Petra
Petra Zwanger worden 2 Mar 2016

Moeders voor Moeders, help anderen met zwangerschap

Moeders voor Moeders is een Nederlandse organisatie en onderdeel van het farmaceutisch bedrijf Aspen Oss b.v. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wint dit farmaceutisch bedrijf het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine). Het hormoon hCG wordt gebruikt in geneesmiddelen die de eisprong stimuleren en maakt deel uit van de behandeling van onvruchtbaarheid. Voor een paar gram hCG zijn miljoenen liters urine nodig. In de eerste 4 maanden van de zwangerschap produceert het lichaam grote hoeveelheden hCG. Een groot deel daarvan wordt uitgescheiden via de urine. Daarom is alleen de urine uit de eerste 4 maanden in de zwangerschap interessant.

Moeders voor Moeders zo werkt het

Als je urine geschikt is voor deelname, ontvang je speciale flessen waarin een speciaal conserveringsmiddel is gevoegd om je urine in te bewaren. Je vangt de urine op met behulp van meegeleverde opvangkannetjes. De bewaarde urine wordt wekelijks opgehaald. Je ontvangt meteen weer nieuwe, hygiënisch schoongemaakte flessen. Alleen op de Waddeneilanden is er geen bezorgdienst. Daar kun je de flessen afleveren bij vaste verzamelpunten. Ook als je niet wilt dat de flessen bij je thuis worden opgehaald, kun je ze zelf inleveren bij vaste verzamelpunten.

Moeders voor Moeders verzamelpunt

In heel Nederland, met uitzondering op de Waddeneilanden, worden de flessen thuis opgehaald. Je kunt de manier waarop afspreken met de informatrice bij het intakegesprek. Heb je vragen over inzamelpunten in jouw buurt? Bel dan voor meer informatie met het gratis telefoonnummer 0800-0228070.

Moeders voor Moeders wanneer aanmelden

Aanmelden kan vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van de zwangerschap. Week 6 tot en met week 16 zijn de weken dat je urine kunt inleveren. In deze weken bevindt zich de grootste hoeveelheid van het hCG-hormoon in de urine.

Moeders voor Moeders contact

Wil je jezelf aanmelden? Dat kan via het online aanmeldingsformulier of op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800-0228070. Na de aanmelding zal een informatrice van Moeder voor Moeders contact met je opnemen voor een afspraak. Tijdens een persoonlijk gesprek zal zij je alle informatie geven over hoe de deelname in zijn werk gaat en je urine testen. Ook wordt een vragenlijst met je doorgenomen.

Moeders voor Moeders test

Niet alle urine is geschikt voor het maken van een geneesmiddel. De urine van sommige vrouwen mag niet worden gebruikt. Uit de test zal blijken hoeveel van het hormoon hCG in de urine aanwezig is. Daarnaast wordt aan de hand van een vragenlijst beoordeeld of je urine verder ook geschikt is voor deelname aan het programma.

Moeders voor Moeders contra-indicaties

Niet alle urine is geschikt voor deelname. Medicijngebruik of bepaalde aandoeningen kunnen een belemmering voor deelname betekenen. De volgende vragen zullen gesteld worden:

Lijd je aan Hepatitis?
Ben je HIV positief?
Ben je ooit behandeld met groeihormonen?
Komt de ziekte van Creutzfeldt-Jacob voor in jouw familie?
Heb je op dit moment een (chronische) nierontsteking?
Heb je ooit een hoornvliestransplantatie ondergaan?
Heb je ooit een hersenvliestransplantatie gehad?
Heb je wel eens een bloedtransfusie gehad?
Verbleef je in de periode tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk?

Is het antwoord op een van de bovenvermelde vragen een ‘ja’, dan is je urine helaas ongeschikt. Op de website van Moeders voor Moeders vind je een uitvoerige verklaring waarom bovenstaande situaties stuk voor stuk een reden zijn voor het uitsluiten van deelname.

Als je werkt, hoeft dat geen belemmering voor deelname te zijn. Je hoeft tijdens werktijd geen urine op te vangen, maar alles wat je buiten werktijd wel opvangt, levert toch weer een nuttige bijdrage in het geheel.

Moeders voor Moeders cadeau

Meedoen helpt andere stellen bij vruchtbaarheidsproblemen. De urine van zwangere vrouwen is de enige manier om dit geneesmiddel te maken. Het geluk wat je hiermee andere stellen gunt, is natuurlijk onbetaalbaar. Deelname gebeurt op vrijwillige basis.  Alle deelnemers ontvangen overigens wel een cadeau.

Moeders voor Moeders Berichtje uit je buik

Berichtje uit je buik is een extra service van Moeders voor Moeders voor alle zwangere vrouwen in Nederland.  Via een wekelijkse digitale nieuwsbrief ontvang je berichtjes waarin je de ontwikkeling van je kindje in je buik kunt volgen met leuke tips en wetenswaardigheden. Je kunt je inschrijven voor deze service via de website: berichtjeuitjebuik.nl.

Moeders voor Moeders ervaringsverhalen

Wil je weten wat je te wachten staat bij deelname aan Moeders voor Moeders of ben je nieuwsgierig welke stellen zijn geholpen door deze organisatie? Je leest verschillende ervaringsverhalen op de website van Moeders voor Moeders. Je kunt hier ook zelf je ervaring kwijt en als je dat wilt, kun je er je foto en verhaal beschikbaar stellen voor drukwerk en advertenties van Moeders voor Moeders.

Reageer op artikel:
Moeders voor Moeders, help anderen met zwangerschap
Sluiten