Zwanger met overgewicht

overgewicht
Als je last hebt van overgewicht en je bent ook nog eens zwanger dan kun je het tegenwoordig wel eens extra zwaar hebben. Je hoort regelmatig angstaanjagende statistieken in het nieuws, het personeel in de gezondheidszorg is onvriendelijker of zelfs kwetsend tegen zwaardere mensen en tot overmaat van ramp is het bijna onmogelijk om passende positiekleding te vinden. Gelukkig zijn er ook veel positieve verhalen, zwangerschappen die eindigen met prachtige baby’s en als je goed zoekt vind je echt die positiekleding wel hoor!

Dus wat is er nu eigenlijk waar van al die angstaanjagende verhalen die we horen over lijden aan overgewicht en zwanger zijn. We hebben de nodige feiten verzameld en voor jullie op een rijtje gezet. Meer dan 11.000 vrouwen variërend van ervaren moeders tot vrouwen die net voor het eerst zwanger waren zijn ondervraagd voor dit onderzoek.

Allereerst werd duidelijk dat bijna iedereen behoorlijk wat heeft om dankbaar voor te zijn, veel steun vanuit familie en vriendenkring, meestal begripvolle artsen en over het algemeen schitterende gezonde kindjes!

Maar stress blijkt wel een factor om rekening mee te houden. Jullie leggen jezelf een heleboel druk op om af te vallen en soms moet je zelfs spreekwoordelijk vechten tegen vooroordelen van minder begripvolle vriendinnen, vreemden en medische professionals. Gelukkig viel ons op dat de meesten van jullie het prima redden. Bijna 70% van de moeders die te kampen hebben met overgewicht geven aan dat hun zwangerschap en bevalling vlekkeloos verlopen is. Veel vrouwen zijn zeer positief, want buiten de probleemloze zwangerschap kregen zij een gezond kindje en bleken zij na de bevalling ook nog eens af te vallen. Zij geven tevens aan zichzelf tijdens de zwangerschap aantrekkelijker gevonden te hebben dan er voor. Ook kregen veel vrouwen veel meer zelfvertrouwen.

Ondanks de spannende verhalen die je soms hoort dat zwaardere aanstaande moeders meer risico lopen op bepaalde gezondheidsproblemen bleken de meeste dames positief te blijven en zich niet bij voorbaat al uit het veld te laten slaan. Zij voelden zich zeker van hun zaak! Hun zwangerschap zou ondanks het overgewicht prima verlopen en er zou een wolk van een baby geboren worden. Negen van de tien vrouwen geloofden dat zij aan het einde van de zwangerschap een gezond kindje in hun armen zouden houden. We hoorden zelfs verhalen dat vriendinnen die veel lichter waren meer problemen ondervonden dan de dames met overgewicht. Het lijkt er dus op dat een maatje meer niet altijd gevolgen hoeft te hebben tijdens de zwangerschap.

Aan de andere kant maakte wel bijna de helft van de dames zich zorgen over hun eigen gezondheid tijdens de zwangerschap. De meeste zorgen maakte men zich over het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes, nog meer aankomen en hoge bloeddrukproblemen. Anderen maakten zich zorgen om het feit dat zij mogelijk een grote baby zouden krijgen, mogelijke rugproblemen, problemen tijdens de bevalling, de kans op pre-eclampsie en hartkwalen.

Op zich wel vreemd dat percentage eigenlijk, want de gezondheid van jou en je kindje liggen toch echt heel dicht bij elkaar. Men maakte zich wel weer zorgen om de mogelijke effecten van zwangerschapsdiabetes op het ongeboren kindje.

Ondanks het feit dat vele zwangere dames zeggen zich mooi en aantrekkelijk te voelen blijft de al dan niet onbewuste drang om af te vallen toch aanwezig. Sommige dames gingen zelfs minder goed eten en of een dieet volgen om tijdens de zwangerschap af te vallen. Het lijkt ons onnodig om te zeggen dat dat niet echt verstandig is tijdens de zwangerschap.

Ook de andere kant komt voor, dames die nu eindelijk het gevoel hebben zich niet te hoeven schamen voor hun eetgewoontes, ze eten tenslotte voor twee nu. De meesten weten echter gelukkig wel dat het zeker tijdens de zwangerschap heel belangrijk is om goed en verantwoord te eten. Veel moeders bleken zelfs na de bevalling meer gemotiveerd tot afvallen omdat zij een mogelijke 2e zwangerschap nog beter willen volbrengen en ook willen zij graag lekker veel ondernemen met hun kindje en dat gaat uiteraard makkelijker als je in een goede conditie bent.

