Huisvader worden in vijf stappen

De meeste vrouwen met kinderen kiezen er bewust voor om minder te gaan werken of stoppen zelf met werken. Mannen doen dit minder snel: de functie of de werkgever maakt het onmogelijk om minder te werken, de angst om de toekomst van zijn carrière te verspelen of vanwege de financiële gevolgen. Maar wat moet je doen als je er wel voor kiest om huisvader te worden?

1. Weet wat je te wachten staat
Wat houdt de rol van een huisvader in? Voordat je de beslissing neemt om minder te gaan werken of te stoppen met werken, is het belangrijk om te beseffen wat de rol van een huisvader inhoudt. Om meer inzicht te krijgen kun je het beste aan iemand vragen die al huisvader is. Vraag naar zijn ervaringen. Wat zijn de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden van een huisvader? Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Als je weet wat de rol van een huisvader inhoudt, is het ook belangrijk om te weten of het ook bij je past. Vind je het fijn om de boodschappen te doen, te koken en voor de kinderen en de huishouding te zorgen?

 

2. Bespreek elkaar wensen en verwachtingen
Wat zijn jouw wensen en verwachtingen? En die van je partner? Willen jullie beiden minder werken (een 50/50-verdeling) of zeg je je baan op en gaat je partner fulltime werken? Het is belangrijk dat je dat met je partner overlegt. Bekijk ook wat de mogelijkheden zijn als de verdeling in de praktijk blijkt tegen te vallen. Op deze manier kun je er op anticiperen.

 

3. Weet wat de financiële gevolgen zijn
Je zult met financiële gevolgen te maken krijgen, wanneer je minder uren gaat werken of ouderschapsverlof opneemt. Om meer duidelijkheid te creëren is het raadzaam om aan de afdeling P&O te vragen wat de gevolgen zijn.
Veel mensen denken onterecht dat het netto gezinsinkomen daalt als de partner met het hoogste salaris minder gaat werken en de minstverdienende partner evenveel uren meer. Maar door het Nederlandse Belastingstelsel is dat in verscheidene situaties niet meer het geval. Zoek daarom uit of een andere werkverdeling tussen jou en je partner voordelen biedt.

 

4. Dien een verzoek bij je werkgever in
Voordat je ouderschapverlof opneemt of besluit om minder te gaan werken, moet je een schriftelijk verzoek indienen bij je werkgever. Geef daarbij het volgende aan: de gewenste ingangsdatum, het aantal uren, de dagen waarop je je verlof opneemt of hoe je de uren over de werkweek wilt verdelen en de duur van de verlofperiode.
Let op: als je ervoor kiest om minder te gaan werken, dan moet je het verzoek minstens vier maanden voor de gewenste ingangsdatum bij je werkgever indienen. Bij ouderschapsverlof is dit twee maanden voor de ingangsdatum.

 

5. Maak goede afspraken over de taakverdeling.
Als je partner voorheen gewend was om het huishouden alleen te doen, kan er onenigheid ontstaan als je dingen anders doet dan zij gewend is. Maak daarom goede afspraken met elkaar.

Bron

Reageer op artikel:
Huisvader worden in vijf stappen
Sluiten