Het belang van goede verlichting in de kinderkamer

De commode is gekocht. Het wiegje staat klaar en de pakken luiers liggen al hoog opgestapeld op de kast. Kortom; je bent klaar voor de geboorte van je kindje! Maar wacht even: er is een detail waar veel mensen vooraf niet aan denken en na de geboorte flink spijt van hebben. Een goede kinderkamer kan namelijk niet zonder goede verlichting. We lichten 4 belangrijke verlichting plekken in de kinderkamer uit.

1. Verlichting bij de commode

De belangrijkste plek voor goede verlichting in de babykamer is bij de commode. Je zal hier de komende tijd veel tijd besteden. Je pasgeboren kindje zal namelijk om de paar uur een schone luier nodig hebben. Dit gaat dag en nacht door en dat betekent dat het noodzakelijk is om de commode goed te verlichten. Je kunt bijvoorbeeld een vaste lamp aan de muur plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor een lamp met een flexibele arm. Daarmee kun je je de verlichting altijd naar wens afstellen. Je voorkomt hiermee dat je eigen schaduw over de commode valt en dat werkt wel zo prettig! Houd je niet van opvallende lampen? Dan zijn led inbouwspots een interessante optie.

2. Verlichting ’s nachts

Stel; je kindje begint ’s nachts te huilen en je wil even checken of alles goed is. Je loopt naar z’n slaapkamer en… knipt daar het grote licht aan. Wedden dat het uren duurt voordat je kindje weer in slaap is gevallen? Midden in de nacht wil je niet zo’n enorme lichtbron. Gelukkig zijn er meer dan voldoende lichtoplossingen te vinden voor deze situatie. Denk aan een schemerlampje vlakbij de deur, die je direct aan kunt doen. Of zorg voor dimbare verlichting, zodat je zelf kunt bepalen hoe sterk het licht wordt. Soms is een simpel nachtlampje ook voldoende.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

slapende baby met knuffel

3. Een leuke plafondlamp als verlichting

Of je nu wel of geen schemerlampjes in de slaapkamer hebt, een plafondlamp is natuurlijk altijd praktisch. Van die plafondlamp kun je een echte eyecatcher maken. Let daarbij op kleur, vorm en uitstraling. In een neutrale kinderkamer kan het bijvoorbeeld heel mooi zijn om te kiezen voor een plafondlamp in een opvallende kleur of met trendy motief. Is de kinderkamer al redelijk kleurrijk? Dan is het meestal mooier om voor een wat minder opvallende lamp te kiezen. Wat betreft aanschafprijs kun je het net zo duur maken als je zelfs wilt. Een simpele plafondlamp kun je al voor een paar euro krijgen. Of pak uit met een design lamp als je budget wat groter is.

4. Gezellig nachtlampje

Let er op dat nachtlampjes soms zo sterk zijn, dat je kindje er tijdens het slapen last van kan krijgen. Het ene kind slaapt het best in een volledig donkere kamer, terwijl het andere kind liever een nachtlampje aan heeft. Het zal een kwestie van uittesten zijn wat voor jouw kindje het beste werkt. Een handige tussenoplossing is een lampje dat werkt met een bewegingssensor. Dan is de kamer in principe donker en is er alleen verlichting wanneer er iemand binnenloopt. Wat betreft design kun je als het gaat om nachtlampjes ook helemaal los gaan. Er zijn simpele, witte exemplaren. Maar ook lampjes in de vorm van Nijntje, paddenstoel of Lego-figuurtje. Voor kleintjes kunnen dergelijke lampjes heel fascinerend zijn. Dat maakt ze dus ook nog eens een leuk cadeautje voor Sinterklaas of verjaardag!

Reageer op artikel:
Het belang van goede verlichting in de kinderkamer
Sluiten