Het grootste deel van de ondervraagde dames bleek niet tevreden of een beetje tevreden met hun lichaam. Het niet lekker in je vel zitten is een veel voorkomend probleem. Ongeveer 34% van de ondervraagden bleek ontevreden en ongelukkig met hun lichaam. Bij de meeste dames bleek dit gevoel na de zwangerschap onverminderd voort te gaan. Er zijn helaas zoveel vooroordelen jegens zwaardere vrouwen dat wij ons echt minder sexy en gewild voelen als “gewone” vrouwen.
 

30 REACTIES

 1. Ik ben gisteren voor het eerst bij de verloskundige geweest. Ik ben namelijk zwanger van de eerste. Ook ik heb overgewicht. Waarvoor ik al 2 jaar bij de dieetist loopt. Ben voor de zwanger 20 kg afgevallen. Niet omdat ik zwanger wilde worden, gewoon om gezondheidsproblemen.(hieldpoor) Gisteren kwam ik bij de verloskundige en kreeg dus een heel verhaal over mijn overgewicht en de baby. Ik werd er bijna bang van. Wat voor 😉 ridico’s er voor mij en mij baby zijn. Gelukkig heb ik zelf een redelijk gezondverstand om me daar niet meteen het ergste van te denken. Ik kom zelden bij de dokter, ben bijna nooit ziek. Het zal vast wel allemaal meevallen. Gewoon gezond blijven eten en bewegen. Maar dat deed ik al. Ik voldoe gewoon niet aan de 8) 😉 norm van een tabeletje. Het zeit zo

 2. Ik ben zelf 17 weken zwanger en heb een BMI van 40. Mijn vk heeft niks over mijn overgewicht gezegd, behalve dat ik in het ziekenhuis moet bevallen, vanwege eventuele risico’s. Maar er echt een waarschuwing aan plakken deed ze niet hoor.
  Zolang ik gezond blijf eten en niet alles naar binnen bunker, is het goed.
  Ik ben meer zenuwachtig of alles goed blijft gaan met de kleine, en niet eens vanwege mijn overgewicht, maar gewoon in het algemeen (klopt haar hartje nog goed, groeit ze goed, enz.).
  En als ik eenmaal bevallen ben, wil ik (zodra ik kan en mag) wel weer aan mijn gewicht werken, maar dat lijkt me niet meer dan logisch.
  Maar ik zou me nu niet al teveel zorgen om mijn gewicht maken, probeer ervan te genieten dat je zwanger bent!

 3. Hoi Dames, Ik ben ook zwanger (16 weken) en heb een bmi van 42 dus heb ook lekker veel overgewicht. Bij mij heeft de verloskundige ook niks verkeerds gezegt over mijn overgeweicht alleen dan dat ze me wel iets meer in de gaten wil houen en ik krijg bij elk bezoek een echo (wat ik dus helemaal niet erg vind 😆 )
  Ik heb al een dochter van 18 dus dit is een cadeautje en ik probeer er dan ook met volle teugen van te genieten.
  Ik hoop dat jullie dat ook gewoon doen en lekker blijven doen want voordat je het weet is het voorbij en heb je je kleine schat :baby3: in je armen.

 4. hoi dames,
  ik ben nu bijna 8weken zwanger van een 2e kindje ik ook heb een behoorlijke overgewicht bmi 42, maak me best wel zorgen maar ja positief denken en genieten van je zwangerschap is zeker de bedoeling. In iedere geval wens ik jullie alle beste. Ik voel me toch een beetje opgeluch nou ik weet dat ik niet allen ben. 😉 :baby3:

 5. Hoi hoi,
  Voor alle dames die overgewicht hebben en zwanger zijn, wil ik één ding zeggen. (ik heb namelijk ook een zwangerschap gehad met overgewicht/ 1.70m 110kg) Blijf gezond eten en beweeg!!! Ik heb een fantastische zwangerschap gehad en ik heb een kerngezonde jongen. :baby: Laat je niet gek maken. Mijn bloeddruk was bijvoorbeeld méér dan goed en suiker??? nee hoor! Zolang je een gezonde leefstijl aanhoudt, dat wil je voor je kindje, komt het helemaal goed. Iedereen kan iets krijgen. Een vriendin van mij was tegelijk zwanger (slanke meid) en had last van rug, bloeddruk en bekken. Klachten die ik zelf toen eerder bij mijzelf zou verwachten, maar dat is dus allemaal betrekkelijk. Geniet!!!! En heel veel succes!
  Liefs Didi

