Petra
Petra Bevalling 20 Sep 2011

Wanneer bellen?

Het grote moment is daar. Je gaat bevallen! Wanneer het je 2e of volgende kindje is weet je ongeveer wel wat je te wachten staat en wat je moet doen. Maar wanneer het je eerste kindje is dan is het mogelijk dat de paniek op zo’n moment toeslaat en dat je als een kip zonder koop door het huis loopt of dat je bij elke wee de neiging hebt je verloskundige te bellen. Is het niet bij jou, dan hoogstwaarschijnlijk wel bij je partner. Hoe weet je nou wanneer je de verloskundige moet bellen?

Nou, om je een beetje op weg te helpen hieronder een aantal situaties die duidelijkheid geven over wanneer je “mag” bellen. Natuurlijk mag je altijd bellen wanneer je denkt dat het nodig is maar bij de eerste bevalling kan het wel eens een tijdje duren voordat de ontsluiting goed op gang is en voordat dat moment daar is heb je het liefst al 10 keer aan de telefoon gehangen. Helaas zul je dan moeten merken dat de verloskundige niet 10 keer langs kan komen om te kijken hoe het ervoor staat. Vandaar onderstaande richtlijnen.

Wanneer bellen:

  • Als je vliezen breken en je weet dat het hoofdje van de baby is niet ingedaald. Dit weet je omdat je verloskundige dit tijdens je laatste bezoek heeft verteld. Tevens adviseren wij je dan te gaan liggen.
  • Als je vliezen breken en het hoofdje van de baby is wel ingedaald, kijk dan goed naar de kleur van het vruchtwater
  • Wanneer het vruchtwater groen/groen-bruin is dien je ALTIJD te bellen
  • Wanneer je vruchtwater helder is dien je overdag meteen te bellen. Wanneer dit ‘s nachts gebeurt hoef je niet meteen te bellen maar wacht je tot 8.30 uur of totdat de weeën om de 4 minuten komen. Probeer een beetje vruchtwater op te vangen in een glaasje en/of bewaar de natte onderbroek of maandverband zodat de verloskundige zelf ook kan zien hoe je vruchtwater eruit ziet.
  • Als er gedurende 1 ½ uur pijnlijke, regelmatige weeën zijn, die iedere 3-4 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden.
  • Als er veel helderrood bloedverlies is. Bijvoorbeeld een hoeveelheid meer dan van een menstruatie.
  • Als je je zorgen maakt, veel minder leven voelt of wanneer je jezelf plots niet lekker voelt.

 

Reageer op artikel:
Wanneer bellen?
Sluiten