Petra
Petra Opvoeding 9 Dec 2011

Privileges en/of speelgoed ontnemen

Het ontnemen van privileges en/of speelgoed is een voor hedendaagse ouders veel gebruikte “strafmethode”. Velen van hen hebben deze gewoonte al dan niet bewust van hun ouders overgenomen. Denk maar eens terug, misschien hoorde jij ook wel eens, net als ik, “Vanmiddag geen tv voor jou.” Doe jij dat nu ook bij jouw kindje?

Het kan ook op andere gebieden, denk maar aan bijvoorbeeld geen ijsje, niet buiten spelen, niet uit logeren gaan, enzovoort. Ook hierbij gaat op dat een kindje alleen maar boos wordt of teleurgesteld raakt en eigenlijk niets leert. Vaak wordt er nog een excuus aangekoppeld, als een kindje zijn fout toegeeft krijgt hij het privilege terug.

Experts aan het woord

Het ontnemen van privileges kan best werken maar alleen als je dit slechts incidenteel toepast. Zorg ervoor dat je alleen het ontnemen van privileges c.q. het dreigen hiermee toepast als dit ook werkelijk toepasbaar is. Dus denk hierbij aan minder lang opblijven of een populair stuk speelgoed voor een bepaalde periode afnemen. Zorg ervoor dat je een maatregel neemt die alleen het stoute kindje treft en niet de rest van de familie.

Leg duidelijk uit waarom je iets afneemt en kies een straf die bij de overtreding past. Als voorbeeld kun je denken aan het volgende: Als je kindje uit zichzelf de tv aanzet terwijl dit niet mag, kun je de tv bijvoorbeeld de hele middag uitlaten.

Een veel gemaakte fout is het te lang ontnemen van privileges of speelgoed, een week kan al als een eeuwigheid voelen voor een kindje dat nog geen exact tijdsbesef heeft. Het kan dan ook tegen je werken, je kindje wordt extra dwars en misschien zelfs wraakzuchtig. Als je je kindje wilt leren om niet dezelfde fouten te maken koppel dan ook iets positiefs aan de straf. Dus beloon goed gedrag met een inkorting van de straf. Let er wel op dat je dit niet overdrijft zodat je wel geloofwaardig blijft.

Zorg ervoor dat je alleen die zaken ontneemt die jij kunt beïnvloeden, dus inderdaad de tv, de Nintendo of bijvoorbeeld fietsen. Zorg ervoor dat je straf geen invloed heeft op andere kindjes. Dus het bezoek aan De Efteling niet door laten gaan is niet slim als je meerdere kindjes hebt.

Als je kindje in zijn enthousiasme iets kapot maakt heeft straffen geen zin uiteraard. Je kan hem dan wel een week geen tv laten kijken maar daar leert hij natuurlijk niets van.

Reageer op artikel:
Privileges en/of speelgoed ontnemen
Sluiten