Educatief speelgoed: leerzaam, maar vooral heel leuk!

educatief speelgoed leerzaam
Spelen is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Door te spelen met andere kinderen, leert je kind veel op sociaal vlak: hoe speel je bijvoorbeeld samen zonder ruzie te krijgen? En wat doe je als er toch ruzie komt? Spelenderwijs leert je kind zo sociale vaardigheden die een leven lang bruikbaar zijn. Maar dat is niet het enige dat je kind kan leren van spelen. Speelgoed kan ook een hele goede voorbereiding of aanvulling zijn op de lessen op school, of de creativiteit van je kind stimuleren. Op het gebied van dit educatieve speelgoed is heel veel keus, daarom zetten we een aantal soorten materialen voor je op een rijtje.

Speelgoed met actie

Je zou het misschien niet direct denken, maar van een driewieler kan je kind ontzettend veel leren. Het draait daarbij namelijk om het onder de knie krijgen van een nieuwe vaardigheid. Dat vergt doorzettingsvermogen en moed, maar geeft je kind ook veel zelfvertrouwen als het lukt. Speelgoed waarmee je kind echt actief bezig moet gaan is daardoor erg educatief.

Knippen en plakken maar!

Ook knutselen is voor je kind een goede manier om nieuwe dingen te leren en creativiteit te stimuleren. Vooral bij peuters en kleuters is dit een goede manier om de fijne motoriek onder de knie te krijgen. Het is niet voor niets dat er in de kleutergroepen zoveel geknutseld wordt! Daarnaast prikkelt het ook nog eens de fantasie van je kind, waardoor hij of zij steeds weer nieuwe dingen bedenkt en ontdekt.

Doe eens een spelletje

Gezelschapsspelletjes zijn een geweldige manier om je kind spelenderwijs te laten leren. Kan jouw kind bijvoorbeeld tegen z’n verlies? Het doen van een spelletjes is een goede manier om daarmee om te leren gaan. Er zijn veel bord- en kaartspellen voor kinderen verkrijgbaar. Let daarbij wel op de leeftijd van je kind. Een moeilijk spel kan leuk zijn, maar een spel dat té moeilijk is zal frustrerend zijn en je kind geen zelfvertrouwen geven.

baby samen film

Welk spel kies je voor jouw kind?

Stap een willekeurige speelgoedwinkel binnen en je zal steil achterover slaan van de gigantische keuze aan spellen en speelgoed. Hoe vind je daar ooit het speelgoed dat het beste past bij jouw kind? Simpel: jij bent degene die je kind het beste kent. Houdt hij of zij van knutselen, of juist van buiten ravotten? Is het een knutselaar, of juist een onderzoeker? Wil je zijn creativiteit stimuleren, of zorgen voor een goede voorbereiding op school? Zolang je zulke dingen helder hebt, zal het aanschaffen van een goed stuk speelgoed niet zo moeilijk zijn. Bedenk daarbij ook dat speelgoed niet per se het stempel ‘educatief’ hoeft te hebben. Ook van speelgoed zonder dat stempel zal je kind (ongemerkt) wat kunnen leren. Het allerbelangrijkste is uiteindelijk dat je kind er plezier aan beleeft!

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.