Petra
Petra Gezondheid baby 28 Mar 2018

Kurkuma: ook gezond voor kinderen?

Al enkele jaren is er een hype gaande in de natuurwinkels als het gaat om kurkuma (ook wel geelwortel of koenjit genoemd). Het wordt bij het koken vooral gebruikt in Indische en Indonesische gerechten. Echter, de laatste tijd gaat het niet om eten maar om gezondheid. Geelwortel zou namelijk ontelbaar veel gezondheidsvoordelen hebben. Experts raden iedereen aan om kurkuma of curcumine (de werkzame stof in koenjit) in te nemen. Maar hoe zit eigenlijk met kinderen?

De werking van kurkuma

Dit kruid wordt op sommige websites de hemel in geprezen. Geelwortel zou goed zijn bij werkelijk alles – van kneuzingen tot diarree. Helaas is geen enkel middel een echt wondermiddel en dat geldt ook voor deze specerij. Toch doet het wel heel veel:
– Geelwortel is, net als vitamine C, een anti-oxidant;
– Het middel heeft bacterie-werende eigenschappen, net als honing
– Kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking, ook bij ontstekingen in de ingewanden
– Over de lange termijn is er sprake van een kankerremmende werking
Net als vitamine C staat ook koenjit bekend om het voorkomen van ziektes en het verbeteren van het immuunsysteem. Er zijn ook plaatsen waar wordt gesteld dat een compres van kurkuma en honing op een open wond zou helpen bij de genezing. Dit wordt echter bestreden door artsen en is niet aan te raden!

Geen geelwortel voor kleintjes

Voor volwassenen wordt aanbevolen om dagelijks wat van dit specerij te eten. Je bouwt de hoeveelheid op, zodat je lichaam eraan kan wennen. De uiteindelijke werkende dosis zou ongeveer 1-1,5 theelepel per dag zijn. Maar hoe zit dat met kinderen? Allereerst moet duidelijk worden gesteld dat kurkuma niet geschikt is voor kinderen jonger dan 4 jaar. Dat komt omdat de nieren nog niet volledig zijn ontwikkeld, waardoor een overschot van Curcumine in het lichaam opgebouwd kan worden. Kurkuma mag wel gewoon in het eten verwerkt worden en dan kan het kind mee eten. Maar op dagelijkse basis is kurkuma bij jongere kinderen geen verstandige keus.

Kurkuma voor kinderen vanaf 4 jaar

Vanaf 4 jaar kan het lichaam deze stof goed verwerken. Dit is de leeftijd waarbij je mag beginnen met het dagelijks innemen van wat kurkuma. De richtlijn is:
– 4-8 jaar: ¼ theelepel per dag
– 8-12 jaar: ½ theelepel per dag
– 12-16 jaar: ¾ theelepel per dag
Geef vooral jongere kinderen alleen kurkumasupplementen en geen zuivere curcumine. Dit is wel een goede keus voor volwassenen, omdat het beter wordt opgenomen. Voor kinderen is het echter nog wat te sterk. Je kunt ook zelf kurkuma verwerken in eten, bijvoorbeeld in het ontbijt, als je kinderen liever geen pillen of olie slikken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vaste voeding eten baby

Kurkuma tijdens de zwangerschap

Dit specerij wordt voor alle volwassenen aanbevolen. Maar kun je het ook gebruiken tijdens de zwangerschap? Ja, stellen experts. Er is echter wel een ‘maar’ aan verbonden. Zwangere vrouwen mogen gerust af en toe wat kurkuma in het eten verwerken. Maar het is niet de bedoeling dit dagelijks in te nemen. Kurkuma heeft namelijk een anti-bloedstollende werking. Dit kan invloed hebben op het bloed van de baby. Ook verlaagt het specerij de bloedsuikerspiegel. Op zich is dat allebei niet zo erg, dus staat aangegeven dat je geelwortel gewoon mag eten tijdens de zwangerschap. Het gebruik van supplementen of pure koenjit op dagelijkse basis wordt echter afgeraden. Je mag het wel weer gebruiken als je bevallen bent, want je baby krijgt er maar heel erg weinig van binnen via de moedermelk.

Het gebruik van geelwortel als supplement is een verstandige keuze. Het is goed voor het immuunsysteem, waardoor je kinderen minder snel ziek worden. Wel is het goed om rekening te houden met de dosis die je je kinderen geeft. Begin niet te vroeg met het gebruik van kurkuma en zorg dat je kinderen niet structureel teveel ervan nemen. In kleine hoeveelheden is het echter bijzonder deugdzaam en kan het veel kwalen voorkomen. Bovendien zou het ook de ontwikkeling van kanker behoorlijk kunnen remmen, zeker wanneer het langdurig wordt gebruikt.

Reageer op artikel:
Kurkuma: ook gezond voor kinderen?
Sluiten