 6. Haha, weer een geruststelling. Ik had vorige week wel last van hartkloppingen, maar ik heb daar zoiezo meer kans op, ook al had ik geen overgewicht gehad.
  Verder op het moment zwakke knieën, vooral bij het opstaan vanaf een laag punt (een lage bank, of vanuit gehurkte stand) doet mijn rechterknie veel zeer. Dat komt wel voor een deel door mijn overgewicht, maar ook omdat ik ze in het verleden allebei zwaar gekneusd heb, door een val van een scooter.
  Maar nog steeds geniet ik van mijn zwangerschap! Vooral omdat ik sinds gisterennacht mijn kleintje ook voor het eerst echt heb voelen schoppen. Voorheen voelde ik wel vaag wat, maar nu weet ik zeker ik de kleine voel schoppen.
  En mijn overgewicht, zoals gezegd, kan ik weer aan werken zodra de baby er straks uit is.
  Ik eet gezond en wandel een kwartier per dag. Meer lukt me niet, omdat ik dan behoorlijke last van mijn banden krijg, waardoor ik meer ga waggelen dan lopen.
  Nogmaals: geniet van de zwangerschap!!

 7. Voor de zwangerschap was ik weer meer aangekomen en had ik een BMI rond de 35. Nu ben ik 20 weken zwanger, geniet zeker wel van eten (ook genoeg toetjes 😳 ) , maar eet gewoon goede maaltijden en ik val over de rest van mijn lichaam alleen maar af. Slanker in het gezicht e.d. en alleen mijn buik en borsten worden dikker. Alles gaat goed met de kleine en kan waarschijnlijk gewoon thuis bevallen, heerlijk!

  Lang leve de mooie, voluptueuze vrouwen in onze samenleving! We mogen zeker wel trots zijn op ons lichaam 😆

 8. Heb alsnog wel veel last van mijn bekken (symfyse en SI-gewrichten). Voor de zwangerschap had ik er ook wel last van, maar niet zo ernstig. Voornamelijk veel last van startpijn na lang zitten of liggen en bij teveel activiteiten. Half uur per dag wandelen en verder veel wisselen van houding en activiteit.

  Succes aan alle dames die er ook last van hebben!

 9. Goed om te lezen dat jullie genieten van je zwangerschap. Het is zoiets bijzonders dat je misschien maar één of enkele keren meemaakt. Er groeit een lief kindje in je buik en daar kun je trots op zijn! Mijn huisarts zei: Op het moment dat je zwanger raakt is je lichaam in zoverre prima in orde om een kindje te dragen.

 10. Wat goed om dit allemaal te lezen zeg. Ben net thuis van de gyneacoloog en die zei letterlijk…wees blij dat je nu niet zwanger bent. Ja ik ben 168 en weeg 110 kilo. Heel mijn leven alle dieeten geprobeerd. Vorig jaar miskraam gehad en nu willen we weer graag proberen zwanger te worden. En dan zegt een arts…wees blij dat je nu niet zwanger bent. Ben zo verdrietig…

 11. Weer even een reactie van mij. Inmiddels ben ik bijna 31 weken zwanger en het gaat nog steeds prima. Het kindje doet het prima, beweegt goed.
  Mijn bloeddruk en ijzergehalte zijn prima in orde, ik heb geen zwangerschapsdiabetes (ook al loopt het kindje voor op groei, maar mijn man en ik zijn allebei nogal fors, mijn man is zelfs 1,97 m!, dus is het niet zo vreemd dat het kindje groot is) en ik voel me op zich prima. Begin alleen wat kortademiger te worden, maar dat heeft weer niets met mijn overgewicht te maken, maar puur met het feit dat de kleine tegen mijn longen en ribben drukt.
  Verder alleen wat moeite met bukken en vermoeid, maar dat is denk ik ook niet zo vreemd.
  Nog maar twee maandjes. Ik ben nu echt aan het aftellen!!

 12. Hoi Esmee,
  Wat verdrietig voor je. Heel lomp van je arts. Geef de moed niet op, ga lekker wandelen of iets dergelijks. Goed voor jezelf zorgen, zodat je toekomstige kindje een fitte gezonde mama heeft. En dat ze wat zachter is, is toch heerlijk! Neus in de lucht, rug recht … en daar ga je!!!!
  Liefs.

