Petra
Petra Gezondheid baby 23 Nov 2014

Harde ontlasting baby

Wanneer wij last hebben van harde ontlasting of een verstopping in de buik dan merken we vaak al dat het pijn doet, maar wat als een baby dat heeft? Je kan je wel voorstellen dat je baby het niet fijn zal hebben wanneer hij of zij last heeft van een harde ontlasting. Vaak is dit niet alleen harde ontlasting, maar is er ook sprake van een verstopping waardoor de ontlasting niet snel eruit komt. Nu hoef je natuurlijk niet meteen bang te zijn als je baby een dag niet heeft gepoept, maar als het langer is dan een paar dagen dan is het verstandig om maatregelen te nemen door de voeding te veranderen of de huisarts te raadplegen. Maar hoe ontstaat een harde ontlasting nu eigenlijk en wat kan je er tegen doen? Wanneer moet je naar de huisarts?

Oorzaken harde ontlasting baby

Consultatiebureau’s en artsen krijgen in het begin van de zwangerschap vaak ouders van pasgeboren baby’s waarvan ze denken dat er problemen zijn met de ontlasting. Ze merken dat er bijvoorbeeld een paar dagen geen ontlasting is gekomen, terwijl dit bij borstvoeding zeer normaal is. In de eerste maanden weet een baby eigenlijk nog niet hoe ze moeten poepen. De ontlasting blijft in de endeldarm zitten, de baby probeert het eruit te krijgen, maar het lukt nog niet. Pas na een paar maanden weet de baby hoe hij of zij moet poepen, dat komt namelijk door de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Maar wanneer is er nu sprake van een verstopping? Officieel spreken we daarvan als de ontlasting hard en keutelig is. Wat is dan de oorzaak?

  • De slechte verhouding tussen de voeding en water kan een oorzaak zijn van een verstopping.
  • Je baby kan last hebben van een voedselallergie. Dit komt zelden voor, maar er zijn baby’s die dan een harde ontlasting krijgen.

Het verhelpen van harde ontlasting van de baby

Het is ten alle tijden belangrijk dat je niet zelf actie onderneemt zonder dit eerst voor te leggen bij een arts of bij het consultatiebureau. Het consultatiebureau zal hoogst waarschijnlijk adviseren om meer water toe te voegen bij de voeding van de baby. Wanneer dat niet werkt zal er gekozen worden voor wat laxerende voeding. Meestal werkt wat extra water toevoegen het best, aangezien de ontlasting dan zacht wordt.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je denkt dat al deze zaken niet hebben geholpen of dat de obstipatie nog steeds aanwezig is na de tips van het consultatiebureau is het noodzakelijk om een bezoek te brengen bij de huisarts. Het is sowieso niet verstandig om lang te wachten. Wanneer je merkt dat er iets niet klopt of er iets niet goed gaat dien je gelijk contact op te nemen met een arts.

Reageer op artikel:
Harde ontlasting baby
Sluiten