Schaadt alcohol mijn foetus?

Iedereen weet dat roken slecht is, maar wat weet je feitelijk over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens je zwangerschap?
Net als stoppen met roken tijdens je zwangerschap zou je ook moeten overwegen om te stoppen met het drinken van alcohol. Alcohol komt via je bloed bij je kindje terecht. Onderzoek heeft uitgewezen dat geen enkele hoeveelheid alcohol tijdens de zwangerschap, veilig genoemd kan worden. Regelmatig (veel) alcoholgebruik veroorzaakt een groeiachterstand en vergroot de kans op afwijkingen van o.a. de hersenen van het ongeboren kind. 

Omdat je in de meest kwetsbare fase vaak nog net niet weet dat je zwanger bent – de aanleg van het centrale zenuwstelsel vindt plaats tijdens de eerste zes weken van je zwangerschap – kan een avondje doorzakken al een negatief effect hebben. Neem geen enkel risico en laat je glaasje dus even een paar maanden staan.

Omdat het vrouwenlichaam minder water bevat dan dat van de man is het bloed meer ingedikt. Daardoor zal als alcohol in het bloed wordt opgenomen de spiegel daarvan, bij gelijk gebruik, bij vrouwen altijd hoger uitvallen. Vrouwen zijn dan ook eerder dronken en lopen groter risico probleemdrinker te worden.

Circa 500.000 vrouwelijke probleemdrinkers

Het aantal vrouwelijke probleemdrinkers in ons land wordt op een half miljoen geschat. Ook de biologische gevolgen van alcoholgebruik zijn bij vrouwen ingrijpender. Reeds door matige hoeveelheden raakt de hormoonhuishouding in de war, waardoor hogere oestrogeenspiegels in het bloed ontstaan. De combinatie van oestrogenen en alcohol echter is zeer schadelijk voor de lever. De capaciteit om de oestrogenen en alcohol in minder schadelijke stoffen om te zetten en uit het lichaam te verwijderen, neemt af.

Vrouwen lopen dan ook groter risico op levercirrose

En door een hoger oestrogeenspiegel neemt bij chronisch alcoholgebruik de kans op borst- en baarmoederkanker toe. Jongeren drinken steeds jonger, steeds meer en vaker. Twintig procent van de elfjarige meisjes drinkt reeds alcohol. En op zestienjarige leeftijd drinkt zestig procent gemiddeld vijf glazen per week. In de levensfase derhalve dat zwangerschap een dreiging wordt. Alcohol – daarvoor stapelen de aanwijzingen zich op – moet zonder meer als schadelijk worden beschouwd tijdens de zwangerschap. Bij vijf glazen alcohol per week is het risico op abortus drie keer zo hoog. Bij doorgaande zwangerschap lopen de kinderen het gevaar van het foetale alcoholsyndroom. Dit syndroom, dat ontstaat als gevolg van schade door alcohol aan de zich ontwikkelende kinderhersenen, wordt gekenmerkt door een te klein hoofd met typische afwijkingen aan het gelaat, structurele en functionele afwijkingen onder andere aan het zenuwstelsel, groeiachterstand en intellectuele en gedragsstoornissen. Een levenslange belasting.

Waarschuwing

In Amerika staat op alle flessen met alcohol een waarschuwing voor gebruik tijdens de zwangerschap. In sommige staten is dat zelfs strafbaar. Toch zet één op de vijf vrouwen het gebruik tijdens de zwangerschap voort. In Amerika wordt één op de vijftienhonderd kinderen met verschijnselen van het foetale alcoholsyndroom geboren. Dat alcohol nadelig is voor de geestelijke ontwikkeling van het kind kon worden aangetoond met een onderzoek van kinderen waarvan de moeders tijdens de zwangerschap bekenden hoeveelheden alcohol te hebben gedronken. Een jaar na de geboorte werden mentale testen bij hen afgenomen. Hoe meer alcohol de moeder had gebruikt des te lager de scores. Bovendien kon geen drempelwaarde worden aangetoond waaronder de hoeveelheid alcohol als veilig kon worden beschouwd. Omdat de nadelige effecten van alcohol voor het kind in eerste instantie via de zich ontwikkelende foetale hersenen verlopen, dient ieder alcoholgebruik gedurende de gehele zwangerschapstermijn te worden ontraden. Gemakkelijker gezegd overigens dan gedaan. De meerderheid van de zwangerschappen van vrouwen tussen de 15 en 25 jaar immers ontstaat ongepland.

 

Reageer op artikel:
Schaadt alcohol mijn foetus?
Sluiten