8x het zelfvertrouwen van je kind vergroten

Het is prettig als je kindje voldoende zelfvertrouwen heeft. Sommige kinderen blaken van nature van het zelfvertrouwen, andere zijn wat minder zeker van zichzelf. Op deze 8 manieren kun je je kind ondersteunen.

1. Geef het juiste compliment

Natuurlijk hebben kinderen voldoende aanmoediging nodig. Of het nu gaat om leren kruipen, leren tekenen of leren lezen: je kind hoort graag af en toe dat hij of zij het goed doet. Maar je kind kan ook wennen aan het horen van ‘Goed zo!’. Het kan dan voor je kind lastig worden om te weten wanneer hij echt iets heeft gedaan wat een compliment verdient. Het zal je kind ook opvallen als je overdrijft: ‘O, wat geweldig, ontzettend knap van je!’. Hierdoor kan het zijn dat complimenten gewoon genegeerd gaan worden. Complimenteer je kind dus niet wanneer hij iets doet wat hij gewoon moet doen. Fijn dat je kind z’n vieze was in de wasmand doet, maar dan volstaat een simpel ‘Dank je!’ en hoef je hem niet de hemel in te prijzen. Probeer specifiek te zijn in je feedback. Heeft je kind bijvoorbeeld een tekening gemaakt? Zeg dan niet ‘Wat een mooie tekening!’, maar focus je op details: ‘Wat heb je een mooie kleuren gebruikt!’.

2. Je hoeft je kind niet te redden

Natuurlijk wil je als ouder voorkomen dat je kind zich pijn doet, ontmoedigd raakt of fouten maakt. Bedenk echter wel dat je je kind er geen enkel plezier mee doet wanneer je te hulp snelt. Kinderen moeten leren dat het oké is om af en toe te falen. Je af en toe boos, gefrustreerd of jaloers voelen hoort er nu eenmaal bij. Je kind leert meer door zelf een oplossing te zoeken, in plaats van op jouw hulp te vertrouwen. Vooral voor jonge kinderen is het heel belangrijk de kans te hebben om te spelen en risico’s te nemen, zonder dat ze bang hoeven te zijn voor kritiek van hun ouders. Het kan zelfs goed zijn om als ouder af en toe expres kleine foutjes te maken. Als je kinderen zien dat je faalt en daar geen groot probleem van maakt, leren ze dat fouten maken erbij hoort.

3. Laat je kind zelf beslissingen nemen

Als je kind de kans krijgt om al op jonge leeftijd zelf beslissingen te nemen, krijgt hij of zij vertrouwen in het eigen oordeel. Al hoef je hier ook weer niet in te overdrijven; kinderen houden ervan om de baas te spelen, maar te veel vrijheid kan heel ingewikkeld zijn. Beter is het om je kind te laten kiezen uit twee of drie opties die jij hem voorlegt. Vraag je kind bijvoorbeeld niet: ‘Wat wil jij eten voor de lunch?’, maar zeg: ‘Wil je pindakaas of jam op je brood?’. Laat ook duidelijk zien dat sommige keuze alleen door jou gemaakt worden. Prima, wanneer je kind in een prinsessenjurk naar school wil, maar over oefenen op de piano is geen discussie mogelijk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

jongen met madeliefje

4. Het glas is half vol!

Vind je kind het lastig om met teleurstellingen om te gaan? Help hem of haar dan met optimistischer worden. Dooddoeners zoals ‘kijk naar de positieve kanten’ zijn hiervoor niet voldoende. Moedig je kind aan om actief op zoek te gaan naar manieren om de situatie te verbeteren. Heeft je kind leerproblemen? Leg dan uit dat iedereen in z’n eigen tempo leert. Je kunt ook aanbieden om haar te helpen met oefenen. Op deze manier leer je je kind dat teleurstellingen er nu eenmaal bij horen in het leven, maar dat je tot op zekere hoogte dingen ook zelf kan verbeteren of anders kan bekijken.

5. Schenk aandacht aan interesses

Probeer je kind kennis te maken met zo veel mogelijk verschillende activiteiten en moedig hem of haar aan om iets te vinden wat hij echt leuk vindt. Kinderen met een passie zijn trots op de specifieke kennis (over dino’s, piano spelen of knutselen bijvoorbeeld) die zij hebben en daardoor is de kans groter dat zij ook op andere gebieden succesvol zijn. Bijzondere hobby’s kunnen je kind ook helpen wanneer die zich op school niet echt thuis voelt. Misschien zijn er kinderen in de buurt die ook die specifieke hobby hebben? Dat schept ruimte om kennis te maken met nieuwe mensen.

6. Helpen helpt bij zelfvertrouwen!

Als je kind het gevoel hebt verschil te kunnen maken, zal dat zelfvertrouwen geven. Of het nu gaat om het uitdelen van taakjes in de klas, of om koekjes brengen naar het bejaardentehuis. Het is ook goed om je kind van jongs af aan taken in huis te geven die passen bij zijn leeftijd. En laat je kind jou ook vooral helpen met specifieke dingen: ‘Ik kan jouw hulp goed gebruiken!’. Zo merkt je kind spelenderwijs welke taken bij het volwassen leven horen en zal hij of zij hier makkelijker mee omgaan.

7. Leren van volwassenen

Kinderen vinden het leuk om met leeftijdsgenoten om te gaan, maar het is ook belangrijk dat ze in aanraking komen met verschillende volwassenen. Door tijd door te brengen met oudere mensen wordt de wereld van je kind groter. Daarnaast zorgt het ervoor dat je kind moet praten met andere volwassenen. Hierdoor komt hij of zij in aanraking met andere manieren van denken. Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van een sterke band met een specifieke volwassene (zoals een docent, of een gastouder) kinderen meer veerkrachtig maakt.

8. Fantaseer over de toekomst

Als je kind zich kan inbeelden als volwassene iets belangrijks of geweldigs te gaan doen, zal hij zich nu al zelfverzekerder voelen. Leg af en toe uit hoe jij, je partner, een oom of andere volwassene de baan hebben gekozen die zij hebben. Langzamerhand zal je kind beter begrijpen hoe zulke dingen in z’n werk gaan. Misschien droomt je kind er wel van om een beroemde zanger of Fortnite-speler te worden. Het is niet nodig om die dromen bij te stellen. De kans is groot dat je kind vanzelf realistischer wordt. Het belangrijkste is dat hij nadenkt over zijn doelen. Dat zal voor meer zelfvertrouwen zorgen.

Reageer op artikel:
8x het zelfvertrouwen van je kind vergroten
Sluiten