed ontwikkelde fijne motoriek. Dit betekent dat ze speelgoed met kleine onderdelen nu met vaste hand in elkaar kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een hoed bij een Playmobil poppetje, of aan het bouwen van een huisje met Lego. Ze kunnen tekenen en schrijven met meer precisie, en deze vooruitgang maakt knutselen en tekenen extra leuk. Daarnaast wordt de aandacht spanne ook steeds groter. Dit maakt dat ze langere tijd aan iets kunnen werken. Zulke projecten kunnen je kind heel trots maken. Het geeft hem of haar het gevoel echt hard gewerkt te hebben om iets te bereiken. Dit geeft vervolgens weer zelfvertrouwen om andere dingen te proberen. Ga op zoek naar knutselspullen die je kind voor langere tijd kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gekleurd papier en lijm om collages mee te maken. Ook ijsstokjes en lege wc-rollen kunnen prima knutselmateriaal zijn. Koop je een knutselpakket met een handleiding? Leg die handleiding dan vooral weg. Veel leuker is het om je kind aan de slag te zien gaan op basis van de eigen creativiteit. Sommige kids kunnen daar zo uren zoet mee zijn!
Cadeautip 6: Zingen en dansen
Doordat hun motoriek steeds beter ontwikkeld raakt, zijn 4-jarigen vaak prima muzikanten. Ze kunnen een ritme slaan, een toon vasthouden en zelfs op een gitaar rammen. Ze kunnen dansen, balletposities aanleren en simpele choreografieën onthouden. Ook hun gehoor is beter ontwikkeld, waardoor ze kleine verschillen in tempo, ritme en volume kunnen opvangen. Wat het lastig kan maken is dat een vierjarige zich er hierdoor pijnlijk van bewust kan zijn dat hij of zij minder presteert dan de volwassenen om hem heen. Probeer duidelijk te maken dat muziek geen wedstrijd is, door vooral veel plezier te maken. Merk je dat je kind erg veel houdt van muziek? Koop dan een (kinder)keyboard, of neem hem eens mee naar de muziekschool.