Petra
Petra Bevalling 28 Aug 2016

Boze moeder: 'Is een keizersnede geen echte bevalling?!'

De Amerikaanse Raye Lee was uitgeput. Na een bevalling die al 38 uur duurde bleek haar kindje nog steeds niet naar buiten te willen. De situatie werd kritiek toen tijdens elke wee het hartje van de baby er mee stopte. Via een spoedkeizersnede kwam haar zoontje uiteindelijk gelukkig toch gezond ter wereld. Toen ze vervolgens een kennis vertelde over de keizersnede, kreeg ze als schamper commentaar: “Oh, je hebt de makkelijke weg gekozen?” Raye was boos en geschokt en verwoordde haar gevoelens op Facebook. Maar het bleef niet bij alleen maar foto’s!

Keizersnede vs natuurlijk bevalling

Om haar verhaal kracht bij te zetten plaatste Raye foto’s van haar buik van net na de bevalling. Op de foto’s is een groot litteken te zien. Ze zet er een sarcastisch commentaar bij, over hoe ontzettend haar bevalling wel niet was. Vervolgens legt ze uit hoe een keizersnede in z’n werk gaat en dat maakt gelijk duidelijk dat zo’n operatie geen pretje is. Door een zo klein mogelijke snee in de buik, worden eerste alle organen van de moeder opzij geschoven om plaats te maken voor de baby. De baby wordt vervolgens via dat kleine gat naar buiten getrokken, waarna de boel weer wordt dichtgenaaid. Raye wijst er op dat dit natuurlijk een verre van natuurlijk proces is. Het herstellen van een keizersnede kan dan ook maar liefst zes maanden duren. Het herstellen na een natuurlijke bevalling duurt (meestal) veel korter. Veel vrouwen voelen zich binnen een aantal weken beter.

Moeders, heb meer respect voor elkaar!

Raye hoopt met haar hartenkreet op Facebook meer begrip te creëren voor vrouwen die een keizersnede ondergaan. Vaak is dit namelijk geen vrijwillige keuze en is het zeker geen manier om ‘de makkelijkste weg’ te kiezen. Raye kreeg gelukkig al veel bijval op Facebook. Er zijn heel wat vrouwen die haar bericht kunnen waarderen en begrijpen. Dit zijn precies de reacties waar Raye op hoopte. Zij is haar woede kwijt en kan nu rustig gaan herstellen, terwijl ze ondertussen mag genieten van haar pasgeboren, prachtige zoontje. Als trotse moeder zet zij natuurlijk ook van hem nog een foto op Facebook:

raye lee keizersnede

 

Reageer op artikel:
Boze moeder: 'Is een keizersnede geen echte bevalling?!'
Sluiten