Petra
Petra Blog 20 Dec 2011

Leeftijd beïnvloedt geboortegewicht

Ben jij 35 jaar of ouder en word je binnenkort moeder, dan krijg je waarschijnlijk een kindje met een hoog geboortegewicht. Terwijl jonge vrouwen juist een kleine spruit zullen krijgen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Nederlandse onderzoekers.

Rachel Bakker van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, en haar collega’s onderzochten meer dan 8.500 Nederlandse vrouwen die bevielen tussen 2002 en 2006. De studie wees uit dat oudere moeders meer kans hebben op het krijgen van grote baby’s. Ongeveer tien procent van de moeders ouder dan veertig jaar kregen een grote baby, bijna zes procent van de vrouwen tussen de 30 en 35 jaar, en maar drie procent van de zeer jonge vrouwen.

Factoren
Bij jonge moeders is het verband tussen de leeftijd van de moeder en de kans op het krijgen van kleine baby’s, vooral te wijten aan sociale factoren (etniciteit, opleidingsniveau, en hoe vaak de vrouw al eerder is bevallen) en lifestyle factoren (voeding, roken en alcoholgebruik). Maar geen van de factoren kunnen verklaren waarom oudere vrouwen een grote baby krijgen.

Gezondheid
Rachel Bakker zei dat hier meer onderzoek voor nodig is om duidelijk te maken welke factoren zijn geassocieerd met de leeftijd van de moeder en het geboortegewicht, en in het scala van mogelijke effecten op de gezondheid te vinden. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat baby’s die weinig groeien in de baarmoeder een verhoogd risico hebben op complicaties rond de geboorte, en meer kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten als ze volwassen zijn. Baby’s die veel groeien in de baarmoeder hebben meer kans op overgewicht later in hun leven. 

Reageer op artikel:
Leeftijd beïnvloedt geboortegewicht
Sluiten