 13. 😀 wat doet het me goed om al deze reacties te lezen .. ik ben zwanger van mijn 7de kindje en ik ben altijd al te zwaar geweest , meestal na de bevallingen viel ik ook voor geen ene meter af
  ook nu weeg ik weer teveel en kamp ik met bekken problemen .. dit baart mij zorgen omdat ik toch wel zwaarder ga worden .. voor me zwangerschap kon ik al niet zoveel en ik ben bang dat ik tijdens mijn zwangerschap nite veel maar zou kunnen en met een gezin is dat eigenlijk niet te doen … heeft iemand van jullie een idee hoe ik de zwangerschap het beste door kan komen zonder mijn ongeboren kindje schade aant e doen of mijzelf ?/

 14. Ik ging net ook informatie zoeken, kreeg ik een test waar stond dat ik verhoogde kans heb op doodgeboorte enzo, nou ik schrok wel hoor! Tis niet heel erg te zien maar de schrik zit er dan wel in.. Gelukkig vond i dit positieve artikel, neemt wel angst weg!

  [quote name=”pamela”]:D wat doet het me goed om al deze reacties te lezen .. ik ben zwanger van mijn 7de kindje en ik ben altijd al te zwaar geweest , meestal na de bevallingen viel ik ook voor geen ene meter af
  ook nu weeg ik weer teveel en kamp ik met bekken problemen .. dit baart mij zorgen omdat ik toch wel zwaarder ga worden .. voor me zwangerschap kon ik al niet zoveel en ik ben bang dat ik tijdens mijn zwangerschap nite veel maar zou kunnen en met een gezin is dat eigenlijk niet te doen … heeft iemand van jullie een idee hoe ik de zwangerschap het beste door kan komen zonder mijn ongeboren kindje schade aant e doen of mijzelf ?/[/quote]

 15. jeanine , ik heb met al mijn zes eerdere kleinjtes overgewicht gehad en alle waren ze ronuit gezond varierend van gewicht tussen de 3800 gram en 4300 gram . dus laat je neit gekmaken vanwege je eventuele gewicht wat niet goed zou zijn , zolang jij je goed voelt zit het goed , en laat je ook niet afschepen door verloskundige die zeggen dat je je aanstelt jij weet het het best en je moet gewoon je poot stijf houden als je denkt dat het niet goed gaat 🙂

 16. Hey

  Ik ben blij om toch wat positieve reacties te lezen. Ik heb ook wat overgewicht maar qua bouw pas ik nog in gewone kledij en jeansbroeken. Heb ook fysiek geen last en ben ondanks dat ik 15kilo te zwaar ben wel een gezond lichaam geen hartkloppingen,goede fysiek,goede bloedresultaten

  Ik vraag me af of jullie ondanks jullie overgewicht ook snel zwanger waren? want er wordt gezegd dat dit ene invloed heeft. Ikzelf heb een regelmatige cyclus en was zoals ik al eerder zei na 10jaar pil meteen zwanger ondanks dat ik zwaarder ben. Maar nu twijfel ik of mn gewicht nu een rol gaat spelen.

  Ben er onzeker over en zeker na het lezen van al die verhalen over hoe slecht het allemaal is als je wat dikker bent.

  Dit artikel en deze reacties geven moed.

  de eerste x was ik meteen zwanger maar helaas onze kindjes verloren door vroeggeboorte op 18 weken(niet te wijten aan gewicht)

 17. Hallo ook ik ben nu 12 weken zwanger en heb fors overgewicht en idd bij mij werd er ook niet veel over gezegd ik eet niet veel maar het is vanwege het medicijn gebruik dat is gelukkig goedgekeurd door de vk en arts en maandag ga ik voor de nekplooimeting heb al 2 jongens van 8 en 9 jaar en had dit nooit meer verwacht maar oow wat zijn we er blij mee en nee ik maak me er niet zoveel zorgen om bij de andere had ik ook al overgewicht en dat zijn 2 mooie mannen inmiddels dus ik zeg maar zo we gaan er gewoon van genieten …..het voelt allemaal goed en ben tot nu toe ook wat afgevallen maar dat is van de misselijkheid denk ik 😉 😡 maar ik zeg maar zo ga af op je eigen gevoel dan zit je meestal wel goed ……succes en veel geluk 😀 :baby: :baby3:

 18. pff jullie hebben geen idee hoe een last er van mijn schouders is gevallen nu ik jullie verhalen heb gelezen. ik zit gewoon te huilen van opluchting. ik heb ook overgewicht ik weeg 98 kilo en ik was heel heel heel bezorgd of zwanger zijn dan geen probleem zou zijn en ik schaamde me om dit probleem te bespreken. en nu lees ik jullie hier en de tranen lopen over mijn wangen wand het kan. tuurlijk let ik op wat ik eet zeker nu we ook aan het proberen zijn ik rook niet ik drink niet. ik vind het top dat ik dit heb gelezen ik heb er vertrouwen in dat ook wij een kans maken nu. meiden bedankt van uit de grond van mijn hart . 🙂

