9x zo maak je de achtertuin nog leuker!

Klaagt jouw kind regelmatig dat hij zich verveelt? Wedden dat je dan vaak komt met de dooddoener die de meeste ouders achter de hand hebben: ‘Dan ga je toch lekker buiten spelen, schat?’ Met deze 9 simpele, budgetvriendelijke manieren om de achtertuin leuker te maken wordt de kans een stuk groter dat je kind dat inderdaad gaat doen!

1. Pop-up theater

Moedig fantasiespel van je kinderen aan met makkelijke theatergordijnen. Heel fijn: je hebt er geen naai ervaring voor nodig! Het enige dat je nodig hebt is 6 meter jute, een waslijn en gordijnclips. En als je bijvoorbeeld een tuinhuisje hebt staan kun je echt een soort poppenkast maken. Knip de jute in twee stukken van ieder drie meter. Vouw aan de bovenzijde ongeveer 20 centimeter om en klip daar de gordijnringen aan vast. Houd de afstand tussen twee gordijnen gelijk. Schuif de gordijnenringen om de waslijn en hang de waslijn vervolgens aan het tuinhuisje, prieel of tussen twee bomen (of andere plekken waar je de lijn om kan knopen). Het toneel is klaar; schuif de gordijnen opzij en laat de toneelspelers showen wat ze kunnen!

2. Stronkstappen

Een oefening in balans houden: een pad van boomstronken, in hoogte variërend. Zelf geen boomstronken voor in de achtertuin? Informeer eens bij een lokale boomkweker, die heeft er vast nog wel wat liggen. Varieer in hoogte zo tussen de 5 en 25 centimeter. Leg de stronken daarna als een soort pad door de tuin. Zorg wel dat er voldoende ruimte zit tussen twee stronken. Niet té ver, omdat je kinderen dan waarschijnlijk met stronk en al omvallen. Maar ook niet té dichtbij, want het moet natuurlijk wel avontuurlijk blijven!

3. Buitenkunst in de achtertuin

Neem je creativiteit mee naar buiten en plaats een enorm krijtbord in de tuin. Om het krijtbord buiten te kunnen zetten, kun je beter zelfgemaakte krijtverf gebruiken dan krijtverf uit de winkel. Dit kun je maken door twee eetlepels voegmiddel te mixen met een kopje latex glazuur (geschikt voor buiten, met gladde afwerking). Mix per kopje, omdat het mixen moeilijker wordt als je met grotere hoeveelheden werkt. Breng twee lagen van deze verf aan op een grote plaat multiplex. Hang het board na het drogen op, bijvoorbeeld aan een schutting. Gebruik stevig bevestigingsmateriaal, want zo’n stuk board is best zwaar. Ga voordat je echt kunst gaat maken met de lange kant van een krijtje zachtjes over het hele krijtbord en verwijder dit vervolgens weer met een krijtveger. Daarna kunnen de kids echt aan de slag!

4. Bootraces in je zwembad

Heb je een zwembad in de tuin? Kinderen kunnen met zelfgemaakte bootjes racen over een racebaan die je maakt van noodles voor je zwembad. Snij de noodles in de lengte doormidden. Ook de bootjes kun je maken van noodles. Snij hiervoor een stukje van ongeveer 2 centimeter breed van de noodle af. Knip deze ring vervolgens in twee stukken en beide stukjes in de vorm van een boot. Knip de bodem van de bootjes af, zodat ze plat zijn van onderen. Om het af te maken kun je een zeil maken van duct tape en tandenstokers, die je in de boot prikt. Zet de bootjes daarna in de racebaan, die je bij voorkeur iets schuin naar beneden neerzet. Door met een gietertje daarna water over de baan te gieten, gaan de bootjes varen. Het leukste is het natuurlijk om hier een wedstrijdje van te maken, door meerdere banen naast elkaar te leggen.

5. Vies spelletje

Een zandbak  is natuurlijk heel leuk, maar een grote hoop met modder is nog veel leuker. Je kinderen kunnen hun fantasie hiermee helemaal de vrije loop laten. Doen alsof ze op Mars zijn, een leger van speelgoedsoldaatjes opstellen, of met de speelgoedtrekker aarde verschuiven. Wanneer je een wat grotere tuin hebt loont het de moeite om een hoek van die tuin vol te gooien met teelaarde of leem. Je kinderen zullen er wekenlang plezier van en in hebben. Daarna kun je de aarde gebruiken om door de rest van de tuin te harken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje en jongen op bankje in park

6. Lekker kliederen in de achtertuin

Je kent ze vast wel; die aarden schotels die je onder grote bloempotten kan plaatsen, om te voorkomen dat al het water wegloopt. Zo’n stevige schotel kun je ook heel goed gebruiken om een waterplaats te creëren. En stuk voordeliger dan een watertafel! Zet de schaal op de grond en vul deze met water. Je kind kan er met speelgoedbootjes doorheen varen. Kijk er overigens niet gek van op wanneer je kind besluit dat mooie heldere water vol te gooien met modder en zand. Dat geklieder blijkt namelijk vaak nog een stuk leuker!

7. Buiten koken

Verander een oude kast, kastplank of boekenkast in een outdoor speelkeuken. Dat is de beste plek om moddertaarten, zandgebakjes en kruidensoepjes te maken! Haal bij de kringloop een stapel oud keukenspul, zoals mengkommen, (plastic) kopjes en roerspanen. Ook een oude pan kan goed gebruikt worden. Ook leuk: een muffinbakplaat. De moddercakejes worden op deze manier nog mooier!

8. Nog meer lol met noodles

Die flexibele zwembad noodles kun je nog voor veel meer gebruiken dan alleen een botenracebaan! Wat dacht je van:

– Het maken van ringen, door de uiteinden van de noodles aan elkaar vast te maken. Dit gaat het makkelijkst door middel van een lege wc-rol. Stop de ene helft van de rol in het ene uiteinde, de andere helft in de andere. Zet de boel vast met duct tape. Met de ringen kun je gooien, rollen en draaien;
– Het maken van voetbaldoeltjes, door de noodles met de uiteindes in de grond van de achtertuin vast te zetten;
– Maak negen ringen en hang ze met behulp van duct tape op tussen twee noodles, bomen of takken. Gebruik vervolgens een rechte noodle, om die als een speer door de ringen proberen te werpen. Hier kun je een hele competitie van maken!

9. Hoela… Hoep!

Hang een hoelahoep met een touw aan een tak van een boom in de achtertuin. Probeer daarna een frisbee door de hoepel te gooien. Maak er een spel van door om de beurt te gooien en aan iedere rake gooi een punt toe te kennen. Degene die het eerst een bepaald aantal punten haalt wint! Of werk met letters. Voor iedere rake worp krijg je een letter van het woord HOEPEL. Ook hierbij geldt: degene die het eerst alle letters bij elkaar heeft wint het spel!

Reageer op artikel:
9x zo maak je de achtertuin nog leuker!
Sluiten