Zo ondersteun je de taalontwikkeling van je peuter
Het eerste woordje van je kind vergeet je nooit meer. Met dat ene woordje wordt alles anders. Je kindje zal steeds meer woorden leren en ontdekken dat taal heel handig is om dingen duidelijk te maken. Wil je je peuter stimuleren in de taalontwikkeling? Gebruik deze 5 tips!
1. Stop met de babypraat
Stel dat je een afspraak hebt bij de huisarts en hij of zij na jouw binnenkomst vraagt: ‘Waar doet het au?’ De kans is groot dat je direct gaat twijfelen aan de psychische capaciteiten van deze arts. De grote vraag is dan wel waarom je weer thuis precies dezelfde vraag stelt aan je peuter die van de fiets viel. Wil je de taalontwikkeling van je kindje ondersteunen? Stop dan met die babypraat vol kromme zinnen en niet-bestaande woorden. Je kindje heeft er veel meer aan wanneer je grammaticaal correct spreekt. Zo leert hij of zij spelenderwijs hoe de taal in elkaar zit.
2. Houd het simpel
Hoewel je babypraat dus moet voorkomen, is het tegelijkertijd belangrijk dat je je kind het niet te moeilijk maakt. Wil je dat je peuter zijn speelgoed opruimt, naar de wc gaat en daarna aan tafel komt zitten om te eten? Vertel hem of haar dat niet in een keer, maar deel het op in stapjes: dus leg eerst uit dat hij moet opruimen. Pas wanneer deze taak is afgehandeld, geef je de volgende stap aan. Te veel informatie in een keer maakt het voor je kleine verwarrend en onoverzichtelijk. Maak er ook niet te veel woorden aan vuil. Hoe korter de zinnen, hoe makkelijker je peuter de taal oppikt.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
3. Benoem wat er gebeurt
Je peuter gebruikt nog veel non-verbale communicatie. Het is goed om deze communicatie om te zetten in woorden. Wijst je peuter op een speeltje dat jij moet pakken? Gebruik dan woorden om de situatie te beschrijven. Daarbij is het handig om geen persoonlijke voornaamwoorden (ik, jij, wij etc.) te gebruiken, maar de namen te benoemen: ‘Dus Lisa (naam van je kind) wil graag dat mamma de knuffel voor haar pakt?’ Zo leert je kind spelenderwijs welke woorden bij welke situatie horen.
4. Praat je peuter na
Deze tip klinkt flauwer dan dat ‘ie eigenlijk is. Het napraten van je peuter is namelijk geen pesterij, maar een manier om hem beter te leren spreken. Goed voor de taalontwikkeling dus! Wijst hij bijvoorbeeld naar de hond van de buren en zegt hij daarbij: ‘Ho!’ Dank kun je antwoorden met: ‘Ja, dat is de hond!’ Zo leert je kindje langzamerhand de goede uitspraak van woorden, waardoor hij of zij steeds beter verstaanbaar zal worden.
5. Wees geduldig bij taalontwikkeling
Het ene kind leert sneller praten dan het andere. Misschien maak je je zorgen en zou je het liefst de woorden uit je kind trekken. Dat heeft echt geen zin! Leg je erbij neer dat ieder kind een eigen tempo aanhoudt, ook wanneer het gaat om leren praten. Wanneer je je echt zorgen maakt over de taalontwikkeling kun je deze zorgen natuurlijk wel delen op het consultatiebureau of bij de huisarts. Er zou dan bijvoorbeeld een gehoortest gedaan kunnen worden, om te kijken of je kleine gehoorproblemen heeft. Blijkt je kind op een bepaald moment toch een TOS (Taalontwikkelingsstoornis) te hebben? Dan kan een logopedist vaak helpen.