Petra
Petra Zwangerschap 1 Sep 2018

5x dit wil je niet horen als je zwanger bent!

Als zwangere is de kans groot dat je een of meer van onderstaande zinnen al eens hebt gehoord. Hoe reageer je op onbeleefde of ronduit niet-respectvolle reacties op je buik of zwangerschap? Vijf van die rottige opmerkingen op een rij, met daarbij een handleiding hoe je ermee om kunt gaan.

1. ‘Zo, wat ben jij dik! Het wordt zeker een tweeling?’

Bij mijn eerste zwangerschap was dit precies andersom: volgens veel mensen was mijn buik te klein, wat alleen maar kon betekenen dat mijn kindje ook veel te klein was. Uiteindelijk kwam er een baby uit die prima op gewicht was. Door al die opmerkingen had ik me tijdens de zwangerschap echter best eens zorgen gemaakt. Ook van de melding dat je zo dik lijkt zal geen enkele zwangere blij worden. Onvoorstelbaar dat de zin meestal met een glimlach wordt uitgesproken, alsof de boodschapper je geweldig nieuws vertelt. Maar dit is natuurlijk wel het laatste wat je wilt horen, zeker wanneer je zelf net een walrus voelt.

Hoe reageer je hierop?

Van een persoon die je doodleuk vertelt dat je ontzettend dik lijkt, hoef je weinig empathie en fijngevoeligheid te verwachten. Je zal dan waarschijnlijk ook op weinig begrip rekenen wanneer je probeert uit te leggen dat je deze opmerking niet prettig vindt. Praktischer is het om zo’n opmerking maar gewoon te negeren. Sommige mensen zijn nu eenmaal hopeloos…

2. ‘Mag ik je buik even voelen?’

Zouden er mensen zijn die die vraag ook stellen als je níet zwanger bent? Ik betwijfel het… Maar zo gauw je buik begint te groeien, lijkt dit een vrijbrief te zijn voor onbeleefde vragen zoals deze. Begrijpelijk dat je partner, moeder of kind dat vraagt. Maar ik kan me voorstellen dat je geen behoefte hebt aan handtastelijkheden van die ouwe buurman van de overkant, of de caissière van de plaatselijke supermarkt.

Hoe reageer je hierop?

Heb jij geen zin in onbekende handen die aan je friemelen? Voel je dan vrij om deze vraag met ‘nee’ te beantwoorden. Het is jouw buik, dus jij bepaalt wie er aan zit. En wees daarnaast blij dat deze mensen de vraag nog stellen. Er zijn er zat die zo ongevraagd aan je buik zullen zitten, dus het kan altijd nog erger!

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

handen op zwangere buik

3. ‘Mijn bevalling duurde vijf dagen en ik scheurde volledig uit!’

Bij het zien van jouw babybuik, krijgen veel vrouwen de onbedwingbare drang om hun eigen zwangerschaps- en bevallingsverhalen uit de doeken te doen. Smerige en gruwelijke details worden daarbij niet geschuwd. Gemakshalve vergeten ze daarbij één ding: jouw kind moet er nog uit. En dus heb jij geen behoefte aan al die horrorverhalen.

Hoe reageer je hierop?

Begint er weer iemand aan een horrorverhaal? Grijp in en maak er een grapje van: ‘Oeh, hou op! Mijn zwangerschapsmisselijkheid begint gelijk weer op te spelen!’ Zo’n opmerking is meestal voldoende om de vrouw in kwestie beschaamd haar mond te laten houden. Want als ervaringsdeskundige weet ze precies hoe jij je voelt bij zulke verhalen. Houdt ze niet op? Dan kun je altijd nog je vingers in je oren stoppen en heel hard ‘la la la’ gaan zingen.

4. ‘O, ik ken ook iemand met die naam. Dat is zo’n sukkel!’

Dolgelukkig ben je dat jij en je partner het eindelijk eens zijn over de naam die jullie je kindje gaan geven. Zo gauw je de naam deelt met anderen loop je helaas kans op bovenstaande reactie. Je moet wel een heel originele naam hebben, wil je dit probleem voorkomen. Voor je het weet hoor je dat iemands vervelende klasgenoot van vroeger, die haatdragende collega, of die oersaaie buurvrouw net ook die droomnaam van jouw kindje draagt.

Hoe reageer je hierop?

Wat kan het jou schelen dat er mensen zijn die net zo heten als jouw kindje? Als jij de gekozen naam perfect vindt voor je kindje, dan blijft die ook perfect wanneer je weet dat anderen dezelfde naam hebben. Doe de opmerking af met een droog ‘Goh, grappig!’ en stap over op een ander onderwerp.

5. ‘Dat zou ik nooit doen als ik zwanger was!’

Deze opmerking wordt standaard begeleid met een beschuldigende blik in jouw richting en kan om allerlei redenen uitgesproken worden. De een vindt dat je te veel sport, de volgende juist dat je te weinig sport en de derde vindt dat je te veel/te weinig/de verkeerde dingen eet. Oftewel: je kan nooit iedereen gelukkig houden.

Hoe reageer je hierop?

Tip: ga nooit in discussie met mensen die deze opmerking maken. Blijkbaar zijn ze zo overtuigd van hun eigen gelijk dat ze graag hun mening hardop en genadeloos verkondigen. Inlevingsvermogen en nuancering hoef je dan ook niet te verwachten. Laat je niet van de wijs brengen door deze opmerking. Twijfel je of iets wel of niet goed is voor je kindje? Vraag het na bij een expert, zoals je verloskundige of gynaecoloog, en laat al die stuurlui aan wal maar verkondigen waar ze zin in hebben!

Reageer op artikel:
5x dit wil je niet horen als je zwanger bent!
Sluiten