 19. Herkenbaar hoor, DEsiree81 . Ik maakte me ook zorgen, maar als je een gezond eet en je rookt en drinkt niet….dan kun jij ook zwanger worden! Heel veel succes en vooral veel plezier! 😉

 20. Hey wat heerlijk om dit allemaal te lezen!
  Ben nu 5weken zwanger en heb ook overgewicht
  Ben dus ook best bang voor commentaar van de vk maar ook van mensen buitenaf…
  Ben ook zo benieuwd hoe mn buik er uit gaat zien!
  Maar aan de andere kant denk ik dus ook als je lichaam t niet aan kan dan komt t er ook niet in en ja risico’s… zit dit hele leven al niet vol risico’s????
  T blijft zo!
  Ik ben door de pil heen zwanger geworden en rookTE als een ketter!!!
  T is gewoon mn tijd denk/hoop ik!!!

 21. Toen wij voor een kindje gingen was ik binnen een maand zwanger, ik dacht dat ik 125 kg was maar ik bleek bij de verloskundige 168 kg te zijn, ik schrok me natuurlijk kapot, ik mocht wel afvallen in mijn zwangerschap en dat lukte. Ik viel zonder moeite 23 kg af, kreeg hele lichte zw. Diabetes en omdat mijn kind 5 kg geschat werd een keizersnede. Mijn zoon bleek 3400gram dus meer bangmakerij geweest.. Binnen een week hersteld van de keizersnede en inmiddels 115 kg 🙂 op naar de 80!

 22. Hee allemaal , meisje 24 jr.
  Wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met overgewicht 😕
  In de zwangerschap mensen doen vaak raar tegen me en zitten me
  Gewoon bang te maken om niks. En ben bijna 22 weken
  Zwanger van ons eerste kindje en heb een eetstoornis. , met de baby Gaat alles goed en voel me prima! en trek me niks meer aan van wat andere mensen zeggen , Want het gaat helemaal nergens over.Ik wens iedereen alle geluk/hoop gezonde baby’s toe.
  Liefs Diva’tje♡

 23. Ik ben 1.72 en weeg 121. Ik ben 28 w zwanger en geniet elke dag van ons wondertje. Toen ik zwanger raakte dacht ik dat het wel mee zou vallen met mn overgewicht want ik voelde me toen goed Nu protesteert mijn lijf best veel, ik heb zwangerschapsdiabetes en bekkeninstabiliteit. Ons meissie ligt nu niet goed meer op groeieschema en heeft nu meer kans op overgewicht en diabetes als ze geboren is. Kan mezelf wel voor mn kop slaan dat ik t zover heb laten komen,zo verdrietig.. 😥 😥 😥

 24. Ik en mn partner proberen al een jaar zwangervte worden ik woog 3 jaar terug 155 kilo en was 58 kilo afgevallen en ben nu een klein beetje aan het jojo en tussen 98 en 110 kilo en dacht dat het daar aan. Lag dat ik niet zwanger kon worden… Na dit alles te hebben gelezen denk ik dat het dan niet per se aan mn overgewicht ligt….

 25. 😆 Hallo mensjes,

  Ik ben nu aantal dagen over tijd en ik hoop zwanger te zijn. Ik heb wel een bmi van 40. Morgen ga ik testen. Kunnen jullie duimen voor mij?

 26. Hoi dames, ik ben bijna 5 weken zwanger! Na 4 jaar!!
  Ik zou graag met iemand in contact willen komen die net als ik een bmi van 42 heeft, om ervaringen uit te wisselen. Ik maak me best wel zorgen.

 27. Hoi allemaal,

  Ik ben bijna 26 en ben te zwaar. Mijn vriend en ik denken steeds meer na over kinderen enzo. Alleen ik maak mij zoveel zorgen over wat de vk over mijn gewicht zal zeggen.. Hoe waren jullie ervaringen? En konden jullie gewoon thuis bevallen (als je dat wou natuurlijk)

  Thanks! En veel geluk met jullie kleine wondertjes 🙂

 28. Super om te weten dat ik niet alleen ben, ik wil graag zwanger worden, wij willen heel graag een kindje, alleen jammer dat je zoveel negatieve dingen leest en hoort, alsof je het niet verdiend als je overgewicht hebt. Bedankt voor de sterke woorden dames! Doet mij heel goed!!

Reageer op dit bericht!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.