Petra
Petra Gezondheid baby 28 Nov 2011

Gebarentaal

Meer dan het poelepoele-gebrabbel. Met je baby communiceren kan al vanaf 6 maanden. Hoe? Via gebarentaal. Sinds vorig jaar kunnen jonge horende ouders en hun kinderen in de hoofdstad op een cursus babygebaren. Het begint allemaal met de worden eten, meer en melk. Natuurlijk heel belangrijk als je baby bent! Het kind geeft zelf al na acht weken met het gebaar voor melk aan dat het honger heeft.

Voor sommige ouders begint het praten van hun kind niet vroeg genoeg. In de workshop worden de gebaren geleerd en hoe ze die op hun kind kunnen overbrengen. Op deze manier kan een baby al heel vroeg duidelijk maken wat het wil. De associatieve vermogens zijn al in de zesde maand aanwezig, vanaf acht maanden kan een baby al teruggebaren. Bijvoorbeeld melk; dit beeld je uit door met je hand net te doen alsof je een koe melkt. Je kind leert dit gebaar ook door het steeds te herhalen terwijl je het woord zegt. Er zijn ook gebaren voor hulp en pijn. Heel handig natuurlijk.

Deze babycursussen zijn in Amerika inmiddels een groot succes. Of dat ook in Nederland gebeurt…

De cursusleidsters krijgen veel positieve reacties. Een moeder ging met haar dochter naar de workshop. Zij wilde weten waarom haar dochter zoveel huilde. Drie weken na de workshop was het weer zover en moeder wist niet wat er aan de hand was. Totdat dochterlief het gebaar maakte voor… melk! En moeder begreep dat dochter honger had. Sinds de cursus heeft de dochter ook het teken voor pijn geleerd, en kan ze nu aan moeder vertellen wat er scheelt.

Andere gunstige effecten van babygebaren zouden zijn dat kinderen die al op jonge leeftijd gebaren leren ook eerder gaan praten. Ook zijn ze meer gemotiveerd om te leren lezen en verhoogt de taal het zelfvertrouwen van het kind.

De ontwikkelingspsycholoog is een beetje sceptisch. Van babygebaren moeten geen grote wonderen verwacht worden. Baby’s imiteren dingen en gebaren die de ouders doen en vanaf de achtste maand brabbelen ze. Dat ze zich de babygebaren eigen maken kan heel goed en de ontwikkelingspsycholoog ziet hierin ook geen kwaad. Tussen de achtste en twaalfde maand zou een baby ongeveer twintig gebaren kunnen leren. Het is moeilijk te zeggen of alle tijd en energie die hierin gestoken wordt bij elk kind lonen.
Bij het communiceren via babygebaren is het heel belangrijk dat je ook gewoon tegen je kind blijft praten en de klanken niet verwaarloost. Dat kinderen door deze vorm van communicatie eerder gaan praten vindt de ontwikkelingspsycholoog onzin. De spraakontwikkeling hangt af van neurologische aspecten.

De moeder communiceert thuis nog volop met de nieuwe taal. Alleen is er wel een klein aandachtspuntje… ‘Meer’ is een van de eerste woorden die de baby’s leren. En haar dochter gebruikt dat nu te pas en te onpas. Meer Baby-TV, meer spelen, meer eten, meer van alles!
 

Reageer op artikel:
Gebarentaal
Sluiten