TOS (taalontwikkelingsstoornis) bij je kind herkennen

TOS herkennen symptomen
Moeders hebben het feilloos in de gaten als er ergens iets niet lekker gaat bij hun kind. Niet voor niets dat artsen over het algemeen het moedergevoel erg serieus nemen. Denk je bij deze titel: “Alsjeblieft, laat het kind minder praten!”, dan hoef je eigenlijk niet verder te lezen. Jouw gevoel zegt dat het goed is. Maar twijfel je aan het uitdrukkingsvermogen of begrip van je peuter, lees dan zeker verder.

Wat is TOS?

Mijn oudste zoon heeft een taalontwikkelingsstoornis. Dit is de zware variant van een kind dat wel wat extra ondersteuning kan gebruiken bij de spraak-taalontwikkeling. Mijn jongste zoontje loopt namelijk gewoon bij de logopedie naast de normale peuterspeelzaal. Grote broer moest echter naar een zogenaamde ‘vroeg diagnostische groep’. Mijn persoonlijke verhaal kan je hier beginnen te lezen.

Deze problemen hebben ook een positieve draai gegeven: ik zet mij nu in voor meer bekendheid rondom TOS. In eerste instantie werd mijn moedergevoel afgewezen door alle mede-moeders en professionals die ik sprak. Het zou nog wel komen, het was normaal, ik maakte mij onnodig zorgen. Omdat het mijn eerste kind was brachten zij mij regelmatig aan het twijfelen. Ik heb hard moeten vechten om voor mijn kind de hulp te krijgen die nodig was. Kentalis, een landelijk instituut voor taal-, spraak- en gehoorproblemen, merkt ook dat de drempel vaak erg hoog is richting hulp op dit gebied. Om toch de moeders te bereiken gebruiken zij met liefde het platform dat wij op onze website bieden.

brandend maagzuur zwangerschap

Hoe kan je een TOS herkennen?

Zo hebben ze bijvoorbeeld een artikel aangeleverd over hoe je een taalprobleem bij kinderen herkent. Belangrijk is dat het eerste wat zij vragen: wat zegt jouw moedergevoel? Daarna zijn herkenningspunten:

· Is je kind snel en vaak gefrustreerd of boos omdat hij iets niet duidelijk kan maken?

· Worden korte opdrachten begrepen?

· Heeft je kind een eigen taaltje?

· Imiteert jouw kind jouw woorden en geluiden?

Er kan dus sprake zijn van een stoornis aan de kant van de productie (dus woorden of zinnen gebruiken), maar ook aan de kant van het ontvangen. Dan gaat er iets mis in de hersens en word een boodschap helemaal verhaspelt. Een kind geeft andere antwoorden dan je verwacht of voert een opdracht helemaal verkeerd uit. Dat is dan geen gebrek aan medewerking, maar echt onbegrip van de kant van jouw kind. Qua woordenschat of productie hoeft er dan niets aan de hand te zijn. Meer informatie over TOS bij kinderen kan je hier vinden.

Twijfels over TOS? Doe iets met je gevoel!

Of de verwerking nou mis gaat naar binnen of naar buiten, als je moedergevoel op dit artikel reageert, onderneem dan stappen. De kinderarts bij het consultatiebureau kan je doorverwijzen naar de plaatselijke instantie die bij jouw kind een taaltest kan doen. Hoe vroeger er wordt ingegrepen, hoe meer de taalgebieden nog gestimuleerd kunnen worden en de ontwikkeling kan normaliseren!

Deze gastblog is geschreven door Eline van Mama in Limburg, een website door moeders, voor moeders.

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.