Zwanger met overgewicht

Als je last hebt van overgewicht en je bent ook nog eens zwanger dan kun je het tegenwoordig wel eens extra zwaar hebben. Je hoort regelmatig over angstaanjagende statistieken in het nieuws. Het personeel in de gezondheidszorg is onvriendelijker of zelfs kwetsend tegen zwaardere mensen. En tot overmaat van ramp is het bijna onmogelijk om passende positiekleding te vinden. Gelukkig zijn er ook veel positieve verhalen. Zwangerschappen die eindigen met prachtige baby’s. En als je goed zoekt vind je ondanks je gewicht echt die mooie positiekleding wel, hoor!

Zwanger en overgewicht: hoe zit het?

Dus wat is er nu eigenlijk waar van al die angstaanjagende verhalen die we horen over overgewicht en zwanger zijn? We hebben de nodige feiten verzameld en voor jullie op een rijtje gezet. Meer dan 11.000 vrouwen, van ervaren moeders tot vrouwen die net voor het eerst zwanger waren, zijn ondervraagd voor dit onderzoek.

Allereerst werd duidelijk dat bijna iedereen behoorlijk wat heeft om dankbaar voor te zijn. Men ervaart veel steun vanuit familie en vriendenkring. Ook hebben de meesten meestal begripvolle artsen en over het algemeen schitterende gezonde kindjes!

Ondanks stress positief

Maar stress blijkt wel een factor om rekening mee te houden. Jullie leggen jezelf een heleboel druk op om af te vallen. Soms moet je zelfs spreekwoordelijk vechten tegen vooroordelen van minder begripvolle vriendinnen, vreemden en medische professionals. Gelukkig viel ons op dat de meesten van jullie het prima redden. Bijna 70% van de moeders die te kampen hebben met overgewicht geeft aan dat hun zwangerschap en bevalling vlekkeloos verlopen is. Veel vrouwen zijn zeer positief, want buiten de probleemloze zwangerschap kregen zij een gezond kindje.  En na de bevalling bleken zij ook nog eens af te vallen. Zij geven tevens aan zichzelf tijdens de zwangerschap aantrekkelijker gevonden te hebben dan er voor. Ook kregen veel vrouwen veel meer zelfvertrouwen.

Gezondheidsproblemen door overgewicht

De meeste dames bleken positief te blijven. Ondanks de spannende verhalen die je soms hoort dat zwaardere aanstaande moeders meer risico lopen op bepaalde gezondheidsproblemen. Zij voelden zich zeker van hun zaak! Hun zwangerschap zou ondanks het overgewicht prima verlopen en er zou een wolk van een baby geboren worden. Negen van de tien vrouwen geloofden dat zij aan het einde van de zwangerschap een gezond kindje in hun armen zouden houden. We hoorden zelfs verhalen dat vriendinnen die veel lichter waren maar meer problemen ondervonden. Het lijkt er dus op dat een maatje meer niet altijd gevolgen hoeft te hebben tijdens de zwangerschap.

Gezonde moeder, gezonde baby

Aan de andere kant maakte wel bijna de helft van de dames zich zorgen over hun eigen gezondheid tijdens de zwangerschap. De meeste zorgen maakte men zich over het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes, nog meer aankomen en hoge bloeddrukproblemen. Anderen maakten zich zorgen om het feit dat zij mogelijk een grote baby zouden krijgen, mogelijke rugproblemen, problemen tijdens de bevalling, de kans op pre-eclampsie en hartkwalen.

Op zich wel vreemd dat percentage eigenlijk, want de gezondheid van jou en je kindje liggen toch echt heel dicht bij elkaar. Men maakte zich wel weer zorgen om de mogelijke effecten van zwangerschapsdiabetes op het ongeboren kindje.

Eten tijdens de zwangerschap

Ondanks het feit dat vele zwangere dames zeggen zich mooi en aantrekkelijk te voelen blijft de al dan niet onbewuste drang om af te vallen toch aanwezig. Sommige dames gingen zelfs minder goed eten en of een dieet volgen om tijdens de zwangerschap af te vallen. Het lijkt ons onnodig om te zeggen dat dat niet echt verstandig is tijdens de zwangerschap.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

vrouw zwanger blauwe jurk

Ook de andere kant komt voor, dames die nu eindelijk het gevoel hebben zich niet te hoeven schamen voor hun eetgewoontes, ze eten tenslotte voor twee nu. De meesten weten echter gelukkig wel dat het zeker tijdens de zwangerschap heel belangrijk is om goed en verantwoord te eten. Veel moeders bleken zelfs na de bevalling meer gemotiveerd tot afvallen omdat zij een mogelijke 2e zwangerschap nog beter willen volbrengen en ook willen zij graag lekker veel ondernemen met hun kindje en dat gaat uiteraard makkelijker als je in een goede conditie bent.

Blij met je lijf

Het grootste deel van de ondervraagde dames bleek niet tevreden of een beetje tevreden met hun lichaam. Het niet lekker in je vel zitten is een veel voorkomend probleem. Ongeveer 34% van de ondervraagden bleek ontevreden en ongelukkig met hun lichaam. Bij de meeste dames bleek dit gevoel na de zwangerschap onverminderd voort te gaan. Er zijn helaas zoveel vooroordelen jegens zwaardere vrouwen dat zij zich echt minder sexy en gewild voelen dan “gewone” vrouwen.

Reageer op artikel:
Zwanger met overgewicht
Sluiten