Petra
Petra Wonen 25 Oct 2022

Tips voor een duurzame gezinsbadkamer

Ben je van plan om de badkamer binnenkort te verbouwen? Denk dan niet alleen na over de stijl en het kleurgebruik, maar besteed ook aandacht aan de duurzaamheid. Een duurzame badkamer is beter voor het milieu en voor jouw portemonnee. Het is natuurlijk ook mogelijk om je huidige badkamer duurzamer te maken met slechts een paar simpele aanpassingen. Hieronder lees je 6 handige tips om je op weg te helpen. Van het isoleren van de badkuip tot het monteren van energiezuinige inbouwspots. Hoe maak jij de gezinsbadkamer een stukje duurzamer?

Tip 1. Installeer een waterbesparende douchekop

Vervang de standaard douchekop voor een waterbesparende variant om heel gemakkelijk water te besparen. Kies een douchekop die maximaal 7 liter water per minuut gebruikt voor een optimaal effect. Maak je geen zorgen: tegenwoordig zijn de waterstralen van zo’n spaardouchekop net zo krachtig als die van een standaard douchekop. Je gaat er dus niet op achteruit wat betreft comfort.

Tip 2. Isoleer de badkuip

Een bad is ideaal als je kleine kinderen hebt. Merk je dat het water snel afkoelt en dat je het tussendoor moet bijvullen met warm water? Dan is het slim om de badkuip te isoleren. Dit kan met speciale isolatiedekens of thermoskussens. Bij een complete verbouwing kun je het beste een kunststof badkuip aanschaffen die van zichzelf al een hoge isolatiewaarde heeft.

Tip 3. Ga voor een enkele wastafel

Ga voor een enkele wastafel

Een dubbele wastafel is wellicht handig als je een groot gezin hebt, maar zorgt wel voor meer waterverbruik. Als het niet noodzakelijk is, kun je dus beter een wastafel met enkele spoelbak aanschaffen.

Tip 4. Gebruik energiezuinige led verlichting

Maak in de badkamer gebruik van led spots in plaats van halogeen spotjes. Deze badkamer spotjes verbruiken veel minder energie, hebben een langere levensduur en zijn op de lange termijn een stuk voordeliger. Het is overigens nóg beter om alle conventionele lampen in je woning te vervangen voor duurzame led verlichting.

Tip 5. Kies voor duurzame materialen

Let bij de aanschaf van nieuwe badkamermeubels goed op het materiaalgebruik. Het is belangrijk dat het materiaal vochtbestendig is en lang meegaat. Daarnaast kun je controleren of het productieproces milieuvriendelijk is.

Tip 6. Vervang het oude badkamerraam

Is het badkamerraam voorzien van enkel glas of standaard dubbel glas? Dan is het verstandig om het te vervangen voor hoogwaardig isolatieglas (HR++ of HR+++). In combinatie met goede muurisolatie kun je de badkamer gemakkelijker warm houden in de winter zonder hard te stoken.

Reageer op artikel:
Tips voor een duurzame gezinsbadkamer
Sluiten