Stress

Onderzoeken hebben aangetoond dat zwangere vrouwen met een drukke, stressvolle baan lichtere kindjes ter wereld brengen, vaker huilbaby’s krijgen en ook een grotere kans hebben op zwangerschapsvergiftiging.

Hetzelfde onderzoek adviseert om tijdens de zwangerschap niet langer dan 24 uur per week te werken. De hoeveelheid toelaatbare stress zal gedeeltelijk per persoon verschillen. Hier wordt nog nader onderzoek naar gedaan.

Als je tijdens de zwangerschap 32 uur werkt blijkt je kindje gemiddeld zo’n 140 gram lichter te zijn. Mocht je niet alleen werken maar ook nog roken, dan kan het geboortegewicht zelfs tot 300 gram afnemen. Tevens zijn er indicaties dat kindjes met een laag geboortegewicht een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes hebben.
Aan het uitgevoerde onderzoek werd door zo’n 7000 vrouwen deelgenomen. Overigens worden de baby’s tot zij volwassen zijn gevolgd. De gevolgen van een stresvolle baan bleken ongekend hoog. De te lichte kindjes komen weliswaar na de geboorte snel op gewicht, maar de stofwisseling is reeds ingesteld op voedseltekorten. Hierdoor heeft het kindje ook een verhoogde kans op te zwaar worden en dus ook weer op diabetes. Daar waar we vroeger dachten dat baby’s bij de geboorte “blanco” beginnen weten we inmiddels wel beter.

Roken, het drinken van alcohol, mogelijke infecties en tal van andere factoren zijn van grote invloed op je ongeboren kindje.

Mocht je toch 40 uur werken
Zorg er dan voor dat je ’s avonds en in de weekenden goed rust neemt. Zorg voor een goede nachtrust, eet gezond voedsel en zorg ervoor dat je niet elke avond sociale verplichtingen hebt. Door middel van deze eenvoudige maatregelen kun je je lichaam rust gunnen, de stress verminderen en je kindje een zo goed mogelijke start bieden.
 

Reageer op artikel:
Stress
Sluiten