Petra
Petra Gezondheid baby 12 Dec 2011

Knuffelen maakt slank

Hoogleraar kindergeneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen Pieter Sauer toont via onderzoek aan dat baby’s die van lekker knuffelen houden vaak minder aan komen qua gewicht dan baby’s die dit minder fijn vinden.

Sinds 2006 heeft Pieter ongeveer 3000 baby’s vanaf hun geboorte gevolgd. Hij keek hierbij naar gegevens vanuit de zwangerschapsgegevens, eetpatroon en voeding, gezondheid en activiteitenpatroon. Uit zijn onderzoek is gebleken dat er vanaf de leeftijd van 3 maanden al een relatie vast te stellen is tussen gewichtstoename en temperament. Ook het knuffelgedrag is direct gerelateerd aan de gewichtstoename.

Veel ouders geven een kindje extra eten als een kindje niet lekker reageert met knuffelen. Er is echter een duidelijke relatie tussen het op latere leeftijd last krijgen van overgewicht en het in de eerste periode van het leven te snel groeien. 

Verdere onderzoeken hebben aangetoond dat pijn bij baby’s verlicht wordt door met hen te knuffelen. Volwassenen die in hun babytijd veel geknuffeld zijn blijken zelfs gelukkiger dan minder vaak “geknuffelden”. Overigens is het een goede zaak dat de relatie tussen knuffelen en gewicht nu aangetoond is en dat hieraan de nodige aandacht besteed wordt want maar het aantal kinderen met overgewicht in ons land is de laatste 20 jaar verdubbeld.

Hoogleraar Sauer heeft onlangs de Edgar Doncker prijs uitgereikt gekregen voor zijn onderzoek naar het overgewicht bij kinderen. Aan deze prijs is een geldbedrag van € 125.000 verbonden. Dit bedrag zal de hoogleraar besteden aan verdere onderzoeken naar de relatie tussen eetpatronen en voedingspatronen op jonge leeftijd. Het streven is om ouders al heel snel te kunnen informeren over de kans op overgewicht bij hun kindje. Want hoe vroeger we dit weten des te eerder kunnen we er op inspelen.
 

Reageer op artikel:
Knuffelen maakt slank
Sluiten